Hudba a film

Film Dobrá lož zobrazuje neľahký osud afrických utečencov

"Dramatický film je síce z dielne Hollywoodu, no pre Európanov je v tomto období až príliš aktuálny."

Tomáš Kušnír, 27. augusta 2015 12:00
The Good Lie. Foto: csfd.cz
Prežiť a za každú cenu ostať pokope. Aj o tom je dráma The Good Lie (Dobrá lož), ktorá zachytáva strastiplnú cestu skupiny utečencov. Po tom, čo deťom občianska vojna v Sudáne zoberie oboch rodičov, sa vodcom skupiny stáva Theo, najstarší brat. Spolu so svojimi súrodencami sa vydá na cestu, počas ktorej sa musia uchýliť aj k pitiu vlastného moču. Stratené deti prešli stovky míľ, videli smrť vlastných súrodencov a napokon sa dostali do utečeneckého tábora v Keni, kde čakali na lepšiu budúcnosť. Medzitým sa vládcom skupiny stal brat Memer, ktorému zachránil život Theo.

Stratené deti Sudánu čakali trinásť rokov, aby sa napokon našli v Spojených štátoch. Ani tu nemala skupina utečencov ustlané na ružiach. Nevedeli sa začleniť do bežného života, ich sestru úrady umiestnili do iného štátu a o ich bratovi Theovi nemali ani zmienku. Dramatický film je síce z dielne Hollywoodu, no pre Európanov je v tomto období až príliš aktuálny. Dobrá lož mala slovenskú premiéru 25. augusta.

Vo filme hrá aj americká herečka Reese Witherspoon, ktorá pomáha migrantom po príchode do Kansas City. "Prvýkrát mi režisér povedal, že film nebude o mne. Veľmi ma to potešilo, pretože som sa cítila stratená a nevedela som, čo chcem. Niekedy nevieme oceniť to, čo máme, až kým nevidíme pohľad niekoho iného na privilégiá a možnosti, ktoré sú v našom západnom svete," povedala herečka pre express.co.uk, ktorej účasť vo filme pritiahla pozornosť médií.



The Good Lie vyzdvihuje rodinné hodnoty a poukazuje na povahu Afričanov, pre ktorých sú dôležité úplne iné veci. Rodina zo Sudánu chcela byť za každú cenu spolu. Aj preto sa v závere filmu vydá Memer späť do krajiny, z ktorej sa chcel dostať trinásť rokov, aby našiel svojho brata Thea, ktorý mu zachránil život. Ako vraví africké príslovie: "Ak chcete ísť rýchlo, kráčajte sami, ale ak chcete ísť ďaleko, choďte spoločne." Dobrá lož prináša iný pohľad na utečeneckú krízu a zobrazuje stratené deti, ktoré sa napokon našli. Dráma je natočená podľa skutočnej udalosti a hoci zachytáva príbeh konkrétnej rodiny, scenár je v mnohých prípadoch podobný.

ODPORÚČAME AJ:
Jamesa Bonda stvárnili viacerí, prvenstvo ale patrí Seanovi Connerymu
Meno Roberta Mooga sa v hudobnom svete stalo pojmom
Adam Ďurica získal zlatú platňu a predstavil svoj najnovší videoklip
Veľké malé klamstvá: Nicole Kidman a Reese Witherspoon spolu v seriáli
LIKE DŇA: Je to viac Angelina Jolie či Megan Fox?

Komentáre