Cestovanie

Festivalová Perugia vonia a chutí po čokoláde. Z ktorej ochutnáte?

"V Perugii zabudnite na diéty. Na festivale čokolády sladkej pochúťke nikto neodoláte. "

Romana Juhásová, 21. októbra 2014 8:00
Festival Eurochocolate Foto: eurochocolate.com


Švajčiarsko, Belgicko, či Francúzsko? Ktorá z krajín je pravou veľmocou najpopulárnejšej sladkosti na svete? Do konca týždňa sa bude titulom európskeho hlavného mesta čokolády hrdiť Perugia v Taliansku.

Historické srdce hlavného mesta Umbrie sa minulý piatok premenilo na nielen detský sen, továreň na čokoládu pod holým nebom. Festival Eurochocolate, jeden z najväčších a najpopulárnejších svojho druhu, osladzuje sychravý október už od roku 1993 a ročne priláka viac ako milión domácich a zahraničných turistov. Dvadsiaty prvý ročník slávnosti čokolády potrvá desať dní, teda do konca tohto týždňa.

Práve v Perugii sídli najznámejší výrobca čokolády v krajine. Stredotalianske etruské mesto je teda s obľúbeným dezertom neodmysliteľne späté. Tunajšie námestia Piazza Italia a Piazza della Repubblica sa každoročne menia na naozaj príjemné miesto na svete. Zaplnia ich stánky s ochutnávkami, sladkými suvenírmi, výstavy, či sochy vytesané ako inak, z čokolády.
Festival Eurochocolate Foto: eurochocolate.com

Program zahŕňa najrôznejšie semináre, workshopy, predstavenia, oslavy, konferencie, či relax v čokoládových kúpeloch. Minulé ročníky dali vznik aj iglu vybudovanému z viac ako tritisíc kilogramov čokolády, v roku 2003 tu zas vznikol čokoládový bar z takmer šesťtisíc kilogramov. Návštevníci so záujmom o výhodné ochutnávky si môžu zaopatriť takzvanú Chococard. Taliansko so svojim povestným dolce vita je pre takéto pôžitky ideálnym miestom.

Pôvod v Južnej Amerike, domov v Európe


Čokoláda, prezývaná aj nápoj bohov, má svoj pôvod v mexických pralesoch, no do dnešnej podoby sa začala spracovávať na starom kontinente. Práve v Európe vznikajú tie najobľúbenejšie a najkvalitnejšie tabuľky, budujú sa múzeá zasvätené čokoláde (najväčšie a najkrajšie je v Kolýne nad Rýnom) a konajú sa chutné festivaly.
Festival Eurochocolate Foto: eurochocolate.com

Okrem slávnosti v Perugii je obľúbený Choco-late festival v belgických Bruggách, Salon du chocolate v Paríži, či Castelli di Cioccolato pri Ríme. Šálkou horúcej čokolády sa počas chladného decembra zahrejú aj Londýnčania na The Chocolate Festival.

Na všetkých podujatiach je zaručený gastronomický zážitok a výskyt iba dobre naladených, usmievavých ľudí.

ODPORÚČAME AJ:
LIKE DŇA: Lahodná čokoláda inak
Ako vzbudiť vášeň? Siahnite po čokoláde či korení
Zahryznite sa do sladkého pokušenia

Komentáre