Cestovanie

Unikátny vlakový videoprojekt: Stanica Bratislava Nové Mesto

"TABLET.TV vám vďaka spolupráci so Železničnou spoločnosťou Slovensko, a.s. (ZSSK) opäť prináša ďalšiu časť unikátneho videoprojektu, aký na takejto úrovni na Slovensku ešte nikto nerealizoval."

Tablet.TV, 26. mája 2017 11:00
Predstavujeme železničnú stanicu Bratislava-Nové Mesto. Foto: Tablet.TV
Po týždni vám neukážeme jazdu z pohľadu rušňovodiča po trati, ale ďalšiu bratislavskú stanicu, tentoraz ŽST Bratislava-Nové Mesto.

To všetko jednak na stránke www.teraz.sk alebo na stránke www.tablet.tv a takisto na špecializovanej stránke o železničnej doprave - www.vovlaku.sk.

Železničná stanica Bratislava Nové Mesto


Železničná stanica Bratislava-Nové Mesto je druhá najdôležitejšia železničná stanica v Bratislave.


V roku 1952 vybudovali traťové prepojenie zo stanice Bratislava predmestie s traťou Bratislava- Nové Mesto – Komárno, na ktorej v lokalite Ondrejovského cintorína vznikla odbočka Bratislava cintorín. V súvislosti s novým územným plánom Bratislavy rozhodli aj o prestavbe železničného uzla. Vznikla koncepcia bratislavskej obvodovej železničnej komunikácie. Jej cieľom bolo vylúčenie železnice z centra rozvíjajúceho sa mesta. To znamenalo odstránenie železnice na úsekoch Bratislava filiálka – Bratislava- Nové Mesto – Bratislava- Petržalka, na ktorej bolo desať úrovňových priecestí. Na trase obvodovej železničnej komunikácie vybudovali novú železničnú stanicu Bratislava- Nové Mesto, ktorú uviedli do prevádzky v roku 1962. Pôvodná stanica Bratislava- Nové Mesto dostala nový názov Bratislava- Nivy. Do novej stanice Bratislava- Nové Mesto 27. mája 1962 zapojili aj trať z Komárna.
Po tom, ako otvorili hraničný prechod Bratislava-Petržalka – Kittsee, výrazne vzrástol počet prechádzajúcich nákladných vlakov medzi stanicou Bratislava východ a Viedňou.

Železničná stanica Bratislava Nové Mesto Foto: Tablet.TV


V rokoch 2001 až 2007 zrekonštruovali stanicu. Vyčistili fasádu budovy stanice, nainštalovali elektronický informačný systém, obnovili nástupištia, toalety a osobnú pokladnicu. Stanica je prispôsobená pre imobilných cestujúcich. Celkové náklady boli vo výške asi 900 tisíc eur. V priestoroch stanice otvorili aj prvé zákaznícke centrum spoločnosti RegioJet.

Stanicu používajú ako druhú koncovú stanicu v bratislavskom uzle a ako odstavné koľajisko. Poskytuje podporu pre bratislavskú hlavnú stanicu, napríklad pri rekonštrukcii, keď sú sem presmerované niektoré vlaky.

Železničná stanica Bratislava Nové Mesto Foto: Tablet.TV


Cez systém železničných prepojení v rámci Bratislavy je stanica Bratislava-Nové Mesto napojená na hlavné európske železničné koridory. IV. koridor spája Nemecko s Rumunskom, pričom jeho trasa na území Slovenska dosahuje dĺžku približne 80 km. V. trans- európsky koridor vytvára spojenie medzi Talianskom a Ukrajinou a na Slovensku je dlhý 548 km.

Zdroj: wikipedia.org, vlaky.net, zeleznicne.info

ODPORÚČAME TIEŽ:
UNIKÁTNY VLAKOVÝ VIDEOPROJEKT: Z Chynorian do Trenčína
Aj Varšava má svoju Eiffelovku. Najvyššiu budovu dal postaviť Stalin
Tribečské múzeum v Topoľčanoch predstavuje tri pohľady na vývoj mesta
Unikátny vlakový videoprojekt: Zastávka Bratislava Vinohrady

Komentáre