Cestovanie

Neseďte cez víkend doma, vypadnite objavovať Slovensko

"Tvorcovia projektu Vypadni.sk slušne vyzývajú: Vypadni! Do prírody, k pamiatkam, objavovať, aktívne tráviť voľný čas a presvedčiť sa o tom, že naša krajina je krásna a zaujímavá."

Romana Juhásová, 17. apríla 2014 6:00
Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván


Jozef Lukáč a Patrik Drugda sú nadšení turisti a cestovatelia, ktorí sa ako nejeden z nás každý piatok potýkali s otázkou, ako a kde čo najlepšie aktívne stráviť pekný víkend v kruhu rodiny. Pátrali po užitočných tipoch, no nikde sa nestretli so stránkou, ktorá by ich ponúkala ucelenou a prehľadnou formou. Medzera na trhu je na svete, prichádza priestor pre projekt predurčený k úspechu. Také množstvo pozitívnych ohlasov však autori nečakali, postupne sa im darí napĺňať svoju najväčšiu ambíciu – prezentovať Slovensko ako turisticky atraktívnu krajinu a tým zvýšiť turizmus.

Stačí jednoduchý nápad, dobrý úmysel, pekná myšlienka a skvelý projekt je na svete. Neziskový projekt pomáha cestovateľom a ukazuje Slovensko trochu inak. Webová stránka prehľadne a komplexne zhromažďuje informácie o prírodných krásach, historických pamiatkach, raritách a iných zaujímavostiach po celom Slovensku a to nielen o dobre zabehnutých chodníčkoch. Nespoliehajú sa na osvedčené tipy, tvorcovia sami s radosťou cestujú a objavujú i tie menej známe, no nemenej pozoruhodné miesta. "Stránka a aplikácia sú pre všetkých, ktorí majú záujem cestovať a spoznávať Slovensko a vidieť ho aj trochu inak," zhrnul myšlienku projektu jeho spoluautor Jozef Lukáč.

Ilustračné foto Foto: TASR/Dušan Hein
Webová stránka Vypadni.sk funguje od októbra 2013 a keďže projekt ide s dobou, vo februári 2014 bola spustená i rovnomenná mobilná aplikácie pre Android, čoskoro bude dostupná i pre Iphone a Windows telefón.

Zadajte polohu a objavujte


Ako to funguje? Predstavte si scenár: víkend sa javí v znamení pekného počasia a keďže nie ste žiadny domased, v spomienkach z hodín geografie lovíte možné nápady. Alebo si predstavte situáciu, keď sa nachádzate na chate či kdekoľvek inde v neznámom regióne. Je to jednoduché, na stránke stačí zadať vašu pozíciu a na interaktívnej mape sa zjaví rad pútavých lokalít vo vašom okolí. Vyhľadávanie môžete špecifikovať na základe vašich preferencií a následne sa podľa dostupných informácií rozhodnete, čo je pre vás tým pravým. Pri každom z viac ako 1500 objektov je totiž uverejnený autorský popis so základnými informáciami a nechýbajú ani ilustračné fotografie. Stačí si vybrať.

Pokiaľ máte v rukáve vlastné tipy, k obsahu stránky môžete prispieť i vy, má totiž interaktívny rozmer. Podľa spoluautora Jozefa Lukáča je jedným z cieľov projektu vytvoriť komunitu ľudí, ktorí nie sú skúpi na rady a so zážitkami a skúsenosťami sa navzájom radi podelia.

Tvorcovia momentálne pracujú na anglickom preklade určenom pre zahraničných turistov, k dispozícii bude v horizonte dvoch či troch mesiacov, podobne ako spomínané telefónne aplikácie. Do budúcnosti plánujú rozšíriť svoje pôsobenie i do okolitých krajín.

Komentáre