Hudba a film

Rovný a rovnejší. Orwellovu Farmu zvierat odpremiérovali v Nitre

"Na javisku Starého divadla Karola Spišáka sa diváci môžu stať svedkami divokej, zábavnej a zároveň veľmi kritickej alegórie. "

Monika Radošovská, 20. októbra 2017 10:00
Hru Farma zvierat uviedlo Staré divadlo Karola Spišáka v Nitre. Foto: SDKS v Nitre
Ako to môže dopadnúť, keď sa zvieratá rozhodnú zvrhnúť svojich pánov a zavedú si na farme vlastné pravidlá? Aj na to odpovedá nová, takmer dvojhodinová, divadelná hra Farma zvierat v réžii Petra Chmelu na javisku Divadla Karola Spišáka v Nitre.

Revolúcia na farme


„Naše životy sú biedne, upracované a krátke. Dostaneme nažrať iba toľko, aby sme nepokapali. Tí, ktorí môžu, musia pracovať do vyčerpania a keď nám dôjdu sily a už nie sme užitoční, náš život kruto skončí. A kto za to môže, súdruhovia? Neviete? Tak ja vám to poviem. Môže za to človek! Áno, súdruhovia, človek je náš jediný, skutočný nepriateľ. Človek je jediný tvor, ktorý konzumuje a pritom nič neprodukuje. Človek nám berie výsledky našej tvrdej práce a preto my, zvieratá, musíme žiť v biednych podmienkach.“

Práve tento príhovor začne nečakanú revolúciu na zvieracej farme. Zvieratá sa rozhodnú zvrhnúť svojho pána, ktorý ich zanedbáva a robí si z nich otrokov. Vyženú ho a vytvoria si vlastné pravidlá, ktoré by mali dodržiavať. Príležitosť však vytušia intrigánske svine, ktoré si pomaly ale isto svojimi manipulačnými technikami začnú farmu podmaňovať a prestáva pre ne platiť hlavné pravidlo, ktoré hovorí, že všetky zvieratá sú si rovné.



Stále aktuálne


Divadelné stvárnenie svetoznámej novely od Georga Orwella podané v dramatizácii Guya Matersona ponúka kombináciu mrazivého zobrazenia spoločnosti s dávkou humoru. Na neveľkom javisku Divadla Karola Spišáka sa tak diváci mohli stať svedkami divokej, zábavnej a zároveň veľmi kritickej alegórie. Nechýbali v nej zábavné kostýmy zvierat, ale nenechajte sa pomýliť, dielo nie je pre malé deti.

„Po premiére som bol veľmi spokojný, ale hlavne šťastný, že sa nám inscenácia na prelome sezón a šiesta v poradí podarila,“ hovorí herec Roman Valkovič, herec umeleckého zboru Starého divadla Karola Spišáka, ktorý si zahral úlohu koňa Boxera. „Vďaka patrí riaditeľovi, umeleckému šéfovi, dramaturgii ale hlavne mojim kolegom. Stretla sa empatia a sympatia, tvorivosť s talentom, pokora s disciplínou a úcta s priateľstvom.“

Hra mrazivo zobrazuje súčasnú spoločnosť, nechýba však dávka humoru. Foto: SDKS v Nitre


Hra je podľa jeho slov výnimočná už tým, že vznikla, a je aktuálna v každom historickom období. Zároveň vyzdvihol výnimočnosť postáv: „Všetky postavy majú svoje čaro, svoj kolorit. Mne sa najviac páči Napoleon-prasa. Je skvelý manipulátor, šikovný intrigán a je mementom dneška. Sú v ňom všetci politici, ktorí konajú proti národom, mnohí aj proti tomu svojmu.“

Farma zvierat tak donúti človeka zamyslieť sa nielen nad minulosťou, ale aj nad tým, aký je svet dnes a aký by mohol byť v budúcnosti.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Barabášov film Vábenie výšok predstaví Slovákov na Mount Evereste
Š. PÁNEK: Migračnú krízu zvládla Európska únia nakoniec skvele
Vychádza prvý ilustrovaný román Kód 9.1.7 z pera Jozefa Banáša
Metalový dom v Ružomberku desí babičky pod Kalváriou

Komentáre