Hudba a film

Život Jackie Kennedyovej sa zmenil po atentáte na jej manžela

"Prvú dámu vo filme stvárnila Natalie Portman. "

TASR, 11. marca 2017 9:00
Natalie Portman ako Jackie Kennedyová Foto: youtube.com
Do slovenských kín vstupuje Jackie - filmový príbeh asi najikonickejšej ženy 20. storočia. Jackie Kennedyová bola jednou z najmladších prvých dám v histórii. Jej život sa dramaticky zmenil po tom, čo bol na jej manžela Johna Fitzgeralda Kennedyho spáchaný atentát. Film Pabla Larraína približuje tri dni, ktoré nasledovali po jeho vražde. Jackie musela ostať matkou, oporou pre národ a zároveň sa vyrovnať s neľahkým osudom. V hlavnej úlohe životopisnej drámy hrá Natalie Portman.



Keď bol JFK zvolený za prezidenta USA, stala sa Jackie Kennedyová prvou dámou. Pre jej vrúcnosť, eleganciu a vyberaný vkus ju rýchlo začali obdivovať milióny ľudí po celom svete. Potom prišiel okamih, ktorý všetko zmenil. "Jedna guľka prestrelila prezidentovi krk, druhá, ktorej zásah bol smrteľný, mu roztrieštila pravú stranu lebky... Jeho 34-ročná manželka Jacqueline Kennedyová v tej chvíli sedela vedľa neho," písalo sa v správe Warrenovej komisie o atentáte na Johna F. Kennedyho. Aké to pre ňu muselo byť, to je otázka, ktorou sa rozhodol zaoberať čilský režisér Pablo Larraín. Toho slovenskí návštevníci kín poznajú najmä vďaka jeho snímke No, ktorá vyhrala v roku 2012 cenu za najlepší film v sekcii Quinzaine des Réalisateurs v Cannes a bola nominovaná na Oscara v kategórii Najlepší cudzojazyčný film.

"Prezident Kennedy zomrel mladý - výkon jeho úradu bol náhle prerušený a hrozilo, že to málo z jeho úspechov bude zabudnuté. Aj cez závoj vlastného zármutku Jacqueline nepochybovala - niekto musí dokončiť jeho príbeh. Iba behom niekoľkých dní premenila svojho muža z obyčajného muža na legendu. Vytvorila jeho imidž a upevnila jeho odkaz. A pritom sa stala ikonou, ktorú už navždy celý svet bude poznať len pod jej krstným menom... Jackie," hovorí o svojom najnovšom filme režisér.

Natalie Portman získala za stvárnenie prvej dámy 15 rôznych nominácií na ocenenia. Foto: TASR/AP


Larraín obsadil do hlavnej úlohy herečku Natalie Portman. Tá za svoje stvárnenie Jackie získala viac ako 15 nominácií na rôzne filmové ocenenia, vrátane Oscara či Zlatého glóbusu. "Keď som sa začínala pripravovať na úlohu Jackie, vedela som, že to nebude ľahké. Bola to ikona, ľudia o nej vedia, ako vystupovala, ako hovorila, ako vyzerala," komentovala náročnosť stvárnenia postavy vo viacerých rozhovoroch. Vzhľad bol najmä na pleciach maskérov, vystupovanie či akcent bol však na samotnej herečke. Pracovala s množstvom archívnych materiálov, prejavy J. Kennedyovej neustále počúvala takmer každý deň. Zrejme aj vďaka tomu doviedla svoj výkon do dokonalosti.

Film prináša do kinodistribúcie Asociácia slovenských filmových klubov (ASFK). TASR poskytla informácie Martina Pašteková z ASFK.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Film Únos pripomína kontroverzné témy našej nedávnej histórie
VIDEO: Najlepším klubovým filmom za rok 2016 je Sloboda pod nákladom
Z. MAURÉRY: Majme vzdelaných ľudí, hlúpi sú ľahko manipulovateľní
Tri matky, tri podozrivé. Známe herečky sa stretli v napínavom seriáli

Komentáre