Hudba a film

Nový objav českej hudobnej scény Slza prichádza s prvým hitom Lhůta

"V českej hitparáde Radio Top 100 sa Lhůta dostala do prvej desiatky. Skupina k nej nakrútila aj videoklip. "

Webmagazin.sk/TASR, 26. apríla 2015 13:00
Ilustračné foto Foto: http://skupinaslza.cz/kestazeni/
Dvojica Slza je novým objavom na českej hudobnej scéne. Tvoria ju gitarista a skladateľ Lukáš Bundil a spevák aj hráč na klávesoch Petr Lexa, pôvodne herec Juhočeského divadla. Známy je aj pod menom Hoggy, pod týmto názvom založil rovnomenný kanál na youtube. Jeho videá patria k najsledovanejším. Ich spolupráca začala pred dvoma rokmi. Obaja zhodne tvrdia, že chcú "robiť hudbu, dobrú hudbu".

Prvýkrát pod názvom Slza naplno zabodovali v októbri minulého roku s pesničkou Lhůta záruční. Stal sa z nej hit, ktorý rotuje v českom aj slovenskom éteri. V českej hitparáde Radio Top 100 sa dostal do prvej desiatky. Skupina k nemu nakrútila aj videoklip, ktorý patrí medzi najviac vyhľadávané klipy na youtube. Pesnička zároveň patrila medzi najviac streamované skladby. Niet preto divu, že na sociálnej sieti im pribúdajú stovky fanúšikov.

„Na úvod musím povedať, že mám rád súčasný moderný svetový pop. Mal som pripravené pesničky aj predstavu, že urobím podobnú kapelu v Čechách, s českými textami a melodickým soundom. Sú tomu asi dva roky, keď som začal hľadať speváka, na youtube som našiel Petrov kanál, kde mal zverejnené covery zahraničných pesničiek. Oslovil som ho a začala naša spolupráca,“ povedal pre TASR Lukáš Bundil.

Zdroj: youtube

Spevák Petr Lexa je finalistom súťaže Hlas ČeskoSlovenska. „Po súťaži sa nestalo nič, nemal som žiadne ponuky na spoluprácu. Až po roku sa mi ozval Lukáš, jeho predstava a ponuka sa mi veľmi páčila, tak sme to rozbehli.“

„Máme tri piliere v našej tvorbe, v prvom rade melodické pesničky, české texty a moderný popový zvuk. Staviame aj na tom, že pesnička musí fungovať sama o sebe, s gitarou a klavírom. Nefandíme veľkým aranžmánom piesní, pretože tie niekedy majú zastúpiť to, že v nich nie je nápad. My preto vychádzame z toho, že pesnička musí zafungovať už pri gitare, jednoducho nápad musí byť viac ako dodatočné aranžovanie,“ dodal Bundil.

Termín na vydanie albumu ešte nemajú. Hovoria zatiaľ o jeseni. „Naša zmluva je dlhodobá, je na kompletné účinkovanie kapely, to znamená vydavateľská činnosť, propagácia, organizácia a vybavovanie koncertov. My sa staráme o hudbu, vydavateľ o všetko ostatné,“ doplnil Petr Lexa.

Na otázku, aké bude mať Slza leto, obaja svorne odpovedali: „Plné koncertov. Čakajú nás festivaly, samostatné koncerty, budeme hrať aj na viacerých mestských slávnostiach. No a popri tom ešte v štúdiu dokončujeme ďalšie skladby. Ohlasy na naše pesničky sú veľké, boli sme z toho tak trocha v šoku. Ponuky na koncerty nám pribúdajú, čomu sme veľmi radi, je to super. Hráme polhodinové sety, na leto už pripravujeme 45-minútový set, čo je čas, ktorý ponúkajú festivaly.“

ODPORÚČAME AJ:
Štyri albumy, ktoré by vo vašej zbierke nemali chýbať: Už ich máte?
Kino novinky týždňa: Známa tvár z Pottera sa objaví v kráľovskom filme
Charizmatického Anthonyho Quinna preslávil Grék Zorba
Čarodejnica Hermiona z Harryho Pottera má narodeniny

Komentáre