Hudba a film

Do kín prichádza Mustang, dojímavý príbeh o hľadaní vlastnej identity

"Tradične zmýšľajúca babička a strýko premenia ich dom na väzenie, školu nahradia lekcie domácich prác a varenia, rodina začína dohovárať sobáše."

TASR, 25. septembra 2016 11:00
Film Mustang je dojímavým príbehom o hľadaní vlastnej identity. Foto: youtube.com
Cena LUX Európskeho parlamentu, Cena Label Europa Cinemas z Cannes, Európsky objav roku na Európskych filmových cenách, Cena divákov na MFF Solún, nominácia na Ocara, Zlatý glóbus a štyri ceny Cézar. Tieto ocenenia získal príbeh sfilmovaný režisérkou Deniz Gamze Ergüven, ktorý očaril divákov a kritikov na celom svete. Tento týždeň vstupuje do slovenských kín v rámci najväčšej putovnej prehliadky filmov na Slovensku - Projekt 100.

Dedina na severe Turecka, začiatok leta. Lale a jej štyri dospievajúce sestry sa po ceste do školy hrajú s miestnymi chlapcami. Po dedine začnú kolovať správy o domnelých nemravnostiach a nevinná hra rýchlo prerastie do škandálu s nečakanými následkami. Tradične zmýšľajúca babička a strýko premenia ich dom na väzenie, školu nahradia lekcie domácich prác a varenia, rodina začína dohovárať sobáše. Päť sestier spojených túžbou po slobode sa rozhodne vzoprieť útlaku a rozbiť okovy konzervatívnej spoločnosti, ktorá ich zväzuje.

Dojímavý príbeh o hľadaní vlastnej identity je celovečerným režijným debutom Deniz Gamze Ergüven, ktorá sa narodila v Ankare, ale väčšinu života strávila vo Francúzsku. Pre svoj film si vybrala tému emancipácie, ako to urobila už v minulosti pri krátkom absolventskom filme. "Chcela som hovoriť o tom, aké je to byť dievčaťom a ženou v dnešnom Turecku, kde otázka žien je viac než kedykoľvek predtým veľkou spoločenskou témou. Skutočnosť, že sa vďaka častým pobytom vo Francúzsku pozerám na situáciu inými očami, hrala, samozrejme, dôležitú úlohu," hovorí režisérka. Pre film vybrala symbolický názov - Mustang.


"Mustang je divoký kôň, ktorý skvelo symbolizuje päticu mojich odvážnych a neskrotných hrdiniek. Aj vizuálne ich vlasy pripomínajú hrivy a po dedine sa pohybujú ako utekajúce stádo. A príbeh samotný sa ženie vpred tryskom ako divoký kôň, a táto energia je srdcom môjho filmu."

Snímku Mustang priniesol do kín od štvrtka 22. septembra Asociácia slovenských filmových klubov (ASFK). TASR informovala PR manažérka ASFK Martina Pašteková.

ODPORÚČAME TIEŽ:
J. LEDECKÝ: IAGO je najlepšie napísaná záporná postava
Rytmus zložil pieseň k novému slovensko-českému filmu Pirko
Vysokohorských nosičov máme ako jediní v Európe. Vznikol o nich film
Jedinečný Karel Gott a jeho 40 slávikov vychádza v 2CD kolekcii

Komentáre