Cestovanie

Služby cestovnej kancelárie treba reklamovať priamo na mieste zájazdu

"Dovolenkári odchádzajú na pobyt na horách alebo k moru plní nadšených očakávaní. Často sa však stane, že po príchode na miesto organizovaného zájazdu sa nadšenie postupne rozplynie. "

Webmagazin.sk/TASR, 1. februára 2015 8:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP
Dovolenkári nie sú spokojní s ubytovaním alebo sa poskytované služby nezhodujú s tým, čo cestovná kancelária (CK) deklarovala pri predaji dovolenkového pobytu. Na niektoré pravidlá reklamácie zájazdov upozornila hovorkyňa Slovenskej obchodnej inšpekcie (SOI) Danuša Krkošová.

"Pri skupinových zájazdoch musí predávajúci zabezpečiť v mieste zájazdu nepretržitú prítomnosť poverenej osoby oprávnenej vybavovať reklamácie po celý čas zájazdu. Je ním delegát alebo sprievodca, pričom za nepretržitú prítomnosť sa považuje možnosť kontaktovať sa s poverenou osobou počas celého trvania zájazdu. Právo na odstránenie chybne poskytnutej služby si objednávateľ musí uplatniť bezodkladne, a to u dodávateľa služby alebo u delegáta. O uplatnení tohto práva je potrebné urobiť písomný záznam v spolupráci s delegátom, sprievodcom," upozornila hovorkyňa SOI.

Účastník zájazdu, ktorý s reklamáciou priamo na mieste neuspel, musí si ju uplatniť znovu písomne a bezodkladne, najneskôr však do troch mesiacov od skončenia zájazdu. Ak sa zájazd neuskutočnil, odo dňa, keď sa podľa zmluvy mal skončiť, inak právo zaniká. K reklamácii treba záznam, ktorý bol spísaný na mieste pobytu.

"Ak takýto záznam neexistuje, napríklad pre neprítomnosť alebo neochotu delegáta, CK je povinná reklamáciu prijať a nemôže to podmieňovať predložením písomného záznamu z miesta pobytu," informovala Krkošová. Zároveň dodala, že SOI reklamácie nerieši a ani žiadny iný kontrolný orgán nevstupuje do reklamačných sporov medzi predávajúcim (poskytovateľom služby, CK) a objednávateľom (spotrebiteľom). O sporoch môže rozhodovať jedine súd. V zmysle zákona o ochrane spotrebiteľa sa však takýmto sporom môže zaoberať spotrebiteľské združenie, avšak len na základe splnomocnenia, ktoré dostalo od účastníka zájazdu aj od CK.

"SOI je však oprávnená preverovať, či CK dodržala informačné povinnosti, či účastníka riadne informovala aj o podmienkach a spôsobe reklamácie, vrátane údajov o tom, kde možno reklamáciu uplatniť, či je reklamačný poriadok na viditeľnom mieste dostupnom spotrebiteľovi. Preveruje aj, či predajca zájazdu reklamáciu prijal. Môže preveriť, či bol prítomný zamestnanec poverený vybavovať reklamácie po celý čas zájazdu, preveriť dodržiavanie maximálnej 30-dňovej lehoty na vybavenie reklamácie, vydanie potvrdenia o uplatnení reklamácie a písomného dokladu o vybavení reklamácie. SOI aj preveruje, či CK vedie evidenciu o reklamáciách," zhrnula hovorkyňa SOI.

ODPORÚČAME AJ:
Desať rajov stvorených pre zimnú dovolenku s deťmi
INDIA - JAIPUR: Ženy v pevnosti Amer hrali o priazeň maharadžu šach
Chystáte sa na lyžovačku? V Dolnom Rakúsku si príde na svoje každý
Desať tipov pre bezpečnú zimnú dovolenku
Slovenskí novinári v Iráne: Tvárili sa, že sú študenti filozofie

Komentáre