Cestovanie

V románskom kostolíku J. Krstiteľa býva iba jediná svätá omša za rok

"Kým nepostavili kostol v centre obce Sedmerovec, kostolík v Pominovci bol miestom bohoslužieb trikrát do roka – na sviatok patróna kostola sv. Jána Krstiteľa, na Štefana a na Veľkonočný pondelok. "

TASR, 30. marca 2017 9:00
Kostolík sv.Jána Krstiteľa v Sedmerovci. Foto: TASR
Románsky kostolík sv. Jána Krstiteľa v katastri obce Sedmerovec v Ilavskom okrese postavili podľa odborníkov pravdepodobne v druhej polovici 12. až prvej tretine 13. storočia. Je národnou kultúrnou pamiatkou a patrí medzi tri najstaršie stavby v Trenčianskom kraji.

Kým nepostavili kostol v centre obce Sedmerovec, kostolík v Pominovci bol miestom bohoslužieb trikrát do roka – na sviatok patróna kostola sv. Jána Krstiteľa, na Štefana a na Veľkonočný pondelok. V súčasnosti býva v kostolíku iba jediná bohoslužba za rok – vždy v poslednú augustovú nedeľu na sviatok sv. Jána Krstiteľa počas tradičnej cyklopúte. Podujatia sa zúčastňuje viac ako 1000 cyklistov. V roku 2014 počas jubilejného 10. ročníka cyklopúte celebroval svätú omšu v Pominovci žilinský diecézny biskup Tomáš Galis. Je doteraz jediným biskupom, ktorý tu celebroval omšu.

Podľa etnológa Lea Kuželu leží kostolík asi 1,5 kilometra od obce Sedmerovec, v časti nazvanej Pominovec. Išlo pravdepodobne o majer s niekoľkými domami a asi 30 obyvateľmi. V 13. storočí bol jeho majiteľom hradný rytier Trenčianskeho hradu Bork. Dnes sa z Pominovca zachoval iba kostolík a cintorín s niekoľkými hrobmi. Podľa legendy vraj obec Pominovec bola neustále atakovaná vodami Váhu, čo pri jednej z väčších záplav spôsobilo zničenie domov tamojších obyvateľov i všetkého majetku – obec sa pominula. Obyvatelia sa preto pobrali vyššie, kde vody Váhu nemali takú silu a dosah. Zobrali si „sedmero“ oviec, ktoré prežili, a založili obec Sedmerovec.

„Kostolík bol barokovo upravený v 18. storočí, opravovaný a rekonštruovaný v roku 1936. No v období socializácie, keď štát ničil súkromné vlastníctvo, zhabaním a následným zanedbaním, aj kostolík v Pominovci dopadol podobne. A vďaka neustálym obštrukciám zo strany štátnych úradov voči farnosti a miestnym kňazom, ktorí ho chceli udržiavať, bol zanedbaný, viackrát vykradnutý a zruinovaný,“ uviedol Kužela s tým, že posledná väčšia rekonštrukcia kostolíka bola v roku 2008. Opravili na ňom fasádu a vymenili strechu.

V roku 2010 odhalil reštaurátorský výskum v interiéri kostolíka unikátne fresky a nástenné maľby z viacerých období. Fresky šiestich apoštolov a nad nimi tróniaceho Krista pochádzajú podľa reštaurátora Mariána Kelešiho pravdepodobne zo 14. storočia. Na Slovensku sa dajú nájsť skôr na Spiši alebo na Gemeri, na strednom Považí to bol podľa reštaurátora výnimočný objav.

ODPORÚČAME AJ:
Navštívte dva kostoly na Spiši, zapísané v Zozname UNESCO
Veľký evanjelický kostol v Bratislave postavili z milodarov
Katedrála na Nitrianskom hrade je držiteľkou viacerých prvenstiev
VIDEO: Kostol sv. Egídia v centre Popradu zaujme návštevníkov maľbami

Komentáre