Cestovanie

Štyri produkty, vďaka ktorým si slovenské predsedníctvo zapamätá každý

"Okrem slovenských produktov sa Slovensko odprezentuje aj pamätnou mincou a poštovou známkou s vôňou borovice."

TASR, 1. júla 2016 14:00
Foto: TASR
Súčasťou každého predsedníctva v Rade EÚ sú prezentačné predmety určené pre zahraničné delegácie. Okrem pamätnej mince a poštovej známky s vôňou borovice sa Slovensko odprezentuje i prostredníctvom tradičných výrobkov, akými sú Bratislavské rožky, Žitavská paprika, Tokajské víno a Bošácka slivovica. Uvádza sa na stránke slovenského predsedníctva v Rade EÚ.

1. Bratislavské rožky


"Toto sladké pečivo je podľa doložených materiálov vychýrenou bratislavskou špecialitou už od 16. storočia a postupne sa preslávilo aj v okolitých metropolách. Sú typické bohatou orieškovou alebo makovou náplňou a intenzívnou, nezameniteľnou vôňou,“ uvádza sa na stránke s dodatkom, že pravé Bratislavské rožky sa vyrábajú len na Slovensku a sú zapísané ako tradičná špecialita.

2. Bošácka slivovica


Plody slivky z Bošáckej doliny obyvatelia pália na destilát už stáročia. "Bošácka slivovica sa kvalitou a povestnou intenzívnou chuťou preslávila už v 18. storočí a ako dar očarila Biely dom, Hollywood aj Kremeľ,“ píše sa na stránke predsedníctva.

3. Žitavská paprika


Neoddeliteľnou súčasťou slovenskej kuchyne je paprika. EÚ práve tú Žitavskú registruje v zozname potravín s chránenou značkou pôvodu. "Tradičná Žitavská paprika sa pestuje v úrodných podmienkach Podunajskej nížiny a zachytáva úžasnú, pre Slovensko typickú rozmanitosť. Preslávila ju jej sladká, plná chuť. K výnimočnosti prispieva aj jej výrazná červeno-oranžová farba,“ uvádza sa.

4. Tokajské víno


Posledným gastronomickým výrobkom, ktorým sa bude Slovensko prezentovať, je Tokajské víno pochádzajúce z malej slovenskej oblasti s rovnomenným názvom Tokaj. "Je typické zlatistou farbou a znamenitou sladkou chuťou, ktorá na jazyku zanechá medový nádych a ovocnú arómu. Za jeho úspechom stoja tri výnimočné odrody viniča (Furmint, Lipovina a Muškát žltý), ako aj priaznivé klimatické podmienky, kvalita pôdy, na ktorej vinič zreje, a rokmi overené výrobné postupy,“ píše sa na stránke.

ODPORÚČAME AJ:
Chystáte sa dovolenkovať v Splite? Na toto si dajte pozor
Spoznávanie sveta a práca online: Digitálnych nomádov pribúda
V zahraničí plaťte najmä kartou. Veľká hotovosť prináša riziko


Komentáre