Cestovanie

Unikátny vlakový videoprojekt: Železničná stanica Nové Zámky

"TABLET.TV vám vďaka spolupráci s Železničnou spoločnosťou Slovensko, a.s. (ZSSK) opäť prináša ďalšiu časť unikátneho videoprojektu, aký na takejto úrovni na Slovensku ešte nikto nerealizoval."

Tablet TV, 28. apríla 2017 11:00
Železničná stanica Nové Zámky Foto: Tablet.TV
Opäť vám ukážeme nie jazdu z pohľadu rušňovodiča po trati, ale zoberieme vás do železničnej stanice Nové Zámky.

To všetko jednak na stránke www.teraz.sk, alebo na stránke www.tablet.tv a takisto na špecializovanej stránke o železničnej doprave- www.vovlaku.sk.



Železničná stanica Nové Zámky


Železničná stanica Nové Zámky je hlavná železničná stanica v Nových Zámkoch. 

Prvú skúšobnú jazdu rušňom ARAD absolvovali na traťovom úseku Bratislava Železničná stanica Nové Zámky v novembri 1850. Následne otvorili železničnú prevádzku cez Nové Zámky na trati Viedeň- Bratislava- Štúrovo- Pešť 16. decembra 1850.

Vybudovaním tratí do Komáromu, Prievidze, Zvolena a Zlatých Moraviec vznikol dôležitý dopravný uzol, cez ktorý prechádza okrem dopravy smerom do Budapešti aj prevažná časť dopravy na stredné Slovensko.

Postupne tu vybudovali 10 koľají, 4 nástupištia a technické i personálne zázemie pre železničný uzol nadregionálneho významu. Stanica Leží na dvojkoľajnej elektrifikovanej trate Szob MÁV - Bratislava hlavná stanica, na jednokoľajnej elektrifikovanej trati Komárno - Nové Zámky, a na jednokoľajnej trati Nitrianske Pravno - Nové Zámky.

V roku 1959 sa objavil v Rušňovom depe Nové Zámky prvý motorový rušeň rady 211.0 a tento rok sa považuje za začiatok motorizácie železničnej dopravy v regióne Nové Zámky.

Železničná stanica Nové Zámky sa podobala na ostatné mestské stavby. Architektúra mestských železničných staníc nadväzuje na princípy klasicizmu svojou pravidelnou kompozičnou osnovou a symetrickou monumentálnou stavbou.

Presný dátum postavenia budovy Železničnej stanice v Nových Zámkoch sa síce nezachoval, ale už v roku 1863 ju nazývajú „ozdobou mesta“.
Železničná stanica Nové Zámky Foto: Tablet.TV

Všetky budovy železničného uzla boli počas druhej svetovej vojny úplne zničené. Kobercové bombardovanie vyradilo z prevádzky celé rušňové depo. Podľa pamätnej knihy sa zachovala iba vodárenská veža.

V roku 1966 začali s rekonštrukciou železničnej stanice a rušňového depa v Nových Zámkoch, ktorú dokončili v roku 1974.

Koľajisko stanice s príslušnými zariadeniami je rozdelené na osobné koľajisko so štyrmi krytými ostrovnými nástupišťami, zriaďovacie koľajisko, odstavné koľajisko pre osobné vozne, opravovňu trakčného vedenia a rušňové depo. V stanici odbočujú viaceré vlečky.

Stanica Nové Zámky je vybavená reléovým zabezpečovacím zariadením s cestovým systémom.
Pre nastupovanie a vystupovanie cestujúcich slúžia štyri kryté vyvýšené nástupištia. Príchod a odchod z nástupíšť je podchodom, ktorý je spojený s vestibulom.

Na stanici je Zákaznícke centrum Železničnej spoločnosti Slovensko, ktoré poskytuje cestujúcim celé spektrum služieb.

Umiestnenie na trati:
ŽSR 130: Bratislava - Šurany; Palárikovo - Štúrovo [Km 145,385]
ŽSR 135: Nové Zámky - Komárno - Komárom MÁV [Km 35,384]
ŽSR 140: Nové Zámky - Prievidza [Km 0,000]
ŽSR 150: Nové Zámky - Zvolen os. st. [Km 0,000]
ŽSR 151: Nové Zámky - Zlaté Moravce [Km 0,000]

Depo: Nové Zámky
Koľaje v objekte: Dopravné: 32 Manipulačné: 7 Odstavné: 16 Ostatné: 10
Rozchod: 1 435 mm
Elektrifikácia: 25 kV 50 Hz
Služby: autobusová zastávka, Zákaznícke centrum ZSSK , predaj cestovných lístkov, predaj medzinárodných cestovných lístkov, reštaurácia, občerstvenie, sociálne zariadenia.

.Zdroj: wkipedia.org, vlaky.net, novezamkyfotoalbum.sk

ODPORÚČAME AJ:
UNIKÁTNY VLAKOVÝ VIDEOPROJEKT: Z Jesenského do Rožňavy
UNIKÁTNY VLAKOVÝ VIDEOPROJEKT: Z Rajca do Žiliny
UNIKÁTNY VLAKOVÝ VIDEOPROJEKT: Zo Spiša na Liptov

Komentáre