Hudba a film

Legendárneho mafiána obdivuje publikum aj v sedemdesiatpäťke

"Hviezdny Al Pacino je svetoznámym hereckým veteránom, ktorý zažiaril v dnes už kultových mafiánskych snímkach a kriminálkach, no svoje herecké kvality potvrdil aj ťažkými filmovými úlohami."

Webmagazin.sk/TASR, 25. apríla 2015 14:00
Al Pacino Foto: TASR/AP
Americký filmový herec Al Pacino sa 25. apríla dožíva 75 rokov. Na striebornom plátne dokázal pôsobivo stvárniť všetky škály ľudských pováh a charakterov, od arogantných gangstrov, cez inteligentných detektívov až po jednoduchých rojkov. Jeho obdivuhodný talent vynikol v geniálnych filmoch ako Krstný otec, Zjazvená tvár, Carlitova cesta či Vôňa ženy, za výkon v ktorom získal v roku 1993 Oscara.

Al Pacino, celým menom Alfredo James Pacino sa narodil 25. apríla 1940 v americkom New Yorku. Údajne bol citlivým a ustráchaným dieťaťom, ktoré trávilo čas prevažne doma v spoločnosti matky a starých rodičov. Rád však navštevoval večerné predstavenia kina, kde čerpal inšpiráciu do obľúbeného rozprávania vlastných poviedok.

Po skončení strednej školy s umeleckým zameraním začal popri práci stavebného dozorcu navštevovať nočné herecké kurzy. Hodnotné skúsenosti získaval i v newyorských undergroundových divadlách, túžil však po účinkovaní v prestížnejších divadelných spolkoch. V roku 1966 sa mladý Al Pacino vďaka svojej vytrvalosti stal členom slávneho Actors Studia, kde študoval u legendárneho učiteľa herectva Leeho Strasberga.

Hoci väčšina divákov oceňuje najmä jeho výborné výkony na filmovom plátne, talentovaný herec dosiahol značné úspechy i na divadelných doskách. Svedčia o tom mnohé ocenenia, medzi inými aj Cena Tony, ktorú získal za rolu v hre Does a Tiger Wear a Necktie? (Nosí tiger kravatu?) inscenovanú na newyorskom Broadwayi.

Filmovým debutom budúcej hereckej legendy bola snímka Me, Natalie (Ja, Natália) z roku 1969. Skutočným štartom hviezdnej kariéry Al Pacina sa však stala gangsterská dráma natočená podľa bestselleru Maria Putza The Godfather (Krstný otec, 1972) v réžii uznávaného Francisa Forda Coppolu.
Al Pacino Foto: TASR/AP

Kultový film sa navždy zapísal do zlatého fondu svetovej kinematografie a dominuje vo všetkých rebríčkoch najlepších filmov v histórii. Úloha nekompromisného a mocou posadnutého mafiána Michaela Corleoneho vyniesla Al Pacinovi prvú nomináciu na Oscara (1973). Zahral si aj v oboch pokračovaniach Krstného otca (1974, 1990) a ušla sa mu i tretia nominácia na Cenu Akadémie (1974).

Druhú nomináciu medzitým získal za bravúrne stvárnenie nekonvenčného policajta Franka Serpica v životopisnom filme Serpico (1973). Nenapodobiteľný Al Pacino si rešpekt divákov i kritiky získal i svojimi výkonmi v klasikách ako Dog Day Afternoon (Psie popoludnie, 1975), Scarface (Zjazvená tvár, 1983), Frankie and Johnny (1991), alebo Carlito's Way (Carlitova cesta, 1993).

Zdroj: youtube
Zaslúženého Oscara získal v roku 1993 za rolu búrlivého slepca so zlomenou dušou v dráme Scent of a Woman (Vôňa ženy, 1992). Kvalitnú filmografiu veľkej hviezdy strieborného plátna dopĺňajú napríklad aj filmy Donnie Brasco (Krycie meno Donnie Brasco, 1997), The Devil's Advocate (Diablov, advokát, 1997), Insomnia (2002), The Merchant of Venice (Kupec benátsky, 2004) alebo Stand Up Guys (Ako za starých čias, 2012).

Zdroj: youtube
Za celoživotné dielo bol Al Pacino ocenený Zvláštnym Zlatým levom na Medzinárodnom filmovom festivale (MFF) v talianskych Benátkach (1994) a MFF v španielskom San Sebastiane (1996). Je jedným z dvoch hercov, ktorí sa dostali na výročné zoznamy Amerického filmového inštitútu (American Film Institute - AFI) medzi 100 Hrdinov i 100 Zloduchov. V prvom figuruje ako Frank Serpico a v druhom ako Michael Corleone. Svetoznámy herec sa síce nikdy neoženil, no má dcéru s učiteľkou herectva Jan Tarrantovou a dvojičky s bývalou priateľkou Beverly D'Angelovou.

ODPORÚČAME AJ:
Štyri albumy, ktoré by vo vašej zbierke nemali chýbať: Už ich máte?
Kino novinky týždňa: Známa tvár z Pottera sa objaví v kráľovskom filme
Charizmatického Anthonyho Quinna preslávil Grék Zorba
Čarodejnica Hermiona z Harryho Pottera má narodeniny

Komentáre