Hudba a film

Langerová prináša zmierenie, nádej, iróniu osudu, smútok i radosti

"Speváčka Aneta Langerová vydala v novembri minulého roku nový, v poradí štvrtý štúdiový album Na Radosti. "

Webmagazin.sk/TASR, 29. januára 2015 7:00
Aneta Langerová Foto: SUPRAPHON

Prvým singlom albumu bola pieseň Svatá Kordula, v decembri mal premiéru videoklip k aktuálnemu singlu Tráva, vo februári začína koncertné turné Na Radosti 2015 v 19 českých mestách.

Album Na Radosti ponúka 13 autorských piesní, sú nimi Dívka, Svatá Kordula, Panna, Tragédie u nás na vsi, Intermezzo, Tráva, Maják, Bříza, Slova z hor, Lehkost, Nevěsta, Divoká hejna a Na Radosti. Ich ústrednou témou sú dievčatá a ženy, ktoré spája nielen čistota a krehkosť, ale i odvaha nájsť si vlastnú cestu. Zásadné témy sú v mnohých prípadoch sprevádzané láskavou iróniou, ktorá svedčí o tom, že Aneta Langerová skutočne dospela.

Autenticita, osobitá melodika, silné príbehy – taký je nový album, na ktorom sa melodické piesne prelínajú zo šansónovej výpovede s klavírnym sprievodom až po sugestívnu až filmovú symfonickú inštrumentáciu. Jednou autorskou piesňou na album prispela i violončelistka, speváčka a skladateľka Dorota Barová. Album nahrávala Aneta v Studiu Faust Records.



„Na albume nájdete zmierenie, nádej, iróniu osudu, smútok i radosti. Všetko je však v rovnováhe. Prijímať život s nadhľadom a pokorou osobne považujem za veľké umenie,“ uviedla pre médiá speváčka.

Skladby zo štvrtej štúdiovky Aneta predstaví fanúšikom už na jar. Turné Na Radosti 2015 atmosférou nadviaže na úspešný projekt Pár míst, na rozdiel od neho však koncerty nebudú len akustické. Anetu Langerovú bude sprevádzať kapela, sláčikové trio a klavír. Turné bude zahájené symbolicky v Južných Čechách, neďaleko od miesta, kde speváčka hľadala inšpiráciu a po ktorom album pomenovala. Prvý koncert je plánovaný 11. februára v Prachaticiach.

„Už sa nevieme dočkať, až budeme ako kapela zase spolu a budeme hrať pre ľudí a nie zatvorení v skúšobni a štúdiu. Nie je nič krajšieho, než keď naša hudba robí radosť iným. Nabíja nás to. Na turné predstavíme nové piesne, ale tiež staršie piesne v novom šate,“ doplnila speváčka.

Spolu s klaviristom, hudobným skladateľom a producentom Jakubem Zitkem pracovala Aneta dva roky na piesňach, pôvodnej hudbe a textoch. Inšpiráciu našli na magickom mieste, obklopení hlbokými šumavskými lesmi. „Na Radosti je miesto, kde sa zastavil čas a s ním i osudy ľudí, ktorí tam žili. To miesto sme si ihneď zamilovali, okúzlilo nás a vtiahlo do deja príbehov, ktoré chceme rozprávať,“ dodala na záver speváčka.
Aneta Landerová, krst CD Na radosti. Foto: SUPRAPHON

Speváčka a skladateľka Aneta Langerová (1986, Benešov) sa v júni 2004 stala víťazkou prvej série speváckej súťaže Česko hľadá SuperStar. V septembri 2004 vydala debutový album Spousta andělů, na ktorom boli hity Hříšná těla, křídla motýlí a Voda živá. Jeho predaj dosiahol 128.000 kusov, čo jej vynieslo niekoľkonásobnú platinovú platňu.

V roku 2007 vydala druhý album s názvom Dotyk, z ktorého je hit Malá mořská víla. Jej tretí album z novembra 2009 má názov Jsem. V júli 2012 vydala nové CD a DVD s názvom Pár míst, za ktoré získala ocenenie Anděl 2012 ako speváčka roka. Dvakrát po sebe, za roky 2005 a 2006, získala v kategórii speváčky českého zlatého slávika, za rok 2007 bola druhá, v rokoch 2008, 2009, 2010, 2011 a 2012 zhodne na štvrtom mieste, za rok 2013 na tretej a za rok 2014 na piatej pozícii.

TASR informovala marketingová a PR manažérka vydavateľstva Supraphon pre Slovenskú republiku Adriána Čahojová.

ODPORÚČAME AJ:
To tu ešte nebolo: Puskailer a Madej v komédii o slovenskom šoubiznise
Stingov muzikál na Broadwayi po troch mesiacoch končí
Jozef Banáš vydal román Velestúr
Štvrtý pokus vydať nový album: Podarí sa to skupine Chiki Liki Tu-A?
Poznáte ich podľa zvučky: Sedem seriálov, ktoré si vždy radi pozriete

Komentáre