Hudba a film

Bašavel na pláži: Vychutnajte si to najlepšie z rómskej kultúry

"Temperamentná rómska kultúra a umenie dostanú priestor na bratislavskej mestskej pláži. Čo sa chystá?"

TASR, 28. júla 2014 12:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann


To najlepšie z temperamentnej rómskej kultúry a umenia s nohami zaborenými v piesku a drinkom v ruke, živelnosť rómskeho umeleckého prejavu, farebné roztočené sukne a vibrujúca atmosféra letnej pláže, to všetko ponúkne v sobotu 9. augusta na bratislavskom Tyršovom nábreží podujatie s názvom Bašavel na pláži. Po úspešných festivaloch Cigánsky bašavel a Gipsy food festival ho organizuje občianske združenie Divé maky.

Bude to podujatie o splnených detských snoch. Za deväť rokov, počas ktorých Divé maky o. z. pomáha rómskym deťom zo sociálne slabších rodín, sa z mnohých stali stredoškoláci a niektorí už študujú na vysokej škole. V sobotu 9. augusta hrdo predvedú svoje umelecké nadanie.

Hudba, tanec i divadlo


Relaxovať môžu návštevníci od 15.00 h pri klavírnom koncerte Norberta Daniša a Anabelky Patkolovej známej aj zo súťaže Slovensko má talent. Program pokračuje divadelným predstavením rómskeho divadielka DIK z Čičavy v réžií Nadi Uherovej. Krv v žilách rozprúdi živelná cimbalovka, zahrajú talentovaní mladí hudobníci v sprievode ich dlhoročnej lektorky a skvelej huslistky Barbory Botošovej a hostí. Nebude chýbať ani obľúbený workshop cigánskych tancov. Vlniť bokmi sa záujemcovia naučia pod vedením tanečníkov z CreDance. V každom predstavení budú v hlavnej úlohe deti a mládež, ktoré vďaka Divým makom mohli študovať a rozvíjať svoj talent.

Pripravené budú prekvapenia pre malých aj veľkých, živá knižnica, kreatívne workshopy, či veštenie z kariet. Po zotmení, v atmosfére pod hviezdami bude premietnutý český film Cesta ven. Divákov na festivale v Cannes ohromil silný príbeh o mladej rómskej matke, ktorá chce pre svoju rodinu normálny život.

ĎALŠIE ČLÁNKY:


Žákovic Open otvára svoje brány, ponúka hudbu aj šport
Müller pripravuje nové CD, pre fanúšikov pridáva koncert navyše
Nominácie na MTV Video Music Awards sú známe, vedie Beyoncé
Beyoncé prevalcovala konkurenciu, je najvplyvnejšou celebritou sveta
James Blunt cestuje po Európe, príde aj na Slovensko
Joss Stone plánovali zavraždiť, na turné je so špeciálnou ochrankou
Skupina Kabát vyhlasuje súťaž, hrá sa o gitary so zlatou mechanikou

Komentáre