Hudba a film

Kráska a Zviera

"Walt Disney uvádza veľkolepú adaptáciu klasickej animovanej rozprávky Kráska a zviera."

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 21. februára 2017 6:30
Veľkolepý hraný príbeh ožíva v novom Disneyho rodinnom filme Kráska a zviera Foto: SATURN ENTERTAINMENT, s. r. o.
Bystrá, krásna a nezávislá Belle žije so svojim otcom, samotárskym umelcom Mauriceom, v malebnom mestečku Villeneuve. Pre ostatných obyvateľov však predstavuje tak trochu hádanku, aj pre spôsob, akým neoblomne a so šarmom odmieta vytrvalé návrhy miestneho donchuana Gastona, ktorý má inak všetky miestne dievčatá bezpečne omotané okolo prsta.

Jedného dňa napadne Mauricea cestou na trh svorka vlkov. Zahnaný z cesty narazí v hustom lese na potemnelý, zdanlivo opustený zámok, v ktorom nájde útočisko. Zámok má však svojho desivého pána, ktorý votrelcov nevíta...

Belle sa dozvedá o zmiznutí svojho otca a vydáva sa ho hľadať. Zoči voči Netvorovi ponúkne svoju slobodu za prepustenie otca. Uzamknutá vo veži odhaľuje tajomstvá zlovestného zámku. Napriek strachu sa spriatelí so zakliatym zámockým služobníctvom a postupne si začne uvedomovať, že za desivým výzorom Netvora sa môže skrývať aj niečo iné...

Vo filme sa predstavia Emma Watson ako Belle, Kevin Kline ako Bellin otec Maurice, Dan Stevens ako na prvý pohľad driečny, ale povrchný Gaston, Ewan McGregor ako svietnik Lumiére, Stanley Tucci ako cembalo Cadenza, Emma Thompson ako čajová knovica pani Pottsová, Ian McKellan ako hodiny menom Cogsworth a ďalší...

Do slovenských kín bude film Kráska a zviera uvedený 16. marca so slovenským dabingom.


Milovaní hrdinovia


Pri hľadaní talentov, ktoré by stelesnili obľúbené animované postavy a prebrali ich životu na veľkom plátne, tvorcovia prehľadali svety filmových, televíznych, hudobných a divadelných umelcov, aby našli tých najvhodnejších pre každú postavu filmu.
Do úlohy múdrej a krásnej dedinčanky Belle, túžiacej po dobrodružstve zvolili herečku Emmu Watson, ktorá pred vyše desiatimi rokmi okúzlila svet v úlohe Hermiony Grangerovej vo filmoch o Harrym Potterovi.
Milovala som príbeh „Kráska a zviera" odkedy som mala štyri roky," hovorí. „Spomínam si na Belle ako na energickú mladú ženu, ktorá dokázala otvorene vyjadrovať svoj názor, mala jasnú myseľ, bola ambiciózna a neuveriteľne nezávislá. Túžila spoznať svet. Jej vzťah s Netvorom som pokladala za dynamický a zaujímavý. Takýto druh vzťahu som doposiaľ v rozprávke nikdy nevidela."
Foto: SATURN ENTERTAINMENT, s. r. o.

Pre rolu Netvora, rozmaznaného a arogantného princa zakliateho kliatbou, filmári vybrali herca Dana Stevensa. Britský herec, známy vďaka úlohe temperamentného a citlivého Matthewa Crawleya v televíznom seriáli „Downton Abbey," bol rolou nadšený. Bola pre neho výzvou, pretože herec musel oživiť postavu, ktorá je na obrazovke digitálna. Dostal na svoju tvár a telo snímače, ktoré kopírovali jeho pohyby a mimiku a tie sa stali základným materiálom pre oddelenie špeciálnych efektov, ktoré Netvora digitálne doanimovalo.
Foto: SATURN ENTERTAINMENT, s. r. o.

Gastonom sa stal herec Luke Evans („Dievča vo vlaku," „Hobit: Smaugova pustatina"). Ten dokonale stvárnil plytkého a arogantného dedinčana, ktorú túži po sobáši s Belle. Zaujímavosťou je, že herec je aj talentovaným spevákom. Evans hovorí: "Gaston nevidí svet tak, ako všetci ostatní. Myslí si, že je na vrchole pyramídy a všetci ostatní sú pod ním. Namýšľa si, že je prirodzené, že po ňom každá žena túži a preto nechápe, prečo to tak v prípade Belle odrazu nie je. Verí, že je preto bláznivá, slepá, priam hlúpa, keď ho nechce. Celé jeho zmýšľanie je smiešne samo o sebe"
Josh Gad, známy ako hlas Olafa z filmu „Frozen", sa stal postavičkou menom Lefou. Lefou uctieva Gastona ako hrdinu, hoci Gaston k nemu nechová žiadnu úctu a často je terčom jeho vtipov. Gad dodáva: „Gaston je to ústrednou postavou v dedine. Lefou je jeho najlepším promotérom, chváli Gastona kade chodí a všetkým pripomína dôležitosť všetkých činov svojho hrdinu.

Do úlohy otca Belle Mauricea, filmári obsadili herca oceneného Oskarom - Kevina Klinea („Wild wild West“, „Cesta do Eldoráda“, „Francúzsky bozk“). Maurice bol v pôvodnej animovanej verzii vynálezcom, teraz je umelcom špecializujúcim sa na výrobu hudobných skriniek. Tie sú pre Belle stelesnením sveta za hranicami Villeneuve a pre Mauricea sú spomienkou na dávne okamihy, kedy bol jeho život perfektný.
Herec Ewan McGregor („Moulin Rouge,” „Star Wars: Epizóda I ”) sa stal Lumièrom, princovým komorníkom, ktorý sa zmenil na svietnik. Gugu Mbatha-Raw („Slečna Sloaneová,”) sa nám v príbehu predstaví ako Puf-Puf, chyžná, ktorá sa zmenila na elegantnú prachovku. V úlohe Orloja - majordóma premeneného na hodiny sa predstavuje talentovaný a mnohými cenami ocenený herec Ian McKellen, ktorý je širokej verejnosti známy z príbehu Pán prsteňov, alebo X-men. V úlohe pani Čajnice, snaživej pani domácej, ktorá si Belle vezme pod svoje ochranné krídla, uvidíme obľúbenú herečku Emmu Thompsonovú („Kúzelná opatrovateľka“, „Láska nebeská“).

Čarovné osemnáste storočie


Natáčanie filmu „Kráska a zviera" prebehlo primárne v Shepperton Studios v Londýne a na niekoľkých vonkajších lokáciách vo Veľkej Británii od mája do augusta 2015. Aj keď ide o hraný príbeh, počas jeho tvorby bolo nevyhnutné využiť značné množstvo animácií a počítačovo generovaných scén. Práve natáčanie v reálnych exteriéroch a na scénach štúdia dopomohli filmárom zachovať formu hraného filmu, ktorá ho odlíšila od animovanej verzie. Reálne prostredia a filmové sety boli preskenované do počítača, kde z nich následne vytvorili základné stavebné kamene pre 3D formát.
Príbeh je ukotvený v určitom čase a na určitom mieste - v polovici 18. storočia vo Francúzsku. Zároveň bol ovplyvnený tým, čo sme videli v roku 1991 v animovanom filme. Rekvizity, kostýmy, vlasy aj make-up sa inšpirovali 18. storočím a životom vo Francúzsku. Vzhľadom k tomu, príbeh je v skutočnosti rozprávka, mohli filmári vizuálne interpretovať obdobie tak, ako sa im to hodilo.
Dedinka Villeneuve, kde Belle a jej otec a žijú bola postavená v štúdiu v Sheppertone. Pre úvodnú scénu filmu nazvanú „Belle“ filmári využili viac ako 150 komparzistov, stovky zvierat, 28 vozov, nespočet rekvizít a dekorácií.
Foto: SATURN ENTERTAINMENT, s. r. o.

Výtvarné oddelenie strávilo mesiace skúmaním dobovej architektúry a interiérového dizajnu, ktoré slúžili ako základ na vytvorenie Netvorovho zámku. Výsledkom bola kombinácia rôznych architektonických štýlov, prevažne z dôb francúzskeho rokoka. V tomto duchu je postavený aj Palác vo Versailles. Hlavná tanečná sála bola jedným z produkčne najdrahších scén. Podlaha je vyrobená z 1140 štvorcových metrov nepravého mramoru a jej dizajn je založený na vzore nájdenom na strope benediktínskeho opátstva v Braunau, v Nemecku. Spálňa Belle je rovnako ako tanečná sála, navrhnutá tak, aby spĺňala sen každého malého dievčatka o perfektnej izbe. Knižnica našla svoju predlohu v národnej knižnici v Portugalsku. Podlaha je vyrobená z približne 185 štvorcových metrov nepravého mramoru, na policiach trónia tisíce kníh, ktoré boli vytvorené špeciálne pre tento film.
Začarovaný les, ktorý obklopuje zámok bol postavený na scéne H, ktorá je najväčšou scénou Sheppertonu. Má rozlohu vyše 890 štvorcových metrov. Jeho vytvorenie zabralo 15 týždňov. Nájdete v ňom skutočné stromy, živé ploty, zamrznuté jazero, 9 metrov vysoké ľadové brány a približne 20.000 cencúľov.

Komentáre