Cestovanie

UNIKÁTNY VLAKOVÝ VIDEOPROJEKT: Z Medzilaboriec do Humenného

"TABLET.TV vám vďaka spolupráci so Železničnou spoločnosťou Slovensko, a.s. (ZSSK) opäť prináša ďalšiu časť unikátneho videoprojektu, aký na takejto úrovni na Slovensku ešte nikto nerealizoval."

Tablet.TV, 20. októbra 2017 11:00

Železničná stanica Udavské Foto: Tablet.TV
Pred týždňom sme vám predstavili stanicu Humenné a pred dvomi týždňami časť trate ŽSR 191. Postupne vám ukazujeme všetky používané železničné trate na Slovensku.

To všetko jednak na stránke www.teraz.sk alebo na stránke www.tablet.tv a takisto na špecializovanej stránke o železničnej doprave - www.vovlaku.sk.

Dnes sa vrátime naspäť po trati 191 z Medzilaboriec do Humenného a budeme od prvej do poslednej sekundy v úlohe rušňovodiča Železničnej spoločnosti Slovensko, a.s. v osobnom vlaku Os 8964.

Na rozdiel od reálneho rušňovodiča budete mať výhodu infografiky, ktorá vám v priebehu jazdy ukáže, aké kultúrne, historické, alebo cestopisné pamiatky sa v danom okamihu okolo vás nachádzajú. Ďalšie informácie o projekte nájdete pod videooknom, ktoré predstavuje vjazd do železničnej reality.
Príjemnú cestu vlakom!
.

.
Pre lepšiu orientáciu na stránke
V hornej časti ponúkame okno, v ktorom je jazda vlaku medzi Medzilaborcami a Humenným zaznamenaná kamerou od prvej do poslednej sekundy.

Nižšie sa dozviete technické údaje o vlaku a trati, po ktorej cestujete a zaujímavosti o jednotlivých zastávkach.

.
Začiatok cesty: Železničná stanica Medzilaborce mesto
Železničná stanica Medzilaborce mesto Foto: Tablet.TV


Projekt TABLET.TV a VOVLAKU.SK
Cieľom projektu je priniesť vám možnosť precestovať celé Slovensko po koľajniciach - VO VLAKU. Postupne budeme zverejňovať videá jednotlivých úsekov tratí, ale aj doplňujúce videoreportáže, napríklad predstavíme vám železničné stanice, alebo zoberieme vás do železničného depa, kde vám ukážeme koľajovú techniku.

Údaje o vlaku a trati
Jazda v osobnom vlaku v trojčlánkovej motorovej jednotke radu 861 v osobnom vlaku Os 8964 Železničnej spoločnosti Slovensko, a.s.

O trati
Železničná trať Michaľany - Łupków (v cestovnom poriadku pre verejnosť označená ako železničná trať číslo 191) je elektrifikovaná železničná trať na Slovensku, ktorá spája Michaľany pri Trebišove a poľský Łupków cez Humenné.

Číslo trate: ŽSR - 191
Správca: Železnice Slovenskej republiky
Trasa: Lupków (PKP)- Medzilaborce - Humenné
Otvorenie trate: 1871 - 1874
Rozchod: 1 435 mm


História trate
Rakúsko-Uhorsko malo veľký záujem dopravne prepojiť Halič s južnými regiónmi monarchie. Už v roku 1870 sa preto začala budovať trať Michaľany - Humenné - Lupkovský priesmyk - Halič, ktorá sa cez Sátoraljaújhely napájala na Tiskú železnicu.

Prvý úsek Michaľany - Humenné bol dokončený 25. decembra 1871, čím sa na železničnú trať napojil i Trebišov, Michalovce a Strážske.

Druhý úsek priviedol 12. júna 1873 železnicu do Medzilaboriec, odkiaľ pokračovala náročným úsekom cez Lupkovský priesmyk do Łupkówa. Tretí úsek so 416 m dlhým Lupkovským tunelom bol sprevádzkovaný 31. mája 1874 a umožnil rýchle a pohodlné spojenie hlavných centier s okrajovým regiónom Uhorska.

O strategickom význame trate do Przemyśla napovedá i zdvojkoľajnenie, ktoré bolo v roku 1888 dokončené na celom úseku. Po rozpade Rakúsko-Uhorska a vzniku nástupníckych štátov klesol význam spojenia i doprava na trati. Zánik druhej koľaje nastal počas hospodárskej krízy v roku 1932.

Úsek trate medzi Michaľanmi a Bánovcami nad Ondavou bol v roku 1990 elektrifikovaný.

V máji 2015 bola na úseku Trebišov-Bánovce nad Ondavou naplánovaná výluka z dôvodu náhrady „zlého a nevyhovujúceho technického stavu železničného zvršku a spodku“ medzi 20,737 a km 24,707 v celkovej dĺžke 3970 metrov. V júli 2015 bola ukončená modernizácia ktorá „bola vykonaná na jednokoľajovom elektrifikovanom traťovom úseku ŽST Trebišov - Výhybňa Hrinište, kde bolo v minulosti prechodné obmedzenie traťovej rýchlosti na 80 a 60 kilometrov za hodinu (km/h), a to pre deformáciu smerovej a výškovej polohy koľaje“. V dĺžke 3,97 km bol opravený železničný spodok a vykonané ďalšie úpravy vrátane trakčného vedenia. Celá rekonštrukcia stála približne 2,4 mil €. Trať je tak prispôsobená rýchlosti 100 km/h.

V novembri 2015 bola plánovaná elektrifikácia úseku Bánovce nad Ondavou - Humenné.

V roku 2017 ZSSK sezónne obnovila dopravu na tejto trati v úseku Medzilaborce - Łupków v termíne od 1. júla do 3. septembra 2 pármi vlakov premávajúcimi v sobotu a v nedeľu. Poľské súpravy premávajú s poľským personálom z miest Sanok a Rzeszów.

Stanice a zastávky na trati
• Medzilaborce mesto
• Medzilaborce
• Krásny Brod
• Monastyr
• Sukov
• Vyšné Čabiny
• Nižné Čabiny
• Volica
• Radvaň nad Laborcom
• Hrabovec nad Laborcom
• Zbudské Dlhé
• Koškovce
• Hankovce
• Ľubiša
• Udavské
• Kochanovce
• Humenné mesto
• Humenné - križovatka s traťou 196 (Humenné - Stakčín) a 193 (Prešov - Humenné)

.

Koniec cesty – Železničná stanica Humenné


Železničná stanica Humenné Foto: Tablet.TV


Zaujímavosti trati


Múzeum moderného umenia Andyho Warhola
Múzeum moderného umenia Andyho Warhola alebo Múzeum Andyho Warhola v Medzilaborciach je múzeum v okresnom meste Medzilaborce založené 1. septembra 1991 z iniciatívy Johna Warholu, Dr. Michala Bycka, PhD., F. Hughesa, V. Protivňáka, Spoločnosti Andyho Warhola a The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts New York, v zriaďovateľskej pôsobnosti Ministerstva kultúry Slovenskej republiky. Od roku 2001 je zriaďovateľom Prešovský samosprávny kraj.

Expozičná časť múzea je rozdelená do troch častí. Prvú expozičnú časť predstavujú diela Paula Warholu a jeho syna Jamesa. Paul je výtvarník – amatér a jeho syn James je profesionálnym výtvarníkom venujúci sa knižným ilustráciám pre deti.
Na snímke portfólio Kosák a kladivo od Andyho Warhola, ktoré pochádza z nízkeho nákladu desiatich kusov. Tvorí ho sedem obrazov. Ikona pop-artu na ňom ukázala techniku sieťotlače. Vystavené je v Múzeu moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach. Foto: TASR

Druhá časť pozostáva z cenných autentických materiálov o pôvode Andyho Warhola, listín a rekvizít, ktoré svedčia o rusínskom pôvode umelca, ktorého rodičia sa narodili v Mikovej pri Medzilaborciach. Medzi najcennejšie artefakty v tejto expozícii patrí autentická košieľka, v ktorej boli krstení synovia Júlie a Andreja Warholovcov – Paul, John a Andy.

Tretiu najväčšiu expozičnú časť reprezentujú diela Andyho Warhola. Pozostáva z diel zapožičaných múzeu nadáciou Andyho Warhola pre vizuálne umenie v New Yorku, zo zbierok súkromných zberateľov a z diel, ktoré sú majetkom múzea. V expozícii sú zastúpené všetky tvorivé obdobia umelca.Väčšina diel sú serigrafie. Medzi najvýznamnejšie patrí 10 najznámejších Židov 20. storočia, Ladies and Gentlemen z roku 1975, Lillian Carter (1977), Kimiko (1981), ako aj portréty Ingrid Bergmanovej (1983), Mildred Scheel (1980), Svätej Apollónie (1984), Teddyho Roosevelta (1986), H. Ch. Andersena (1987), či lídra skupiny Rolling Stones Micka Jaggera (1975) a ďalších. K témam komunistické symboly patria serigrafie Kladivo a Kosák (1976) a Červený Lenin (1987). Múzeum moderného umenia Andyho Warhola má v trvalej expozícii 160 diel a artefaktov umelca.
Zdroj: wikipedia.org, vlaky.net

ODPORÚČAME TIEŽ:
Plánujete dovolenku v Grécku? Po Novom roku sa pripravte na novú daň
Unikátny vlakový videoprojekt: Železničná stanica Humenné
Nové turistické trasy v Rakúsku vedú po rímskej a uhorskej histórii
Lyžiarov v Jasnej čakajú túto zimu novinky

Komentáre