Hudba a film

ANDREA CODDINGTON: Držím palce slovenským autorom

"Na slovenskej literárnej scéne v roku 2009 debutovala autobiografickým románom Mal to byť pekný život. Úspech v podobe ocenenia Platinová kniha získala hneď za druhý román Židovka."

TASR, 28. októbra 2016 8:00
Na snímke autorka Andrea Coddington pri príležitosti krstu jej knihy s názvom Jozef Bednárik v kultúrnom dome v Zelenči v nedeľu 24. augusta 2014. Foto: TASR - Lukáš Grinaj
Andrea Coddington debutovala na slovenskej literárnej scéne v roku 2009 autobiografickým románom Mal to byť pekný život. Úspech v podobe ocenenia Platinová kniha získala hneď za druhý román Židovka.

„Dôvod môjho písania je v dvoch dôležitých veciach, ktoré sa mi v živote stali. Prvá, že som vyštudovala novinárčinu. Od malička som písala, od slohových prác a nejakých prvých literárnych pokusov, cez šéfredaktorku školského časopisu na gymnáziu, štúdium žurnalistiky až po prácu v médiách. Chcela som byť píšucim novinárom, takže v rámci písania som si plnila svoj sen. Nikdy som si ale nemyslela, že budem spisovateľkou. Keď som nabrala nejaké životné skúsenosti popri tom, čo sa mi v živote stalo, tak som to odhalila v mojej prvej knihe Mal to byť pekný život. Písala som sama o sebe, bolo to veľmi prirodzené, nič som si nevymýšľala, bolo to úprimné. Neviem sama, či to bola prosba o pomoc alebo výkrik bez očakávania. Knižku som písala v Amerike, vyšla na Slovensku, bola nádherne úspešná. To, že sa stretla s tak krásnou odozvou u ľudí, to ma nakoplo ďalej písať. Od tej doby som vydala ďalších šesť kníh,“ uviedla pre TASR Andrea Coddington.

Medzi najúspešnejšie knižné tituly v roku 2010 patril román Židovka. Ten sa stal bestellerom, podobne ako ďalšie jej knižky. „Židovka bola mimoriadne úspešná, dodnes sa spolu s prvou Mal to byť pekný život považujú za živé knihy, čo je jeden z najkrajších pocitov, ktorý sa mne ako spisovateľke mohol stať. Nie sú to len čísla predajnosti, sú to aj listy a odozvy od ľudí, ktorí poznajú hlavnú hrdinku, je to príbeh jednej celej generácie. „Hovorím tomu všeobecne, keď kniha vychádza, že som na konci cesty. Ale vtedy som vlastne na začiatku. Som na štartovej čiare, lebo vtedy sa ukáže, či tá kniha u čitateľa zarezonuje, alebo nie,“ doplnila spisovateľka.

Andrea pracuje ako PR manažérka vydavateľstva Ikar, takže na mieste je otázka, aký je slovenský čitateľ a či má záujem o domácu literatúru. „Slovenskí čitatelia z môjho pohľadu sú akási nesúrodá masa, na jednej strane konzervatívni, na druhej strane lojálni prívrženci úspešných autorov, ktorí vydávajú knižky pravidelne, a stále sú tie knižky úspešné. Keď je niečo fakt dobré, a že ten zámer je od prvého po posledný riadok úprimný, musí to takto fungovať vo všetkom, aj v knihách. Je však veľa autorov, ktorým to nejde. Držím palce slovenským autorom, aby im to išlo,“ dodala Coddington.


Rodáčka z Radošiny Andrea Coddington (1975) vyštudovala žurnalistiku na Univerzite Komenského v Bratislave. Novinárčine sa profesionálne venovala vo viacerých slovenských médiách. V roku 2002 odišla do New Yorku ako zahraničnopolitická spravodajkyňa. Úspešný bol už jej prvý román Mal to byť pekný život. Po ňom nasledoval ďalší mimoriadne úspešný titul Židovka (2010), za ktorý získala v roku 2011 ocenenie Platinová kniha, ktoré patrí autorovi za predaj viac 25.000 výtlačkov. Ďalšími titulmi z jej autorského pera sú Cudzia krv (2011), Predohra (2012), Milovanie (2013), Mal to byť pekný život (2. vydanie, 2014), Bednárik (2014) a Divoké kone (2015). Andrea je matkou dvoch detí, dcéry Sarah a syna Marka.


ODPORÚČAME AJ:
Poézia ľudí stále zaujíma, tvrdí poetka Mirka Ábelová
Ján Uličiansky je autorom rozhlasových hier a kníh pre deti a mládež
K. Földvári bol teoretikom humoru, legendou kultúry a divadelníctva
Hevier je najpozoruhodnejší moderný rozprávkar v slovenskej literatúre

Komentáre