Cestovanie

Na dovolenky chodíme radi do zahraničia. Zariadime sa aj bez cestovky

"Keď už sa vyberú do cudziny, pre tri štvrtiny je letnou voľbou číslo jeden pobyt niekde v teple, ideálne pri mori. "

TASR, 24. júna 2017 8:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP
Sedem z desiatich Slovákov si môže dovoliť dovolenky, niektorí aj viackrát do roka. Preferujú pritom pobyty v zahraničí a to aspoň na desať dní a ubytovanie v hoteli. Viac ako polovica dovolenkujúcich sa s výdavkami zmestí do sumy 600 eur za osobu.

Nájdu sa však i 4 % takých, ktorí na dovolenky minú za rok aj 2000 eur. Takmer tri štvrtiny dovolenkujúcich si náklady na tento druh oddychu platia z vlastných úspor. Ak sa v lete vyberú do zahraničia, zväčša smerujú za teplom k moru. Pre spoločnosť Home Credit to zistil exkluzívny prieskum agentúry STEM/MARK.

Podľa analytika spotrebiteľského financovania spoločnosti Home Credit Romana Müllera sa všetko odvíja od finančných možností ľudí a rozdiely sú tam naozaj markantné. Jeden zo sto Slovákov sa dokonca dostane až na sumu 4000 eur.

Výdavky na poriadnu rodinnú dovolenku dokážu rozhýbať rozpočty domácností a zrejme aj preto mnohí Slováci dovolenkujú striedmejšie. Keby mali možnosť vybrať si medzi luxusnou a skromnejšou verziou dovolenky, dve tretiny by volili tú lacnejšiu. Viac ako 70 % ľudí v prieskume prezradilo, že dovolenky si hradia výlučne z vlastných úspor. Trinásť percent respondentov dovolenku radšej odloží a vyberie sa na ňu až vtedy, keď si na ňu našetria.

Ak si Slováci majú možnosť vybrať, či dovolenkovať v zahraničí, alebo v rámci tuzemského pobytu, siedmi z desiatich si zvolia zahraničie. Foto: TASR/Martin Baumann


Ak si Slováci majú možnosť vybrať, či dovolenkovať v zahraničí, alebo v rámci tuzemského pobytu, siedmi z desiatich si zvolia zahraničie. Rovnako preferujú aj dlhšie pobyty, ideálne, aby to bolo najmenej desať dní a podľa možností aj so službami all inclusive. Keď už sa vyberú do cudziny, pre tri štvrtiny je letnou voľbou číslo jeden pobyt niekde v teple, ideálne pri mori.

"Neznamená to však automaticky len vylihovanie na pláži, keďže väčšina sa vyjadrila, že uprednostňuje aktívnu dovolenku plnú zážitkov, spojenú s poznávaním nových miest a vecí. Čoraz viac ľudí aj zo Slovenska navyše cestuje do slnečných exotických lokalít aj v mesiacoch, keď je v našich zemepisných šírkach treskúca zima," hovorí Müller.

Najväčšej obľube sa stále tešia hotely, ktoré tak pri domácich pobytoch, ako aj v zahraničí, uprednostňuje približne polovica opýtaných. V apartmánoch sa ubytuje asi pätina ľudí, bývanie v bungalovoch pripadá na jedného z desiatich. Hlavne pri pobytoch v cudzine sú však obľúbené aj kempy a čoraz viac na popularite získava aj ubytovanie v súkromí.

"V každom prípade dnes už ľudia nie sú takí závislí od cestovných kancelárií, ako tomu bolo v minulosti. Dokážu si sami vybaviť pobyt podľa vlastných predstáv, online si objednať výhodné ubytovanie alebo letenku či dojednať si zážitkovú turistiku priamo na mieste a to aj vďaka tomu, že už sa mnohí v pohode dohovoria cudzími jazykmi," uzatvára Müller.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Chystáte sa na dovolenku s veľmi malými deťmi? Svoju cestu zvážte
Slnečné okuliare by mali nosiť aj malé deti
Akrobatka predviedla adrenalínové vystúpenie nad Niagarskými vodopádmi
Aj Varšava má svoju Eiffelovku. Najvyššiu budovu dal postaviť Stalin

Komentáre