Cestovanie

Ráno v Tokiu? Začnite deň na bláznivom rybom trhu Tsujiki

"Vychýrenou turistickou destináciou nemusia byť len monumentálne stavby a nádherné historické pamiatky. V Tokiu miera prvé kroky turistov na zapáchajúci, hlučný a miestami nebezpečný rybí trh Tsujuki. "

Romana Juhásová, 21. decembra 2014 8:00
Rybí trh v Tokiu Foto: Webmagazin.sk/Romana Juhásová


Populárny tokijsky rybí trh Tsukiji čaká zmena lokality. Poverení tak rozhodli kvôli olympiáde naplánovanej na leto 2020. Sťahovanie z distriktu Tsukiji do Toyosu naplánovali na rok 2016. Doprajte si unikátny zážitok v podobe návštevy najväčšieho rybieho trhu na svete, dokiaľ je to možné.

V centre Tokia, medzi riekou Sumida a luxusnou obchodnou oblasťou Ginza, sa nachádza miesto, ktoré žije svojim vlastným životom a funguje podľa vlastných pravidiel. Japonská hanblivosť a ohľaduplnosť je zrazu nahradená obchodným duchom a pracovitosťou a na turistov sa tu pozerá s nevôľou. Napriek tomu je rybí trh Tsukiji jedným z najnavštevovanejších miest japonskej metropoly.
Rybí trh v Tokiu. Foto: Webmagazin.sk/Romana Juhásová

Tsukiji je najrozsiahlejším spomedzi sedemdesiatich centrálnych trhov v Japonsku a dokonca najväčším rybím trhom na svete. Zvykne sa o ňom hovoriť ako o kuchyni hlavného mesta krajiny a Tokio si nepochybne vyžaduje veľa, veľa suši.

Nájdete tu čerstvé ryby, ktoré sú základom toho najchutnejšieho pravého suši, stovky druhov plodov mora, od malých sardiniek, cez luxusný kaviár, tuniaky s hmotnosťou tristo kilogramov, ako aj veľrybie a žraločie mäso. Svoje cenné úlovky tu ponúka vyše tisíc rybárov, medzi kupujúcimi sú rôzne reštaurácie, ale aj maloobchodníci. Po spracovaní získajú tunajšie tovary lákavý vzhľad aj voňu, presvedčiť sa možno vo vonkajšej časti trhu. Zo stánkov stúpa para, domáci si tu vychutnávajú rýchle raňajky či obed.
Rybí trh v Tokiu. Foto: Webmagazin.sk/Romana Juhásová

Jedno z najrušnejších miest japonskej metropoly sa prebúdza už o tretej hodine rannej, s výnimkou nedele a sviatkov. Pre turistov je však trhovisko prístupné až po deviatej. Návštevu však zbytočne neodkladajte a radšej obetujte chvíľu spánku, poobede je už totiž pasé.

Množstvo zvedavých turistov sa počas posledných rokov zvýšilo natoľko, že tunajším obchodníkom spôsobuje problémy a narušenie plynulého chodu biznisu. Pri návšteve treba dbať na fakt, že sa nachádzate na pracovisku a byť neustále v strehu. Vysokozdvižné vozíky jazdia s neuveriteľnou frekvenciou a držia sa hesla "schovaný, neschovaný, idem". Deti a domáce zvieratká majú kvôli bezpečnosti vstup prísne zakázaný.
Rybí trh v Tokiu. Foto: Webmagazin.sk/Romana Juhásová

Trh v Tsukiji je preslávený každodennými aukciami. Predmetom dražby nie sú drahé kovy, ani cenné objekty, ale práve čerstvé mastné tuniaky, ktorých cena siaha do výšky stoviek tisícov dolárov. Svedkom aukcie smie byť aj turista, vyžaduje si to však skoré ranné vstávanie a čakanie v rade od piatej hodiny rannej. Vstup je však z kapacitných dôvodov povolený iba prvým 120 návštevníkom v dvoch skupinách.

Trh je neodmysliteľnou súčasťou Tokia (predtým Eda) už roky, prvý Tokugawský šogun ho založil za cieľom zásobovania hradu. Dnes môže jeho atmosféru nasať každý, odmenou mu je autentický zážitok.

ODPORÚČAME AJ:
Bezplatná cesta okolo sveta? Stačilo mať správne meno a byť ženou
Ľadová atmosféra Paríža, Londýna a New Yorku dýcha romantikou
India dokáže byť magická a krásna. Zabudnite na špinu a choroby
NETRADIČNÝ MARATÓN: Trúfnete si na 1665 schodov?
Desať tipov pre bezpečnú zimnú dovolenku

Komentáre