Hudba a film

Slováci natočili film z Azorských ostrovov. Upozorňujú na konzum

"Cieľom autorov je nastoliť širšie spoločenské témy globálnej materializácie z pohľadu miestnych ľudí."

TASR, 30. apríla 2017 8:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP
Surfovanie je ich vášeň, príroda sa stala ich domovom, preto všetkých vyzývajú, aby chránili životné prostredie a vyhýbali sa prehnanému konzumu. Dvaja mladí Slováci Jakub Šipoš a Michal Csáder natočili dokument z prostredia Azorských ostrovov. "V kontexte surfovania a života pri oceáne poukazuje na hrozbu nadmernej spotreby, materializmu a jeho stále rastúcemu negatívnemu vplyvu na ekosystém," uvádzajú tvorcovia filmu Nine Islands, ktorým pokračuje ich projekt The Right Place.

Film nie je pozvánkou, ale pripomienkou


Dvojica filmárov sa na súostrovie v strede Atlantického oceánu vracia, aby zdokumentovala krásu prírody a života na deviatich Azorských ostrovoch. Snímka nie je klasický cestovateľský dokument, ktorý divákov pozýva na návštevu "toho správneho miesta", ako našepkáva názov projektu.

Cieľom autorov je nastoliť širšie spoločenské témy globálnej materializácie z pohľadu miestnych ľudí, od lokálneho shapera surfových dosiek a surferov, cez ekologického aktivistu až po fotografa National Geographic, ktorých spája ostrovný život a neustály kontakt s oceánom.



ODPORÚČAME TIEŽ: Igelitové tašky nie sú ekologické ani moderné. Čím ich nahradiť?

Ako prispieť k záchrane planéty


"Film nemá rozkazovať nikomu. Na otázku, ako vieme prispieť k záchrane našej planéty, si musíme odpovedať sami," hovorí Jakub Šipoš o snímke, ktorá ponúka prostredníctvom azorských ochrancov prírody viacero možností doplnených vizuálnym zážitkom z prírodných scenérií azorského pobrežia.



Projekt The Right Place vznikol v roku 2015, kedy predstavili prvý slovenský surfový dokument s názvom The Right Place - Fuerteventura, natočený na Kanárskych ostrovoch. Pokračovanie projektu vyvrcholilo na festivale Hory a mesto 2016, kde fotograf a kameraman Jakub Šipoš a fotograf, cestovateľ a surfer Michal Csáder dostali cenu pre začínajúceho filmára za dokumentárny film The Right Place - Sao Miguel.

TASR informoval za autorov projektu Michal Csáder.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Nie je vajce ako vajce: Zo pštrosieho sa nasýti až desať ľudí
Janko Lehotský napísal takmer 500 piesní. Muziku má rád, lebo zbližuje
Maratón pod dve hodiny? Čoskoro to môže byť realitou
KINO NOVINKY TÝŽDŇA: Uteč a Kruh

Komentáre