Cestovanie

UNIKÁTNY VLAKOVÝ VIDEOPROJEKT: Toto je elektrická jednotka 951

"TABLET.TV vám vďaka spolupráci s Železničnou spoločnosťou Slovensko, a.s. (ZSSK) opäť prináša ďalšiu časť unikátneho videoprojektu, aký na takejto úrovni na Slovensku ešte nikto nerealizoval. "

TASR, 29. júla 2016 11:00
Elektrická jednotka 951 Foto: Tablet.TV
Bratislava 18. jún (Teraz.sk/TABLET.TV) - Opäť vám ukážeme nie jazdu z pohľadu rušňovodiča po trati, ale železničnú techniku- konkrétne elektrickú jednotku 951.

To všetko jednak na stránke www.teraz.sk, alebo na stránke www.tablet.tv a takisto na novej stránke www.vovlaku.sk.




Dvojposchodové elektrické motorové jednotky 951 ZSSK boli vyrobené v podniku Škoda Vagónka a.s. Ostrava a boli financované prevažne z eurofondov. Dvojposchodové jednotky nemajú svoj vlastný pohon a na rozdiel od jednotiek radu 671 sú diaľkovo ovládané z rušňa, ktorý súpravu “tlačí alebo ťahá”.
Elektrická jednotka 951 Foto: Tablet.TV

Na prevádzku týchto jednotiek museli byť upravené elektrické rušne radu 263 - prezývané Princezná. Desať týchto hnacích vozidiel upravili v ŽOS Zvolen. Jednotky 951 tlačia a ťahajú aj rušne radu 240 Laminátka a takisto nový viacsystémový rušeň radu 381, zakúpený z eurofondov zo Škody Transportation Plzeň.

Rušeň sa pripája k vloženým vozňom radu 051 a riadiacemu vozňu radu 951 a spolu tak tvoria súpravu push-pull. Súprava je zložená z jedného hnacieho dráhového vozidla, dvoch poschodových vložených vozňov a jedného poschodového riadiaceho vozňa. Maximálna rýchlosť riadiaceho a vložených vozňov je 160 km/h.
Elektrická jednotka 951 Foto: Tablet.TV

Skriňa vozidla, ktorá je vyrobená z veľkoplošných hliníkových dielov, výrazne znižuje hmotnosť súprav a predlžuje ich životnosť.

Veľkopriestorový interiér, účinný systém vetrania, vykurovania a klimatizácie, bezbariérové vákuové WC či zásuvky pre notebooky zvyšujú pohodlie a komfort cestujúcich. Samozrejmosťou sú informačné tabule s možnosťou akustického hlásenia. K pohodliu cestujúcich prispieva aj nízka úroveň vnútorného hluku. Osoby so zníženou pohyblivosťou môžu pre nástup a výstup využiť sklopné rampy.

K efektívnosti prevádzky prispievajú široké nízkopodlažné vstupné dvere na rýchly, pohodlný a bezpečný nástup a výstup cestujúcich, vrátane cestujúcich s batožinou a detskými kočíkmi.
Elektrická jednotka 951 Foto: Tablet.TV

Dvojposchodový riadiaci vozeň radu 951 má dĺžku 26400 mm a hmotnosť vyše 46 ton. Počet pevných sedadiel je 90. Pre invalidné vozíky sú k dispozícii 4 miesta.

Dvojposchodový vložený vozeň radu 051 má rovnakú dĺžku 26400 mm, ale vyššiu hmotnosť - 47 a pol tony. Počet pevných sedadiel je 130.

Tieto jednotky postupne nahradili staré osobné vlaky na trati Bratislava - Leopoldov a Kúty - Bratislava - Nové Zámky. Ich domovským depom sú Nové Zámky.

TECHNICKÝ POPIS
Dlžka vozu : 26 400 mm
Šírka skrine: 2 820 mm
Výška vozu : 4 635 mm
Rozchod koľají: 1 435 mm
Max. rýchlosť: 160 km/hod
Počet sedadiel: 362


ODPORÚČAME AJ:
Navštívte rozhľadne v Banskobystrickom kraji
VIDEO: Spoznajte metropolu Gemera inak, Revúca má novinku pre turistov
UNIKÁTNY VLAKOVÝ VIDEOPROJEKT: 12 tunelov z Hornej Štubne do Zvolena
Liptov ponúka návštevníkom objavovanie bájnej podzemnej ríše Agharta

Komentáre