Cestovanie

Toto je sedem divov lyžiarskeho sveta. Vedeli ste o nich?

"V moderných lyžiarskych strediskách existujú vedľa zjazdoviek mnohé neuveriteľné stavby. Na lyžiarov čaká napríklad sauna v kabínkovej lanovke, alebo ľadový kostol, kde sa môžu zosobášiť. "

Webmagazin.sk, 29. novembra 2014 9:00
Lyžiarske stredisko Zermatt. Foto: zermatt.ch


Najmodernejšie stavby vysoko na ľadovcoch a v lyžiarskych strediskách budú vždy pompézne a nápadité. Vo Fínsku môžu lyžiari využiť saunu v kabínkovej lanovke a vo Francúzsku je pripravená najväčšia lanovka sveta, ktorá naraz prepraví až 200 osôb. Lyžovanie je dokonca možné aj uprostred púšte s ťavami a horúčavami. Ratrak obrovských rozmerov upravuje zjazdovku v extrémne krátkom čase a lyžiari majú svadby v kostole z ľadu.

SnowTrex pripravil sedem lyžiarskych divov sveta, ktoré vás ohromia a prekvapia.

1. ZJAZDOVKOVÉ ZVIERA – NAJVÄČŠÍ RATRAK NA SVETE


Model "BEAST" svetovo pôsobiacej juhotirolskej značky PRINOTH je najväčšie a najsilnejšie svah upravujúce zariadenie vo svete. Je skoro 10 m dlhý, cez 3 m vysoký, a má pracovnú šírku viac ako 7 m, a tým je teda väčší ako ostatné ratraky – a k tomu ešte silnejší. S neuveriteľným výkonom 527 konských síl presunie toto 11,5 tón ťažké monštrum snehovú masu so 6 m širokým predným štítom a plochu 17,5 m² zvládne upraviť vo veľmi krátkom čase.

2. FASCINUJÚCI VRCH – ŠVAJČIARSKY KLENOT


Skoro žiadna iná hora nefascinuje tak ako Matterhorn. Tento symbol Švajčiarska vytvára s nápaditým vyčnievajúcim vrcholom krásne okolie ako aj lyžiarske miesto Zermatt tak ako žiadne iné. Tento vrchol je viditeľný z každého miesta v údolí a z lyžiarskeho strediska a od roku 2009 je známy aj ako jeden z divov lyžiarskeho sveta.
Lyžiarske stredisko Zermatt. Foto: TASR/AP


Nadácia New7wonders zverejnila ľudstvu, ktoré prírodné skvosty boli nominované pre výber do sedem prírodných divov sveta. Expertná porota na čele s bývalým riaditeľom UNESCO Federicom Mayorom zaradila kopec Matterhorn medzi 21 finalistov. Hoci sa nakoniec tento kopec nedostal do zoznamu sedem prírodných divov sveta, nadšení alpinisti ho označujú za geologický zázrak.

3. PORIADNA HORÚČAVA – SAUNA V KABÍNKOVEJ LANOVKE


V lyžiarskom stredisku Ylläs vo fínskom Laponsku vyvezie lyžiarov pohodlne až k hornej stanici špeciálna kabínková lanovka. Ide o prvú a jedinú „saunovú“ kabínkovú lanovku na svete, ktorá je lemovaná drevom, vybavená tónovanými sklami a saunovou pecou. Počas výstupu nahor si tento pocit v saune môžu vychutnať až štyria ľudia. Po 15 minútach dlhej trati je pripravená pre „prepotencov“ v kaviarni na hornej stanici lanovky sprcha, kde sa majú možnosť aj prezliecť. Táto nezvyčajná kabínková lanovka bola postavená v roku 2008. Do Álp žiaľ tento trend ešte nedorazil.

4. MRAZIVÉ UBYTOVANIE – ĽADOVCOVÝ HOTEL VO ŠVÉDSKU


Matka všetkých Iglu dediniek sa nachádza v švédskom Jukkasjärvi. Ľadovcový hotel „Ice Hotel Jukkasjärvi“ je stavaný medzinárodnými umelcami každú zimu už 25 rokov. V novembri a decembri 2014 tak vznikne tak hotel Ice Hotel #25. V tejto mohutnej stavbe je všetko z ľadu: vstupná hala s hrubými stĺpmi, bohato zdobené izby s posteľami a nábytkom, ľadový bar so stolmi, stoličkami a dokonca aj pohármi, z ktorých si hostia môžu vychutnávať svoj drink. Noc strávte v teplote okolo -5°C na zvieracích kožiach. V závislosti od komfortu stojí noc v ľadovej dvojlôžkovej izbe v prepočte od 350 € – 950 €.
Vo švédsku sa môžete ubytovať aj v ľadovom hoteli. Foto: icehotel.com


5. SKVOST NA LANE – NAJVÄČŠIA KABÍNKOVÁ LANOVKA SVETA


Vanoise Express vo francúzskych Alpách je najväčšia dvojposchodová lanovka na svete. Na dvoch poschodiach odvezie naraz neuveriteľných 200 osôb, vrátane lyží, palíc a batožiny a plne obsadená zvládne 1 824 metrov dlhú trať len za 4 minúty. Práve tým je označená nielen ako najväčšia, ale aj najrýchlejšia lanovka sveta. Rovnako výnimočná je aj príroda – neexistuje žiadna horná a dolná stanica, štart a cieľ sú takmer v rovnakej výške. Zaujímavosťou je, že lano po celej dĺžke od La Plagne cez Les Arcs nemá žiadne podporné stĺpy.


6. PÚŠTE, ŤAVY A LYŽOVANIE – LYŽIARSKA HALA V DUBAJI


Lyžovanie tvárou tvár tiav, púštneho piesku a vonkajšia teplota 50°C? V Dubaji je to realita. Lyžiarska hala „Ski Dubai“ je najväčšou krytou halou sveta, v ktorej je približne 6 000 tón umelého snehu a kopec zaujímavých atrakcií. Bola postavená v roku 2005 a stala sa benchmarkom pre kryté lyžiarske haly. Päť zjazdoviek s celkovou plochou 22 500 m² vám ponúkajú poriadnu zábavu na lyžiach pri všetkých stupňoch obtiažnosti.

Štvorsedačková lanovka vás dopraví z údolnej stanice až úplne nahor, pričom si vychutnáte krásny pohľad na živé stromy s hustou prírodnou snehovou prikrývkou. Vo funparku sa poriadne vybláznia freestylisti a nebude chýbať ani snowrobics s profesionálnym trénerom. Mimo zjazdovky je pre deti pripravený zorbing na snehu, sankárska dráha, vo veľkom snowparku s rozlohou 3 000 m² ľadovcové jaskyne ako aj lyžiarska škola. Pozoruhodnosťou sú v tejto lyžiarskej hale pravé tučniaky, ktoré sa v stanovený čas prekolíšu halou.



Deti sa ich môžu dotknúť a rodičia im pre radosť spraviť fotku. Lyžiarska hala je tiež takou malou zoologickou záhradou. Tak dlho, pokiaľ bude „Skidome“ v dánskom Randers zakreslený len na papieri (otvorenie sa plánuje v roku 2016), je hala v Dubaji označená ako jeden z divov lyžiarskeho sveta.

7. FREESTYLE BEZ KONCA – NAJDLHŠIA U-RAMPA NA SVETE


V snowparku „No Name“ vo švajčiarskom Laaxe bude túto zimu dostavaná najdlhšia U-rampa na svete. Táto „super rampa“ s polkruhom dlhým 200 m a vysokým 6,90 m má teda olympijskú úroveň. Takto bude spomínaná rampa hlavnou tepnou pre tréningovú základňu národného zväzu Swiss-Ski pre freestylistov v lyžovaní a snowboardingu. Aj pri súťažiach ako Majstrovstvá Európy v snowboardingu, Burton European Open, hosťujúcich proriderov v Laaxe vykonávajú freestylisti na tejto monumentálnej snehovej stavbe rôzne umelecké kúsky.



ODPORÚČAME AJ:
Kensingtonské záhrady: Ocitnite sa v rozprávke uprostred Londýna
Britský Independent o Tatrách: Kto tam nelyžoval, o veľa prichádza
Nový trend v cestovaní: Študenti nedali za cestu po Európe ani cent
Cestujete za zábavou? Toto je desať miest, ktoré jej ponúkajú najviac
BERGEN: Nórska rozprávka za siedmimi horami

Komentáre