Hudba a film

Do kín mieri gurmánska romanca, ochutnajte francúzsko-indickú lásku

"Láska na karí patrí medzi najočakávanejšie premiéry roka. Vznikla pod rukami producentov Stevena Spielberga a Oprah Winfrey a zahviezdi v nej pôvabne prísna Helen Mirren."

Veronika Rosputinská, 29. augusta 2014 14:00
Láska na karí Foto: Bontonfilm


Láska ide cez žalúdok, hovorí staré príslovie. Niečo na tom bude, veď mnoho vzťahov začína pri dobrej večeri, ktorá je často neodmysliteľnou súčasťou romantiky. Žiadosti o ruku, svadby, všetko je to sprevádzané dobrým jedlom. Tak prečo nie aj romantický film?

O novinku Láska na karí z režisérskej dielne Lasseho Hallströma (gurmánska romantika mu nie je cudzia, pripravoval aj film Čokoláda s Johnnym Deppom v hlavnej úlohe ) sa producentsky postarala dvojica Steven Spielberg a Oprah Winfrey, ktorú nadchla už kniha, podľa ktorej film nakrútili a ktorú vo svojej šou pred štyrmi rokmi prezentovala. „Od prvej chvíle, keď som si prečítala scenár, som vedela, že tento film chcem produkovať,“ vyjadrila sa a dodala: „Jedlo pomáha miešať rôzne kultúry a dáva nám schopnosť zasiahnuť do života druhých.“

Indicko-francúzska láska


Madame Malloray (Helen Mirren) je majiteľkou vychytenej francúzskej reštaurácie. Priamo oproti nej si však podnik otvorí indická rodina, čo sa jej samozrejme nepáči a začne proti novej reštaurácii bojovať. Rýchlo však zisťuje, že mladý indický šéfkuchár má obrovské nadanie – niečo ako hudobný sluch v kuchyni. Preto sa rozhodne, že ho vezme pod svoje ochranné krídla. Ten, očarený kuchárkou Marguerie, ktorá u Madame Malloray pracuje, na jej návrh pristane a spolu začnú dve naoko nespojiteľné kuchyne famózne fungovať.

Film zožal aj pozitívne ohlasy v zahraničí, viaceré médiá vo svojich recenziách nešetria chválou. „Pohľadnicové scenérie a indické a francúzske delikatesy, po ktorých sa zbiehajú slinky – Láska na karí je film vytvorený pre to, aby vám ulahodil,“ napísala Sheri Linden pre The Hollywood Reporter. „Najlepší film, aký som jedol za posledný rok,“ konkuruje jej slovám Mark DeCarlo z ABC Windy City Live.



Svetovú premiéru mal film 8. augusta, slovenskí diváci sa na neho môžu tešiť už budúci týždeň – do kín sa dostane 4. septembra.

Informácie poskytla Zuzana Szabóová z BONTONFILM a.s.

ĎALŠIE ČLÁNKY:


Kino novinky týždňa: Keď jeden deň zmení celý život
Na scénu prichádzajú akčné Ninja korytnačky
Necenzurovaná Nymfomanka príde do kín v októbri
Na festivale v Toronte predstavia nový maďarsko-slovenský film
Woody Allen pozýva na romantické Azúrové pobrežie
V Expendables 3 sa predstavia nové hviezdy
Scarlett Johansson zapletená do špinavého kšeftu
Erotická nahrávka s Cameron Diaz dorazila do kín
Batman a Superman sa proti sebe postavia v spoločnom filme

Komentáre