Hudba a film

Nápadník uzatvára trilógiu, k Pelíškom má podľa Hřebejka najbližšie

" Nápadník s tragikomickým nadhľadom vykresľuje ostrú zlomovú líniu medzi predvojnovou a povojnovou generáciou. "

TASR, 19. novembra 2017 10:00
Z traileru snímky Nápadník. Foto: Youtube/CinemArtCZ
Do českých i slovenských kín vstupuje vo štvrtok záverečná časť filmovej trilógie Záhradníctvo z dielne tvorivého tandemu Jan Hřebejk a Petr Jarchovský. Po Rodinnom priateľovi a Dezertérovi sa diváci môžu tešiť na romantickú komédiu Nápadník. Film sa odohráva na sklonku 50. rokov minulého storočia. Je to opäť príbeh lásky, tentoraz tej mileneckej. Rozpráva o tichej vojne medzi rodičmi a ich deťmi, poznamenanými vojnou a komunistickým prevratom.

Komédia na záver


"Nápadníka mám možno najradšej, pretože je to taká tá komédia na záver a asi má najviac ambícií. Tým, ako je priezračne čistý, myslím si, že má najmenej 'drhnúcich' miest," komentuje tretiu kapitolu Záhradníctva režisér Jan Hřebejk a dodáva: "V porovnaní s Rodinným priateľom alebo Dezertérom, kde sú vyslovene tragické momenty, tu sú momenty smutné, ale je to najbližšie k Pelíškom."

Nápadník s tragikomickým nadhľadom vykresľuje ostrú zlomovú líniu medzi predvojnovou a povojnovou generáciou. Generačný stret pramení z odlišných skúseností rodičov a ich detí. Každá generácia má svoju vlastnú predstavu o tom, ako nájsť šťastie, a isté je len to, že cestu k nemu si musí hľadať sama.

Konflikt otca a dcéry


Tretia epizóda rodinnej kroniky je postavená na konflikte otca s dcérou. "A na vine je ten otec," podčiarkol režisér na margo postavy "šarmantného človeka a zároveň domáceho despotu", ktorú v Pelíškoch z roku 1999 nezabudnuteľných spôsobom stvárnil Jiří Kodet. V trilógii Záhradníctvo hrá selfmademana, ktorému život a kariéru zničili dva totalitné režimy, Martin Finger.

"Je to klasická postava determinovaná dobou, dobou zasiahnutá a ovplyvnená. Idealista, ktorý ako odbojár prežije za strašných okolností druhú svetovú vojnu, vstane z mŕtvych, a teraz prichádzajú najrôznejšie sklamania. A za to najväčšie považuje to, že jeho dcéra nie je podľa jeho predstáv," dodal Hřebejk k Jindřichovi, ktorého angažovanie v protinacistickom odboji stálo takmer život a väzenie v nemeckých lágroch mu podlomilo fyzické aj psychické zdravie. Jeho zásadové postoje po nástupe komunistov v roku 1948 ho pripravili o milovanú prácu dispečera na letisku. Scenárista Jarchovský vytvoril túto postavu podľa svojho starého otca.

Danielu, dcéru despotického otca, ktorému sa nepáči dcérin výber priateľa - "chlapca bez budúcnosti", si zahrala Anna Fialová. Predobrazom Daniely je matka Petra Jarchovského, ktorý príbeh svojej mamy vynechal v kultových Pelíškoch. V nich vzdoruje despotickému otcovi Danielina sestra Jindřiška. Jej "malé vydanie" hrá v Nápadníkovi Tereza Hladíková. V ďalších postavách romantickej komédie sa predstavia Anna Geislerová, Ivan Lupták, Klára Melíšková, Sabina Remundová, Lenka Krobotová, David Novotný, Karel Dobrý, Vendula Svobodová a iní.

ODPORÚČAME TIEŽ:
KINO NOVINKY TÝŽDŇA: Liga spravodlivosti a Fantastická žena
Skupina Lucie pripravuje nový album. Predstaví ho aj na Slovensku
Peter Bič Project spievajú už aj po slovensky. Majú nový videoklip
Seriál Jana Hřebejka sa vracia na obrazovky. Rieši moderné vzťahy

Komentáre