Cestovanie

Obec Bešeňová mám svoju pýchu. Sú to vzácne travertíny

"Dolnoliptovská obec Bešeňová je navyše jednou z bášt využívania termálnych a minerálnych prameňov v regióne Liptov."

TASR, 30. augusta 2016 9:00
Na snímke minerálny prameň neďaleko obce Bešeňová. Foto: TASR/Andrej Galica
Dolnoliptovská obec Bešeňová je jednou z bášt využívania termálnych a minerálnych prameňov v regióne Liptov. Na jedinečnosti pridávajú lokalite aj vzácne travertíny, ktoré svojou rozmanitosťou patria k najzaujímavejším pramenistým útvarom v Európe.

Prírodná pamiatka Bešeňovské travertíny predstavuje opustený lom, v ktorom sa v minulosti ťažil preslávený žltý travertín, ale aj niekoľké travertínové kaskády. Tieto sladkovodné vápence sa nachádzajú severne od obce na ploche viac ako tri hektáre. "Po kaskádach tohto úkazu neustále steká minerálna voda, ktorá im dodáva lesk. Voda totiž neobsahuje len uhličitan vápenatý, ale aj horčík, síru a železo. Preto sú Bešeňovské travertíny krásne farebné. Jeho zlatožlté dosky zdobia napríklad budovu Univerzity Komenského v Bratislave alebo Palác národov vo švajčiarskej Ženeve," povedala pre TASR Monika Hajasová z obecného úradu.



V obci sa v súčasnosti nachádza približne 14 prameňov s bohatou mineralizáciou. Okolie každého jedného z nich je charakteristické svojím červenohnedým sfarbením, pretože voda obsahuje veľké množstvo minerálnych látok. "Veľkým prekvapením bolo, keď zo sondy na začiatku 80. rokov vytryskla pramenistá voda o teplote 60,5 stupňa Celzia. Zdroj tohto prameňa spolu s ďalším prameňom s teplotou vody 16,8 stupňa Celzia tvorili základ prírodného kúpaliska," vysvetlila s tým, že v roku 1987 bol vykonaný vrt o hĺbke 1987 metrov, ktorý tvorí základ akvaparku.

Termálna voda v Bešeňovej má pozitívne účinky na ľudský organizmus, predovšetkým na pohybové a urologické ústrojenstvo, tiež má priaznivé kozmetické účinky. Dobre pôsobí aj na dýchacie ústrojenstvo, najmä na jeseň, v zime a na jar. Termálnu vodu odporúčajú odborníci ľuďom vystaveným stresom, dodala Hajasová.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Liečivé pramene v Nimnici takmer zastavili výstavbu Nosickej priehrady
Medokýše na Štiavničkách a Rudlovej sú obľúbenými zdrojmi vody
Legendárny kozmonaut A. LEONOV: Vo vesmíre je neobyčajne ticho
Chcete poznať tajomstvá olympijských športovcov?

Komentáre