Hudba a film

Malá veľká herečka Zelda Rubinstein sa preslávila ako médium

"Niekdajšia laboratórna asistentka, ktorá po univerzitnom štúdiu bakteriológie pracovala v krvnej banke, si sen o hereckej dráhe splnila až keď mala 47 rokov."

Webmagazin.sk/TASR, 27. januára 2015 7:00
Zelda Rubinstein vo filme Poltergeist. Foto: imdb.com
Malá vzrastom, ale veľká hereckým kumštom bola Američanka Zelda Rubinsteinová. Piate výročie jej úmrtia pripadá na utorok 27. januára.

Herečka s okrúhlou tvárou a detským hlasom vysoká iba 130 cm debutovala na striebornom plátne v roku 1981 v komédii Under the Rainbow (Hotel Pod dúhou) po boku Chevyho Chasea. Preslávila sa však o rok neskôr kreáciou média Tangina z hororu Poltergeist režiséra Tobeho Hoopera.

Producent a spoluautor tejto snímky, medzičasom slávny režisér Steven Spielberg vtedy pre The Times uviedol: "Chcel som ukázať, že veľkosť človeka nemá nič spoločného s jeho magickými silami".



Rodáčka z Pittsburghu v USA (narodila sa 28. mája 1933 v rodine so tromi deťmi ako najmladšia, u nikoho iného sa syndróm malého vzrastu neprejavil) nechýbala ani v pokračovaniach spomínaného hororu Poltergeist II: The other Side (Poltergeist II, 1986) a Poltergeist III (1988) a v televíznom seriáli Poltergeist: The Legacy (Poltergeist: Odkaz, 1996).

Hrala vo filmoch ako napríklad Anguish (Angustia, 1987), Teen Witch (Mladá čarodejnica, 1989), Behind the Mask: The Rise of Leslie Vernon (2006), či vo viacerých seriáloch vrátane Picket Fences (1992) alebo The Pretender (Chameleón, 1996).



Svoj hlas prepožičala animovaným postavám v seriáli Hey Arnodl! (1996,) a vo filme The Flintstones: On the Rocks (2001). Jej vysoko položený hlas zaznel v mnohých filmových trajleroch a reklamách.

Niekdajšia laboratórna asistentka, ktorá po univerzitnom štúdiu bakteriológie pracovala v krvnej banke, si sen o hereckej dráhe splnila až keď mala 47 rokov a začala študovať herectvo na kalifornskej univerzite.

Zelda Rubinstein Foto: news.moviefone.com


Angažovala sa verejne za odstránenie problémov, ktorým musia čeliť ľudia s malým vzrastom v bežnom živote, založila neziskovú organizáciu na podporu hercov s malým vzrastom, ale patrila aj k prvými hollywoodskym celebritám, angažujúcim sa za osvetu v rámci boja proti AIDS.

Zelda Rubinsteinová zomrela 27. januára 2010 v Los Angeles (USA) vo veku 76 rokov.

ODPORÚČAME AJ:
Tváre Nastassje Kinski ako ich poznáte aj nepoznáte
Poznáte ich podľa zvučky: Sedem seriálov, ktoré si vždy radi pozriete
Filmový festival v Cannes mení dejiny, v porote budú bratia Coenovci
Kino novinky týždňa: Traste sa, tretie Babovřesky prichádzajú
Básnik filmového plátna Federico Fellini bol nenapodobiteľný

Komentáre