Hudba a film

KINO NOVINKY TÝŽDŇA: Spievankovo a kráľovná Harmónia a Mečiar

"Tento týždeň si môžete pozrieť v kine tieto premiéry."

Webmagazin.sk, 12. októbra 2017 12:00
Záber z filmu Spievankovo. Foto: Itafilm

Spievankovo a kráľovná Harmónia


V rozprávkovej krajine SPIEVANKOVO vládne dobrosrdečná kráľovná Harmónia. Jej úlohou je zaistiť, aby sa z krajiny nikdy nevytratila hudba, spev a dobrá nálada. Avšak obyvateľom SPIEVANKOVA sa hudba akosi odcudzila, hudobné nástroje zapadli prachom, spev utíchol a dobrá nálada sa vyparila. Harmónia preto volá na pomoc Spievanku a Zahrajka, aby jej pomohli do krajiny prinavrátiť stratenú chuť hrať, spievať a tancovať a zachránili tak dušu celého SPIEVANKOVA.


Mečiar


Film Mečiar je spoveďou mladej režisérky Terezy Nvotovej o Vladimírovi Mečiarovi a o vplyve, ktorý mal tento politik na slovenskú spoločnosť, ale aj na život samotnej Terezy.


Alibi na mieru


Bláznivá komédia "Alibi na mieru" prináša do kín to najlepšie, čo francúzske komédie kedy divákom ponúkli. Zábavnú tému, divokú zápletku, bláznivé situačné gagy, skvelé postavy a samozrejme kvalitný francúzsky humor. Hlavný hrdina prevádzkuje kanceláriu zameranú na zabezpečenie alibi na zákazku. Zamiluje sa ale do dievčaťa, ktoré nenávidí klamstvá a čoskoro zistí, že jej otec je jeho dobrý klient. Vo Francúzsku sa z komédie "Alibi na mieru" stal kasový trhák a jeden z najnavštevovanejších filmov roka.


Good Time


Prepadnutie banky, ku ktorému Connie (Robert Pattinson) prehovoril milovaného brata Nicka (Benny Safdie) sa takmer podarí, ale nepohotový a mentálne zaostalý Nick, skončí v rukách polície. Connie sa kvôli jeho vyslobodeniu vydá na zúfalú cestu mestským podsvetím. Počas jedinej šialenej noci, závodí s časom, aby získal dostatok peňazí na bratovu kauciu a vlastne zachránil aj sám seba, pretože si postupne začne uvedomovať, že životy ich obidvcoch, sú vlastne úplne stratené...


Odrazy


Rok 1945 Stalinova moc ovláda Poľsko. Slávny maliar Wladyslaw Strzeminski odmietne robiť umelecké kompromisy a tak sa stane prenasledovaným, vylúčia ho z univerzity, jeho obrazy sú strhané zo stien galérií. Za pomoci niektorých svojich študentov sa rozhodne bojovať proti komunistickej strane a stáva sa symbolom umeleckého odporu proti tyranii.

Snehuliak


Po tomto filme už nikdy nebudete stavať snehuliaka s radosťou. Najúspešnejší autor súčasnej krimi Jo Nesbø, najsvojráznejší románový detektív Harry Hole a jeden z najcharizmatickejších hercov svojej generácie Michael Fassbender sa spojili v adaptácii slávneho detektívneho thrilleru, ktorý spolu s ďalšími desiatimi “Holeovkami” kraľuje v rebríčku najčítanejších kníh súčasnosti.


Krotká


Jedného dňa sa ruskej žene, ktorá žije v zapadnutej dedinke, vráti balíček, ktorý poslala svojmu uväznenému manželovi. Vystrašená a plná obáv sa vydáva na pitoresknú cestu do odľahlej časti krajiny, kde stojí väzenie, pre mnohých však skôr nedobytná pevnosť. Čaká ju byrokratická absurdita, vierolomné charaktery zo spoločenskej spodiny, krivdy, násilie i poznanie, že väzenie nekončí stenami a ostnatými drôtmi, ale pokračuje ďaleko za ich hranice. Loznicov najnovší film je nekompromisnou alegóriou stavu ruskej duše i súčasnej kultúre väzenstva ako dedičstva Stalinovho sociálneho inžinierstva, súčasti štátnej mašinérie a nástroji moci. Režisérov popis jedného zápasu, inšpirovaný ako dielom Dostojevského, tak aj Kafku alebo Gogoľa, nezvyčajným spôsobom mieša brutálny realizmus a expresionisticky poňatú satiru. Krotká je radikálnym politickým filmom o krajine, kde úrady aj ľudia hrajú rolu fantómov – slúžia ako prázdne schránky, ktoré len imitujú funkciu, ktorú by mali zastávať.


Štvorec


Christian je kurátorom švédskeho galérie moderného umenia. Úspešný, atraktívny, rozvedený otec dvoch dcér spĺňa ideál vzdelaného mestského liberála, ktorý sa snaží citlivo vnímať aktuálne spoločenské problémy. S nimi ladí aj pripravovaná výstava konceptuálneho umenia, v ktorej dominuje inštalácia štvorca 4 x 4 metre vo verejnom priestore; štvorca, v ktorom platia pravidlá absolútnej rovnosti a tolerancie. Ako ale takúto myšlienku predať v mediálne zahltenom a nesústredenom prostredí, ktoré žije predovšetkým virálnymi udalosťami? Zatiaľ čo „hip“ marketingoví experti vymýšľajú rôzne stratégie, Christianovi ktosi ukradne mobil. A v snahe získať ho späť roztočí kurátor nevedomky špirálu udalostí, ktoré spochybnia nielen jeho osobné kvality a výstavu, ale aj postavenie inštitúcie, ktorú reprezentuje. Ruben Östlund vo svojej „konceptuálnej tragikomédii“ s potmehúdstvom sebe vlastným skúma jeden egoistický charakter i povýšené pokrytectvo súčasných západných spoločností, ktoré čelia zmätku jazykov, symbolov a hodnôt.


ODPORÚČAME AJ:
KINO NOVINKY TÝŽDŇA: Blade Runner 2049 a Brazil
Metalový dom v Ružomberku desí babičky pod Kalváriou
Vychádza prvý ilustrovaný román Kód 9.1.7 z pera Jozefa Banáša

Komentáre