Hudba a film

M. Kramár hrá v Muzzikantoch hudobného producenta a v Únose Predsedu

"V Muzzikantoch si Maroš Kramár zahral aj s talentovanou poľskou herečkou Michalinou Olszańskou, známou z filmu Ja, Olga Hepnarová."

TASR, 1. marca 2017 11:00
Maroš Kramár Foto: TASR
Hudobný film Muzzikanti predstavil na Slovensku režisér kultovej snímky Fontána pre Zuzanu Dušan Rapoš. Novinku odohrávajúcu sa na česko-slovensko-poľskom trojmedzí v drsnom, ale pôvabnom kraji těšínskeho Sliezska uviedol v Bratislave aj s hercom Marošom Kramárom. "Je to film pre celú rodinu tým, že je tam veľa žánrov, každý si tam niečo nájde," povedal pre TASR Kramár, ktorý si v hudobnej romanci zahral hudobného producenta. "Sám som divadelným producentom, niečo mi vychádza, niečo nie, to, čo si robím sám, mi vychádza veľmi dobre, akonáhle sa s niekým spojím, väčšinou ma okradnú," poznamenal s úsmevom.

Spoluprácu na novom filme so slovenským režisérom, ktorý žije so svojou rodinou v Havířove a na filmové plátna sa vracia po osemročnej prestávke, si pochvaľuje. "S Dušanom Rapošom som sa stretol po dlhých rokoch, robil som s ním Fontánu pre Zuzanu 2, v trojke som daboval Ibiho Maigu, nakrúcal som s ním jeden z veľmi kvalitných filmov Suzanne, o ktorom sa málo hovorí a pritom to bol dosť silný protidrogový film," zaspomínal si Kramár na snímku z roku 1996 a ocenil Rapošov nemenný režisérsky prístup: "Vie, čo chce, je to režisér, ktorý sa vie vynájsť v každej situácii."


Kramár sa v Muzzikantoch predstaví divákom nie v práve kladnej postave. "Keď som bol mladý, hral som len pozitívne postavy, lebo som bol blondiak. Za komunistov čierni boli zlí a blondiaci boli dobrí. Tak ako som hral v mladosti samé kladné postavy, na staršie kolená hrám už aj záporné postavy," smeje sa herec, ktorý farbisté negatívne charaktery len víta. V kostýmoch, v ktorých vystupuje v novom hudobnom filme, môže dôvtipným fanúšikom pop-music pripomenúť aj istého českého kapelníka, "hudobné guru". "Tichučko sme si hovorili, že by to mal byť ten pán, ale dobre som sa v tých kostýmoch cítil, avšak tiež to malo vývoj. V prvých oblekoch som bol ako poisťovací agent, volal som Dušanovi a zhodli sme sa v tom, ako má hudobný producent vyzerať. Niečo som si doniesol z môjho šatníka, niečo sa kúpilo a niečo požičalo," prezradil Kramár.

V Muzzikantoch si zahral aj s talentovanou poľskou herečkou Michalinou Olszańskou, známou z filmu Ja, Olga Hepnarová. "Je veľmi šikovná, taký živočích. V herectve máte dva typy hercov - až veľmi rozmýšľajúcich a potom živočíšnych, ona to má spojené. Aj vie, čo chce, ale keď už ide na ostro, je veľmi živočíšna, a to je dobre," vyhlásil herec, ktorý sa objaví aj v novom očakávanom filme Mariany Čengel Solčanskej Únos. "Hrám tam Predsedu. Je to z obdobia 90. rokov, keď naša politická garnitúra bola prepojená s mafiou aj štátnou políciou, dalo by sa povedať, že to bola jedna banda," komentoval účinkovanie v očakávanom politickom trileri.

Zároveň však upozorňuje, že Únos nie je dokument. "Natočili sme umelecký film, ktorý je inšpirovaný tou dobou," podčiarkol Kramár, ktorý nevylučuje, že sa v snímke niekto nájde a možno sa v ňom prebudí svedomie a uzná svoje chyby. Očakáva aj istú reakciu divákov. "Bol by som rád, keby sa amnestie zrušili a prípad sa vyšetril," doplnil herec, ktorého si na úlohu Predsedu vybrala režisérka napriek blond farbe vlasov. "Pekne mi to vysvetlila, povedala - vieš, on mal charizmu a ty ju máš tiež, jeho milovali ženy a teba tiež milovali ženy, niečo máte spoločné," uzavrel s úsmevom.



Česko-slovenská hudobná romanca Muzzikanti je v slovenských kinách od 23. februára. Únos - prvý politický triler v dejinách porevolučnej slovenskej kinematografie vstúpi do kín 2. marca.

ODPORÚČAME AJ:
Jay Z sa ako prvý rapper dostane do Skladateľskej siene slávy
VIDEO: Počas prvých scén pokračovania Perinbaby symbolicky snežilo
Z. MAURÉRY: Majme vzdelaných ľudí, hlúpi sú ľahko manipulovateľní

Komentáre