Hudba a film

Nabitý, emotívny a dojímavý film Mami nadchýňa ľudí

""

Webmagazin.sk/TASR, 31. januára 2015 7:00
Mami 2014 Foto: csfd.cz
Programy slovenských kín spestril "doteraz najvyspelejší a emóciami nabitý" film Mami! kanadského režiséra Xaviera Dolana (Imaginárne lásky). Najnovší počin len 25-ročného filmára mal svetovú premiéru vlani v súťaži festivalu v Cannes. Divákov uchvátili brilantné herecké výkony hlavných protagonistov, osobitná hra s formátom obrazu, ktorá podčiarkla originalitu a kreativitu vôbec najmladšieho účastníka súťaže. Po projekcii v Cannes zožal film vyše päťminútový potlesk.

Dolan nakrútil snímku, ktorá dojíma a nadchýňa široké publikum. Mami! prináša príbeh dospievajúceho Steva s diagnózou ADHD (porucha pozornosti spojená s hyperaktivitou) a jeho mamy Diane, ktorá aj napriek odporúčaniam odborníkov trvá na tom, že sa o svojho syna postará sama a že dokážu zvládnuť aj školu. Vydajú sa na cestu, kde sa prchavé okamihy šťastia a spokojnosti rýchlo menia na výbuchy násilia a beznádeje. Film bol tento rok horúcim kandidátom na Zlatú palmu. Z festivalu si napokon odniesol Cenu poroty.

Chcem, aby ona mala pravdu


Xavier Dolan podľa vlastných slov už od svojho prvého filmu hovorí o láske. Rozprával o dospievaní, odcudzení a transsexualite, o 90. rokoch, o samote a homofóbii... "Ale ak si mám vybrať naozaj len jednu tému, ktorú poznám lepšie ako všetky ostatné a ktorá ma inšpiruje a ktorú milujem nadovšetko, tak to bude určite moja matka. A keď hovorím matka, tak mám na mysli MATKU v širokom zmysle slova. Pretože sa k nej vždy vraciam. Pretože chcem, aby vždy vyhrala, aby si mohla vymýšľať problémy, o ktorých potom môže povedať, že ich všetky vyriešila. Pretože je to ona, cez koho si sám kladiem otázky a koho chcem počuť kričať. Chcem, aby ona mala pravdu, keď sa my mýlime. A je to ona, kto bude mať vždy posledné slovo, nech sa deje čokoľvek," vyhlásil režisér. Zároveň priznal, že v čase, keď nakrúcal film Zabil som svoju matku, mal pocit, že chce svoju matku potrestať. "Ubehlo len päť rokov a ja mám pocit, že filmom Mami! to chcem teraz odčiniť. A na viac sa ma nepýtajte."

Film prináša do kinodistribúcie Asociácia slovenských filmových klubov (ASFK) od 22. januára.

"štúdia zamilovanosti"


Xavier Dolan (1989) sa narodil v kanadskom Quebecu. Pochádza z umeleckej rodiny, je synom herca Manuela Tadrosa. Na plátne sa objavil už ako štvorročný v reklame a neskôr aj vo filme (Tajná pevnosť, 2001). Kariéru režiséra odštartoval ako 20-ročný a jeho filmy sa odvtedy s obrovským úspechom uvádzajú na medzinárodných filmových festivaloch. Veľkú pozornosť vyvolal už čiastočne autobiografickým debutom Zabil som svoju matku (2009). Festival v Cannes ho uviedol v sekcii Quinzaine des réalisateurs a získal tam tri ceny. Dolanove filmy boli kanadskými nomináciami na ceny Oscar a César. Jeho "štúdia zamilovanosti" Imaginárne lásky (2010) získala v Cannes cenu Regards Jeunes Prize, v Rotterdame MovieZone Award a mnoho ďalších. Laurence Anyways (2012) si z Cannes odniesol Queer Palm a cenu pre najlepšiu herečku (Suzanne Clément) v sekcii Un Certain Regard, v Toronte vyhral kategóriu Najlepší kanadský film a francúzsku cenu Lumiére Award. Tom na farme (2013) má cenu FIPRESCI z festivalu v Benátkach a bol nominovaný na Zlatého leva.

Trailer k filmu


ODPORÚČAME AJ:
Kino novinky týždňa: Poďte sa báť so Ženou v čiernom 2
target="_blank">Babovřesky 3 kraľujú rebríčku návštevnosti na Slovensku
Filan čítal Dostojevského v tridsiatke, jeho kolegovia ako 15 roční
Malá veľká herečka Zelda Rubinstein sa preslávila ako médium
Poznáte ich podľa zvučky: Sedem seriálov, ktoré si vždy radi pozriete

Komentáre