Cestovanie

Veľkolepý Eckartsau: Vyberte sa na výlet kúsok od slovenských hraníc

"Prvá zmienka o zámku je z roku 1183. Stredoveký kamenný vodný mlyn sa v 18. storočí zmenil na elegantný barokový zámok. "

TASR, 28. augusta 2016 8:00
Po smrti panovníčky Márie Terézie zámok chátral. Foto: TASR/Martin Baumann
Na rakúskom zámku Eckartsau neďaleko Bratislavy možno po prvý raz so slovenským sprievodcom spoznať jeho históriu i zánik rakúsko-uhorskej monarchie. Okrem skupinových objednávok ponúka zámok návštevníkom prehliadky v slovenskom jazyku pod mottom Cisár bez koruny – kronika lúčenia aj počas našich štátnych sviatkov - 29.8., 1.9. a 15.9., vždy o 13.30 a 15.30 h.

Historický objekt je otvorený do 31. októbra a pre skupiny sú k dispozícii aj ďalšie tematické prehliadky - Korunovačné klenoty v Eckartsau, Cisársky poľovnícky hurhaj, Svietnik a obuvák. Na prízemí vedľa zámockej kaviarne je interaktívna výstava Divina lužných lesov, voľne prístupná od 10. do 17. hodiny. Okrem exponátov jeleňa, diviaka a iných zvierat v životnej veľkosti tam možno spoznať ryby, vtáky, motýle i rastliny národného parku Dunajské luhy pri slovenských hraniciach. Celoročne je voľne prístupný 27-hektárový zámocký park v anglickom vidieckom štýle.

"Prvá zmienka o zámku je z roku 1183. Stredoveký kamenný vodný mlyn sa v 18. storočí zmenil na elegantný barokový zámok. Poskytoval majiteľom luxus, súkromie aj oddych. Jeho majiteľ, české knieža Kinský, ho prestaval a využíval ako poľovné sídlo, preto sú tu maľby s touto tematikou. Vzácnosťou je stropná freska z roku 1732 od viedenského maliara Daniela Grana s bohyňou lovu Dianou, jemná maľba patrí medzi vrcholné diela barokového maliarstva. Pôvodné sú aj 300-ročné parkety a lustre z českého skla. Nad krbmi sú veľké portréty otca a matky Márie Terézie, ktorá od Kinských zámok kúpila, ale nebývala v ňom a darovala ho manželovi," hovorí Elisabeth Sandfort z manažmentu zámku Eckartsau.

O nevšednosti zámku svedčí cena svadobného priemyslu Wedding Award za vysokú kvalitu služieb a kreativity. "To je cena v Rakúsku za najlepšiu lokalitu konania svadieb, katering a celá príprava, ako vyzerajú tie stoly a svadobná hostina. V roku 2016 ju získal zámok Eckartsau. Novinkou je možnosť požičať si bicykle a prejsť nádherný anglický park so vzácnymi stromami. Konajú sa tam koncerty a možno v októbri bude Mozartov koncert Rekviem so Slovenskou filharmóniou, ale to ešte nie je stopercentné," uviedla pre TASR Beata Havranová z bratislavskej spoločnosti B.H.Public Relations @ Promotion.

Po smrti panovníčky Márie Terézie zámok chátral. Koncom 19. storočia ho s povolením cisára Františka Jozefa prevzal následník trónu František Ferdinand. Dal ho opraviť a dostavať. Mal dve lásky poľovníctvo a Žofiu Chotekovú, ktorú si vzal za manželku, ale viedenský dvor ju neakceptoval, lebo ako grófka nebola na vhodnej úrovni. Preto sa manželia nezúčastňovali na honosných spoločenských podujatiach a s rodinou sa utiahli na zámok.

František Jozef vládol 68 rokov a napriek trom synom mal problém s nasledovníkom. Po sarajevskom atentáte na Františka Ferdinanda sa začala prvá svetová vojna aj začiatok konca monarchie. Podľa habsburského zákona vo Viedni bolo knieža Karol František Jozef vymenovaný za rakúskeho cisára ako Karol I. a na žiadosť Uhorska nasledovala v Budapešti jeho korunovácia za kráľa Uhorska ako Karola IV. Keď Rakúsko a jeho spojenci prehrali vojnu, Karol s rodinou sa utiahol na zámok Eckartsau. Tam sa 13. november 1918 stal osudovým dňom monarchie. Karol potvrdil posledný štátny dokument, odstúpenie z vlády v Uhorsku, čím po viac ako 600 rokoch Habsburgovci ako najstarší vladársky rod Európy odišli zo svetovej politiky.

Po mierových rokovaniach sa habsburský mnohonárodný štát rozdelil na novú Európu: Bosnu-Hercegovinu, Taliansko, Rakúsko, Poľsko, Rumunsko, Srbsko, Československo, Slovinsko, Ukrajinu a Maďarsko. Počas druhej svetovej vojny boli v zámku sovietske vojská. V roku 2007 prešiel objekt veľkou renováciou, je v správe Rakúskej lesnej akciovej spoločnosti.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Dokumentarista V. KAMPF: Dunaj je Amazonkou Európy, ktorá ľudí spája
Toto sú najlepšie a najhoršie mestá na život:Ako je na tom Bratislava?
UNIKÁTNY VLAKOVÝ VIDEOPROJEKT: Z Jablonice do Kútov
Splav Hornádu ponúka zážitky začiatočníkom i skúseným vodákom

Komentáre