Cestovanie

Zažite snehový adrenalín bez zimy a chladu

"November navnadí na mrazivú, no hravú zimu. Sneh, ľad a adrenalín prinesú aj festivaly."

Romana Juhásová, 23. októbra 2014 8:00
Promo festivalu Snow Film Fest. Foto: Youtube screenshot


Extrémne lyžovanie, snoubording, skialpinizmus, či expedície, zimné športy a disciplíny okorenené adrenalínom. Aj o tom budú novembrové filmové podujatia Snow Film Fest a Adrenalín Film Festival. Slovenským divákom sprostredkujú najúspešnejšie filmy celej sezóny so zimnou tematikou.

Festival v takmer 200 mestách


Česko-slovenský Snow Film Fest navštívi počas mesiaca november takmer dvesto slovenských a českých miest, zavíta do všetkých regiónov. Vznikol v Čechách v roku 2011 pod pôvodným názvom Filmový festival zimných športov, ako sesterský festival Expedičnej kamery. Do slovenských kín prichádza po druhý raz. Aj tentokrát bude o nekonvenčných športovcoch a adrenalínových nadšencoch, ale aj o majestátnych, nepredvídateľných horách. Odštartuje pražskou premiérou naplánovanou na 1. novembra.

Celovečerné pásmo filmov poväčšine zahŕňa víťazné snímky z medzinárodných festivalov ako nórsky film Supervention, či High Tension o expedíciách na Mount Everest. Program však predstaví aj domácu produkciu, zastupuje ju napríklad Polárnik od slovenského režiséra Pavla Barabáša. Dokument je portrétom Petra Valušiaka, účastníka mnohých významných polárnych expedícií.

Adrenalín v Bratislave


Kým Snow Film Fest obehne celú krajinu, zimné vydanie Adrelín Film Festivalu sa sústredí len v hlavnom meste. Bratislavčanom od 3. do 7. novembra premietne dvadsaťpäť dlhých aj krátkych filmov zo siedmych krajín zameraných na veľké hory, športové výkony, no i environmentálne otázky.

Sľubuje to najkvalitnejšie zo svetovej produkcie adrenalínových filmov sezóny, pozornosť upriamuje napríklad na tretí diel projektu s legendárnym snoubordistom Jeremym Jonesom s názvom Higher.
Záber z filmu Almanac od Think Tank. Foto: screen shot z filmu Almanac od Think Tank

Festival je dielom tímu mladých nadšencov, ktorých ambíciou je podporovať šport a zdravú pohybovú kultúru prostredníctvom organizácie kultúrno-spoločenských podujatí.

ODPORÚČAME AJ:
Festivalová Perugia vonia a chutí po čokoláde. Z ktorej ochutnáte?
Lyžovačka v zahraničí: Na skok či na krásnu zimnú dovolenku
OSUD: Psotka, aj o 30 rokov Matlák so Švancárom zomreli v ten istý deň
Adam Pustelnik: Čím viac cestujeme, tým väčšie sú zážitky

Komentáre