Hudba a film

Ostrým nožom

"V týchto dňoch vrcholí realizácia filmu Ostrým nožom voľne inšpirovaného neobjasnenou vraždou Daniela Tupého."

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 20. septembra 2017 6:00
Foto: Soňa Maletzová
Napínavý príbeh o hľadaní pravdy chce reflektovať stav spravodlivosti na Slovensku a podporiť verejnú diskusiu.
Na natáčaní sa už stihli vystriedať všetky známe herecké tváre. Roman Luknár, ktorý si zahrá postavu otca bojujúceho za spravodlivosť. Po boku mu stojí filmová manželka Ela Lehotská a syn David Hartl. V policajnej uniforme hrá Miroslav Krobot a sekunduje mu pri tom Marián Mitaš. Nekompromisné sú aj súdne procesy, ktoré vedú Táňa Radeva, Jana Oľhová a Jana Valocká. Z hip-hopovej scény si na chvíľu odskočia raperi MOMO, Moloch Vlavo, Fantom – Kruscifix, Parim, ktorí si zahrajú postavy obvinených delikventov.
Foto: Šimon Lupták

Film rozpráva fiktívny príbeh Ľuda, ktorému neonacisti zavraždia jediného syna. Kvôli nefunkčnému súdnemu systému sú páchatelia prepustení na slobodu. Rozhodne sa sám bojovať za pravdu, no čím hlbšie sa dostáva do prípadu, zisťuje, že smrť jeho syna nemusí byť nikdy potrestaná. Zaslepený prípadom si však neuvedomuje, že okrem syna pomaly prichádza aj o svoju rodinu.

"Hraným filmom Ostrým nožom si kladiem za cieľ otvoriť boľavú ranu, jednu z najpálčivejších v dejinách moderného Slovenska. Tento prípad nám poslúžil ako námet, pretože náhodné tragické útoky sa budú vyskytovať vždy. Ale nefunkčný systém, ktorý zabraňuje ich potrestaniu, je omnoho komplikovanejší problém." vyjadril sa režisér Teodor Kuhn. Na scenári spolupracoval s absolventom VŠMU Jakubom Medveckým. Na dramaturgii sa vďaka českej koprodukcii podieľal aj Štěpán Hulík, ktorý stojí za známymi televíznymi sériami Hořící keř a Pustina.
Foto: Šimon Lupták

Tím je tvorený nastupujúcou generáciou mladých filmárov - kameramanka Denisa Buranová (film Piata loď), architekt Michal Lošonský (Únos), držiteľ Slnka v sieti majster zvuku Tobias Potočný (Koza). Strih bude mať v rukách Pavel Hrdlička, ktorý ma na konte tri České levy za prácu na minisérii Hořící keř a filmoch Protektor a Mistři.
Foto: Tomáš Benko

Producent filmu Jakub Viktorín, ktorý má za sebou prácu výkonného producenta na filmoch Domácí péče a Červený kapitán a slovenského minoritného koproducenta pri najnovšom filme Agniezsky Holland Cez kosti mŕtvych, hovorí: "Príbeh otca zavraždeného chlapca, ktorý sa nielenže musí vysporiadať so smrťou svojho syna, ale predovšetkým s nespravodlivosťou vo svete, kde vládne organizovaný zločin, nacionalizmus a korupcia vo vysokej politike, je veľmi silný, v niektorých momentoch až provokatívny."
Film sa nakrúca v Bratislave a jej okolí. Okrem iného prináša nový pohľad do pekných architektonických stavieb. Proces jeho realizácie sa dá sledovať na instagramovom profile: @ostrymnozomfilm

Film Ostrým nožom produkuje spoločnosť nutprodukcia s.r.o. Jeho koproducentami sú Madness Productions s.r.o., Rozhlas a televízia Slovenska a nutprodukce s.r.o.. Finančne film podporili Audiovizuálny fond a Státní fond kinematografie. Na spolupráci sa podieľa HomeMedia production s.r.o.

Komentáre