Cestovanie

Šesť hradov v okolí Prešova, ktoré by ste mali navštíviť

"Na každý hrad sa dá dostať peši aj na bicykli. Na väčšinu sa možno dostať dokonca z niekoľkých smerov."

TASR, 31. júla 2015 8:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/Milan Kapusta
Myšlienka spojiť šesť hradov v okolí Prešova hradnou cestou, a tak ich spoločne spropagovať, vznikla pred štyrmi rokmi. Občianske združenie Rákociho cesta síce nespojila hrady Šarišský, Kapušiansky, Obišovský, Zbojnícky, Lipovský a Šebeš reálnou cestou, no pomáha ich spojiť aspoň aktivitami dobrovoľníkov, a tak tam prilákať turistov.

Ako uviedol Martin Sárossy z tohto združenia, to, že sa to vyplatilo, sa ukázalo už na viacerých z týchto hradov, no najviac asi na Šarišskom. Tam sa začali dobrovoľnícke aktivity asi pred desiatimi rokmi, no pripravili dobrú pôdu pre následné práce nezamestnaných prostredníctvom projektu podporovaného ministerstvom kultúry a ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny.

Vďaka patrí aj dobrovoľníkom


„Aj to, čo vidia návštevníci hradu, je zásluhou už piateho roku práce nezamestnaných, ako aj aktivity samosprávy. Obnovené hradby, bašty, upravené a udržiavané nádvorie je výsledok práce týchto ľudí. Naše dobrovoľnícke aktivity stále pokračujú a za ten čas sme vytvorili jediný obývateľný objekt na hrade, ktorý vytvára priestor a zázemie pre dobrovoľníkov,“ povedal Sárossy.

Prespať sa tu dá len vtedy, ak si odpracujete na hrade niekoľko hodín a priložíte ruku k dielu. Tento rok sa pracuje na obnove prístavby vežovej brány. Ako povedal Sárossy, plán je pristaviť klenbu, kde by bol správcovský objekt aj infocentrum. Práce na tomto objekte robí občianske združenie Rákociho cesta.

Aj Kapušiansky hrad sa za pár rokov zmenil. Aj tam už pracujú nezamestnaní. Najvýznamnejšia vec, ktorá sa podľa Sárossyho urobila na tomto hrade, je rekonštrukcia klenby. Tá bola dlhá maximálne tri metre, no potom, ako sa zrekonštruovala, má 15 metrov a vznikol tam krásny interiér zaujímavý najmä pre tých, ktorí si pamätajú jeho pôvodný stav. V blízkosti hradu sa dobrovoľníkom podarilo postaviť hradnú drevenicu.

Zbojnícky hrad bez rekonštrukcie


Tretí najväčší je Zbojnícky hrad alebo Soľnohrad. Je vo veľmi zlom stave, no rozlohou i objemom zachovalej architektúry sa radí na tretie miesto, čo sa týka veľkosti. Tam však neprebiehajú práce. Dobrovoľníkov brzdí veľmi zlá cesta a ich aktivity sú momentálne v stave administratívnych príprav.

Podobne je na tom aj Lipovský hrad, kde sú ale objekty hradu vo veľmi zlom stave, dokonca sa tam stalo aj pár úrazov. Ak však turisti nebudú liezť na steny alebo pokúšať osud v blízkosti stien, návšteva samotná nie je nebezpečná. Občianske združenie Rákociho cesta tam práve plánuje postaviť informačnú a smerovú tabuľu.

Hrad Šebeš. Foto: TASR/Ján Lašák
Hrady Šebeš a Obišovce majú niečo spoločné, lebo sa im podarilo naskočiť na projekt záchrany hradov. Šebeš opravujú už štvrtý a Obišovský už druhý rok. Oba hrady boli podľa Sárossyho stratené v lese a všetky objekty boli pod zemou. Pod dohľadom archeológa sa ich teraz darí odkryť.

Šebeš sa podľa Sárossyho oplatí vidieť už len pre výhľad. Pod hradným bralom je vak na skale aj hradný nápis, ktorý sa podarilo rozlúštiť. Istý čas sa dokonca povrávalo, že je to návod na šťastie. Ak však chcú turisti naozaj vedieť, čo tam skutočne je, musia navštíviť toto miesto.

Obišovský hrad je najskrytejší. Tak bol aj stavaný, pretože bol len útočiskom, nemal strážiť a byť viditeľný. Je veľmi malý, no ako jediný má aj hradnú priekopu. „Jednoduchá veža, obytný objekt obohnaný hradbou a priekopou. To je tento hrad. No práve on poskytuje obraz, ako väčšina hradov vyzerala na začiatku ešte predtým, ako začali prekvitať a rozširovali sa,“ povedal Sárossy.

Na každý hrad sa dá dostať peši aj na bicykli. Na väčšinu sa možno dostať dokonca z niekoľkých smerov. Snom združenia Rákociho cesta je, že raz budú naozaj spojené aspoň cyklistikou cestou, ktorá nebude viesť po hlavných cestných ťahoch, ale ponúknu cyklistom zážitok aj z prírody okolo.

ODPORÚČAME AJ:
Vtip o bombe na letisku zábavný nie je, spôsobí poplach
Rozsutec je ako krásna žena, kto ho zbadá, zamiluje sa do neho
Ženská obriezka je v kultúre Masajov najväčším dôvodom na oslavu
Kráľovce-Krnišov sú ideálnym miestom na aleternatívnu turistiku
V unikátnom drevenom kostole v Hronseku sa ženil Andrej Sládkovič

Komentáre