Hudba a film

Metalová opera Tobiasa Sammeta zavíta na Slovensko

"Dva koncerty na Slovensku sú začiatkom turné k novému albumu Moonglow. Tento album je výnimočný procesom skladania."

Anton Krajčoviech, 26. marca 2019 10:00
Na snímke obal albumu Moonglow. Foto: FB/Avantasia
O tom, že sa symfonickému metalu a power metalu v našich končinách darí, nie je pochýb. Ďalším dôkazom sú dva koncerty nemeckej metalovej opery, ktorá zavíta na konci marca na Slovensko hneď dvakrát. V Prešove môžeme vidieť ansábel Tobiasa Sammeta 27. marca v Tatran Handball Aréne, o deň neskôr sa predstavia v Bratislave, v Hant Aréne.

Kto alebo čo je Avantasia? Veľmi úspešný a ambiciózny nemecký metalový projekt. Jeho zakladateľom a tvorcom je už viac ako 20 rokov Tobias Sammet, kapelník nemeckých Edguy. Sammet produkuje hudbu zväčša sám, má ustálenú inštrumentálnu formáciu a na každý album si pozýva niekoľko zvučných mien nemeckej a svetovej metalovej scény, ktoré sa každým albumom menia. Hostia sú najmä vokalisti, rovnako ako Sammet.

Dva koncerty na Slovensku sú začiatkom turné k novému albumu Moonglow. Tento album je výnimočný procesom skladania. Celá vec pritom začínala pomerne negatívne, Samett bol vyčerpaný po turné k predchádzajúcemu albumu, navyše mal aj povinnosti v rámci Edguy a potreboval si od všetkého a všetkých oddýchnuť.

Odišiel preto sám do Anglicka, kde podľa vlastných slov veľa čítal a cestoval. A popritom skladal. Sám celé hodiny sedával v zapadnutých hostincoch pri sviečke, čítal si, popíjal a skladal. Do Nemecka sa vrátil oddýchnutý, motivovaný a pripravený pracovať na ďalšom albume, ktorého tvorbu tiež ozvláštnil prístupom. Používal totižto takmer výlučné starú analógovú techniku, no zvuk je napriek tomu výborný!



Sammetovi robia na albume spoločnosť veľké mená metalovej scény, hlas Blind Guardian, Hans Kürch, hosťuje v dvoch skladbách. Jedna z nich, Raven Child je so svojou minutážou najdlhším kúskom na albume.
Za zmienku stojí určite nórsky spevák a skladateľ Jorn Lande, najznámejší je ako bývalý spevák kapely Masterplan. Tá vznikla po menšom zemetrasení v zostave Helloween na prelome nového milénia.

Zástupcom tvrdšieho odtieňu metalovej scény je Mille Petrozza, tvár a hlas thrash metalových Kreator. Všetci spomenutí umelci účinkujú spolu s Rooniem Atkinsom a, samozrejme, Avantasiou v skladbe Book of Shallows



Na najambicióznejšej piesni nájdeme len dva hlasy, Sammet v tomto prípade stavil na mužsko-ženský duet a s Candice Night naspieval Moonglow, ktorý vyšiel aj ako singel.

Poslednými dvomi zvučnými menami albumu sú Eric Martin a Michael Kiske. Martin je spevák amerických Mr.Big a autor najväčšieho hitu kapely, To Be With You. Kiske je hlasom power metalu a symbolom najúspešnejšieho obdobia kapely Helloween.

Každý hudobný výtvor sprevádza aj artwork, no nie každý artwork si zaslúži osobitnú pozornosť. Animátor Tim Burton ale splnil želanie a predstavy Sammeta dokonale, keď svojsky stvárnil tému a príbeh albumu. Ten pojednáva a nočnej bytosti, ktorá sa utieka pred krásou a drzosťou sveta do temnoty. Námet reflektuj témy akceptácie, neakceptácie, očakávania a istôt.

Na album je nastavená vysoká latka jeho predchodcom Ghostlights, ten je komerčne najúspešnejší album projektu, u našich západných susedov získal zlatú platňu.

Komentáre