Hudba a film

M. HÁDEK: Máme množstvo skvelých filmárov, ale málo dobrých filmov

"Najnovšie sa Matěj Hádek objavil v rodinnej komédii Zdeňka Trošku Strašidla."

TASR, 31. augusta 2016 10:00
Herec Matěj Hádek, archívna snímka Foto: webmagazin.sk/Katarína Bačová
Pred rokom predstavil v Bratislave film Kobry a užovky, v ktorom si zahral spolu s bratom Kryštofom. Nielen českých divákov si získal ako Jan Hus v rovnomennom trojdielnom filme Českej televízie a fanúšikovia si ho mohli rovnako užiť v seriáli Mamon na HBO, kde hral novinára bojujúceho za pravdu.

Najnovšie sa Matěj Hádek objavil v rodinnej komédii Zdeňka Trošku Strašidla. "Posledné dva roky som mal skutočne zaujímavú prácu, za čo som vďačný. To boli tri veci, kedy som sa profesijne namaškrtil, skutočne ma to bavilo. Mal som pocit, že tá práca má zmysel," uviedol v rozhovore pre TASR.

Matěj Hádek však dostal i pracovné ponuky, ktoré ho neoslovili. "Od Mamonu som nenatočil vôbec nič, síce som mal ponuky, ale ani jedna ma nezaujala. Pravda, keby som mal hypotéku a deti, tak by som, to nie je žiadne hrdinstvo, sklonil hlavu a bol by som rád, že prácu mám. Pretože náklady na život mám pomerne malé, povedal som si, že nemusím za každú cenu brať veci, ktoré sa mi nebudú páčiť."

Herec má dojem, že v poslednom období má väčšina tvorcov v Česku nezdravé umelecké ambície. "Máme množstvo skvelých filmárov, ale ku podivu hrozne málo dobrých filmov. Neviem prečo, ale je to tak," vyhlásil Hádek s úsmevom a otvorene priznal, že má veľmi rád Troškove rozprávky. "V žiadnej filmovej rozprávke som nehral a z tých projektov, ktoré majú všetky tie nezdravé ambície som bol tak unavený, že keď mi ponúkli úlohu u Zdeňka, súhlasil som. Je to rozprávka, scenár sa mi páčil," objasnil svoje rozhodnutie herec, ktorý na natáčaní rodinnej komédie strávil päť dní.

"Natočiť dobrú rozprávku je strašne ťažká disciplína. U nás sa točia samé sociálne štúdie, ale dobrú rozprávku, dobrú komédiu tu skoro nikto nevie. Niektorí moji kolegovia nad Zdeňkom Troškom úplne nezmyselne ohŕňajú nos, čomu vôbec nerozumiem. Nechápem, kde sa v nich berie tá arogancia. Myslím si, že svoje remeslo ovláda, jeho rozprávky som mal vždy rád," podčiarkol Matěj Hádek s tým, že ho nadchla aj rozhľadenosť kontroverzného režiséra. "Som z neho nadšený, on je chodiaca encyklopédia. Je veľmi sčítaný, na cestách po Slovensku a Čechách môže robiť sprievodcu. Naše krajiny má skutočne 'zmáknuté'. Vie, kde tečie ktorá rieka, povie vám ako sa volá ten ktorý hrad, pozná reálie. Hovorí plynule francúzsky, dohovorí sa po rusky. Vie veľmi pútavo rozprávať," nešetril chválou herec, ktorý si zrejme zahrá aj v ďalšej rozprávke autora divácky úspešných trilógií Slunce, seno..., Kameňák, Babovřesky. Budúci rok má Troška nakrúcať rozprávku, v ktorej si Hádek možno splní sen a zahrá si nadprirodzenú bytosť. "Ak to všetko časovo vyjde, budem rád, pretože by som mal hrať čerta. A ja by som veľmi rád hral čerta."


V komédii Strašidla, v ktorej sa súčasnosť prepája s rozprávkovým svetom, si Matěj vyskúšal figúrku režiséra v ochotníckom divadelnom súbore. "Jeho ambície prevyšujú jeho talent, je to márnomyseľný narcisný egoman v malom mestečku, ktorý sa cíti ako riaditeľ národného divadla," opísal svoju aktuálnu filmovú rolu herec, ktorý sa na svoje filmové počiny nezvykne pozerať. "Nemôžem sa na seba veľmi pozerať, pretože vidím len chyby." Hádek sa v prípade postavy divadelného režiséra nechal inšpirovať zážitkami zo svojho desaťročného angažmán: "Niektorí režiséri i herci sú emotívnejší a pri tom skúšaní emócie tečú. Každý to zvláda inak vzhľadom na inteligenciu a charakter. Zažil som hádzanie predmetov po hercoch. Som herec, ktorý tie veci hádzal späť. Ale to bolo v čase, keď sme boli mladí a mysleli sme si, že divadlo je stred sveta."

ODPORÚČAME TIEŽ:
Zdeněk Troška predstaví novú rodinnú komédiu Strašidla
V septembri sa do kín vráti Bridget Jonesová
S tebou ma baví Slovensko: Dokumentárne road movie dua Barabáš a Šveda
J. LEDECKÝ: IAGO v mojom prevedení bude zloduch, ale aj sympaťák

Komentáre