Hudba a film

Milovníci elektroswingu tešte sa! Parov Stelar sa vráti do Bratislavy

"Parov Stelar Band sa po dvoch veľmi úspešných koncertoch vracia na Slovensko. V športovej hale na bratislavských Pasienkoch vystúpi v plnej zostave."

TASR, 18. apríla 2014 12:00
Ilustračné foto Foto: Screenshot, Parovstelar.com


Parov Stelar Band sa po dvoch veľmi úspešných koncertoch vracia na Slovensko. V športovej hale na bratislavských Pasienkoch vystúpi v plnej zostave 7. novembra.

V súčasnosti je pojem elektroswing už mnohým hudobným fanúšikom pomerne známy, ale verte tomu, že to tak pred pár rokmi ani zďaleka nebolo. Na začiatku stál istý Marcus Füreder, dnes známy ako Parov Stelar. Tento rodák z rakúskeho Linzu stál pri zrode štýlu, ktorý v súčasnosti nazývame elektroswing. Pôvodom dídžej, ktorého hlavným zameraním bolo techno a minimal, bol zároveň veľkým fanúšikom jazzu, swingu a blues. A stačilo málo – spojiť tieto na prvý pohľad vzdialené smery, pridať do hitu jednej z najväčších jazzových speváčok všetkých čias Billie Holiday rytmus a veľký objav bol na svete. Marcus začal stále viac experimentovať, miešal svoje obľúbené žánre a postupne začínal skladať aj svoje vlastné kúsky.

Nostalgické retro


Zmena nastala v roku 2004, kedy Marcus Füreder začal vystupovať pod menom Parov Stelar a založil vlastnú nahrávaciu spoločnosť Etage Noir Recording. Hneď prvými počinmi - EP KissKiss (2004) a albumom Rough Cuts (2004) pod menom Parov Stela na seba upozornil. Spojením elektronickej hudby so živými nástrojmi a špecifickou atmosférou vychádzajúcou z 30. rokov 20. storočia, sa mu podarilo stvoriť jedinečnú a nezameniteľnú hudbu. Jeho originálne a nostalgické retro nahrávky 30. rokov s prímesou elektronických beatov spôsobili v hudobnom svete veľkú senzáciu. Okrem koncertných hál môžeme elektroswing stále častejšie počuť aj vo filmoch či v reklame.



Parov Stelar si neskôr ku koncertom prizval aj živé nástroje a vznikol šesťčlenný The Parov Stelar Band so speváčkou Cleo Panther. Ich strhujúca show je vyhľadávaná priaznivcami po celej Európe i v zámorí. V Českej republike si vďaka svojím excelentným vystúpeniam vybudoval veľkú základňu fanúšikov. Minulý rok beznádejne už mesiac pred akciou vypredal pražskú Incheba arénu a predstavil sa aj ako jeden z headlinerov festivalu Rock for People. Tento rok vypredal brniansky pavilón G1. V Bratislave sa po prvýkrát Parov Stelar Band predstavil v roku 2011, kedy beznádejne vypredal MMC klub, nasledujúci rok sa pre obrovský záujem koncert presunul do Aegon arény NTC. Najbližšie hviezdy elektroswingu zoberú Bratislavu útokom už túto jeseň a podľa záujmu fanúšikov to vyzerá na rekordne rýchlo vypredané Pasienky.

Kompletná zostava Parov Stelar Band sa 7. novembra predstaví v bratislavskej Hant aréne na Pasienkoch s kompletnou dávkou toho najlepšieho elektroswingu a navyše v živom podaní. Ako skupina sama prezrádza, v súčasnosti je na vrchole svojho koncertného vystupovania.

Komentáre