Hudba a film

Jamesa Bonda stvárnili viacerí, prvenstvo ale patrí Seanovi Connerymu

"Pre milióny filmových fanúšikov ostáva legendárnym a najlepším agentom 007, ktorého ako vôbec prvý herec stvárnil v bondovke číslo jeden Doktor No "

TASR, 25. augusta 2015 10:00
Sean Connery Foto: TASR/AP
Škótsky herec Sean Connery sa 25. augusta dožíva 85 rokov. Pre milióny filmových fanúšikov ostáva legendárnym a najlepším agentom 007, ktorého ako vôbec prvý herec stvárnil v bondovke číslo jeden Doktor No (1962). Jamesa Bonda si zahral i vo filmoch Srdečné pozdravy z Ruska (1963), Goldfinger (1964), Thunderball (1965) a Žiješ len dvakrát (1967). Oscara i Zlatý glóbus (1988) mu vyniesol bravúrny výkon v gangsterke Nepodplatiteľní (1987).

Thomas Sean Connery sa narodil 25. augusta 1930 v škótskom Edinburgu v Spojenom kráľovstve. Vyrastal v skromných podmienkach, v mladosti vystriedal radu zamestnaní a tri roky slúžil v britskom vojenskom námorníctve. Vďaka príťažlivej tvári a atletickej postave sa neskôr uplatnil ako model, okrem toho sa profesionálne venoval kulturistike.


Jeho hviezdna herecká kariéra štartovala v divadle, skúsenosti nazbieral i v niekoľkých menších filmových a televíznych úlohách. Celosvetový úspech a popularitu si charizmatický Connery získal ako prvý predstaviteľ Jamesa Bonda, agenta britských tajných služieb v kultovom akčnom filme Dr. No (Doktor No, 1962). Nasledovali ďalšie bondovky From Russia with Love (Srdečné pozdravy z Ruska, 1963), Goldfinger (1964), Thunderball (1965) alebo You Only Live Twice (Žiješ len dvakrát, 1967). Tvár škótskeho herca sa stala synonymom agenta 007 bez jedinej chybičky a s dokonalým vzhľadom.
Na nedatovanej snímke Sean Connery ako James Bond vo filme Never Say Never Again (Nikdy nehovor nikdy). Foto: TASR/AP

Bondovky však neboli kariérnym vrcholom Seana Conneryho. Herecký um predviedol i v úspešných snímkach The Man Who Would Be King (Muž, ktorý chcel byť kráľom, 1975), The First Great Train Robbery (Prvá veľká vlaková lúpež, 1978), Der Name der Rose (Meno ruže, 1986) alebo The Untouchables (Nepodplatiteľní, 1987). V poslednej menovanej mafiánskej dráme bol podľa Americkej akadémie filmového umenia a vied najlepším hercom vo vedľajšej úlohe a preto mu udelila Oscara (1987). Okrem toho získal tiež Zlatý glóbus (1988). Connery zažiaril aj vo filmoch Robin Hood: Prince of Thieves (Robin Hood - Kráľ zbojníkov, 1991), First Knight (Prvý rytier, 1995), The Rock (Skala, 1996), Playing by Heart (Podoby lásky, 1998) alebo The League of Extraordinary Gentlemen (Liga výnimočných, 2003).


Britská kráľovná Alžbeta II. pasovala herca v roku 2000 do rytierskeho stavu. Skôr mu túto poctu odmietli udeliť pre jeho škótsky nacionalizmus. Sir Sean Connery je držiteľom Ceny Cecila B. DeMilla za celoživotné dielo (1996) a v roku 2005 ho Európska filmová akadémia ovenčila cenou za celoživotnú kariéru. Úspechy zožal i na inom poli, v roku 1999 bol podľa ankety britského ženského časopisu New Woman vyhlásený za najsexi muža storočia. Vtedy šesťdesiatosemročný Connery porazil aj takých rivalov, ako sú Harrison Ford, Mel Gibson či Brad Pitt. Britským dôchodcom s najväčším sexepílom sa opäť s veľkým náskokom v celoštátnej ankete stal v roku 2006. Za muža s najerotickejším hlasom ho označili v inej ankete v tom istom roku. V roku 2007 sa podľa britskej agentúry PA ocitol na druhom mieste rebríčka v hlasovaní o najsexi starčeka.

Podľa reprezentatívneho prieskumu verejnej mienky nemeckého programového magazínu TV Guide z roku 2008 je Sean Connery najmä najlepším predstaviteľom agenta 007 Jej Veličenstva Jamesa Bonda všetkých čias.

ODPORÚČAME AJ:
Meno Roberta Mooga sa v hudobnom svete stalo pojmom
Adam Ďurica získal zlatú platňu a predstavil svoj najnovší videoklip
Veľké malé klamstvá: Nicole Kidman a Reese Witherspoon spolu v seriáli
LIKE DŇA: Je to viac Angelina Jolie či Megan Fox?
Česká speváčka láme rekordy: Tento klip sa stal hitom internetu

Komentáre