Cestovanie

VIDEO: Kostol sv. Egídia v centre Popradu zaujme návštevníkov maľbami

"Najväčšou vzácnosťou v kostole sú stredoveké maľby, ktoré sa podarilo v 90. rokoch minulého storočia zreštaurovať. "

TASR, 25. marca 2017 9:00
Na snímke bohatá fresková výzdoba v interiéri Kostola svätého Egídia z 13. storočia na Námestí svätého Egídia v Poprade. Foto: TASR/Oliver Ondráš
Kostol sv. Egídia v Poprade sa nachádza v strede námestia, ktoré nesie rovnaké pomenovanie. Je jeho najcennejšou stavebnou pamiatkou. Podľa slov Rastislava Hudeca z Mestskej informačnej kancelárie v Poprade, ktorá prevádzkuje jeho prehliadky, kostol nie je síce bohatý na inventár, ale návštevníkov zaujme najmä nástennými maľbami.

Podľa Hudeca sa vznik kostola datuje do druhej polovice 13. storočia. Presný údaj však nie je známy. "Jeho presnejšie datovanie znemožňuje aj skutočnosť, že začiatkom 18. storočia vypukol v Poprade požiar, ktorý zničil väčšiu časť mesta a aj všetky listiny vzťahujúce sa na popradský kostol," priblížil pre TASR. Kostol vznikol pôvodne ako jednoloďová stavba s rovným uzáverom presbytéria. "Najneskôr koncom 13. storočia vznikol v južnej stene lode portál. Ten zaisťuje hlavný vstup do lode kostola. V druhej polovici 14. storočia došlo k významným stavebným úpravám a vytvoril sa dvojloďový priestor," uviedol Hudec.



V čase reformácie, v rokoch 1575-1671, kostol slúžil evanjelikom. V 17. storočí prešiel viacerými úpravami. V roku 1611 boli po požiari vykonané opravy kostolnej veže, na ktorej v roku 1615 pribudli hodiny. V roku 1663 museli vežu vystavať nanovo, pretože škody po požiari boli vážnejšie, než sa na začiatku zdalo. "V roku 1783 sa začala rozsiahlejšia úprava kostola, na ktorú prispel cisár Jozef II. Postavený bol terajší západný chór v chrámovej lodi, v interiéri pribudol nový neskorobarokový oltár a ďalší barokový mobiliár," poznamenal Hudec.

Na snímke Kostol svätého Egídia z 13. storočia na Námestí svätého Egídia v Poprade Foto: TASR/Oliver Ondráš


V roku 1930 novembrová víchrica strhla strechu. V 50. rokoch minulého storočia museli kostol pre statické narušenie zatvoriť. V rokoch 1992-1993 zreštaurovali nástenné maľby a kamenné články presbytéria, o päť rokov neskôr prešla rekonštrukciou loď chrámu. Vedľa kostola v roku 1592 postavili renesančnú zvonicu.

"Najväčšou vzácnosťou v kostole sú stredoveké maľby, ktoré sa podarilo v 90. rokoch minulého storočia zreštaurovať. Kostol nemá veľký inventár, preto je najväčšou vzácnosťou práve nástenná výzdoba," vysvetlil Hudec. Najstaršia maľba sa nachádza na severnej strane presbytéria, kde je zobrazené vraždenie neviniatok a následne útek do Egypta. Zaujímavé je aj vyobrazenie posledného súdu či pekla. Z roku 1646 je mramorová krstiteľnica. Vzácny je aj barokový organ, ktorý pochádza z Oravy. Podľa Hudeca sa na Slovensku nachádzajú len štyri kostoly, ktoré sú zasvätené sv. Egídiovi.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Bratislavský Kostol svätej Alžbety je známy ako Modrý kostolík
VIDEO: Drevený artikulárny kostol má šesťtisícovú kapacitu
UNIKÁTNY VLAKOVÝ VIDEOPROJEKT: Z Jesenského do Rožňavy
Len 242 obcí na Slovensku nemá ani jeden kostol

Komentáre