Hudba a film

Radek Jaroš je pätnástym človekom na svete, čo získal Korunu Himalájí

" Špičkový himalájsky horolezec má za sebou viac ako 20 expedícií. Svoje vysokohorské dobrodružstvo začal neúspešným pokusom o zdolanie Mt. Everestu v roku 1994, v roku 1998 ho dosiahol. "

TASR, 29. apríla 2016 8:00
Radek Jaroš Foto: TASR - Michal Svítok
Nielen športovým milovníkom, horolezcom či obdivovateľom himalájskych štítov je určená filmová novinka Cesta hore. Dokumentárny film predstavuje najúspešnejšieho českého horolezca Radka Jaroša, ktorý ako prvý Čech a len pätnásty človek na svete zdolal 14 osemtisícoviek bez použitia kyslíkových prístrojov a získal tak tzv. Korunu Himalájí.

"Nakrúcali sme v miestach, kde väčšina ľudí bojuje o život len preto, že je tam iba tretina kyslíka. Ten, kto na film pôjde, musí počítať s tým, že nejde o akčný film, ale dokument, v ktorom sa miešajú i moje vzťahy, trápenie, radosť," priblížil novinku 51-ročný Radek Jaroš - "stroj", ktorý uteká všetkým kolegom vo chvíli, keď prekročí hranicu 6000 metrov. A nikto mu nestačí.

Špičkový himalájsky horolezec má za sebou viac ako 20 expedícií. Svoje vysokohorské dobrodružstvo začal neúspešným pokusom o zdolanie Mt. Everestu v roku 1994, v roku 1998 ho dosiahol. V rozhovore pre TASR prezradil, že väčšinu z expedícií podnikol v malom tíme. Od roku 2001 vyrážal do Himalájí v dvoj- alebo trojčlennej zostave, dvakrát bol vo svojom kráľovstve večného ľadu a snehu dokonca sám. Poslednú z najvyšších hôr sveta K2, ktorá mu chýbala na ceste za Korunou Himalájí, zdolal 26. júla 2014. Stalo sa tak v čase, keď sa o zdolanie bájnej hory usilovalo takmer rekordné množstvo horolezcov.

"Ten rok vyliezlo na vrchol okolo 32 ľudí. K2 neposkytuje veľa tzv. vrcholových dní. Snaženie všetkých, ktorí sú tam v daný rok, sa upiera k jednému jedinému dátumu. Z toho dôvodu kto má silu, nohy a ruky, a je správne aklimatizovaný, ide na vrchol v jeden deň za celý rok. Stáva sa, že niekoľko rokov po sebe tam nevylezie ani jeden človek," ozrejmil horolezec s obľúbeným mottom "Sny sú na to, aby sa plnili..." Vrcholové počasie mu napokon prialo až na piatej expedícii na K2.

"Na všetkých predošlých expedíciách, okrem toho, že raz som si zranil prst a rozdrvil ruku, nás zastavilo počasie. Počasie je limitujúce, preto sa všetci upínajú k jednému dátumu. Ja som summit day chytil až na piaty pokus," podčiarkol Radek Jaroš, ktorý pri jednej z posledných expedícií prišiel pre ťažké omrzliny o 11 článkov prstov na nohách. Rodáka z Vysočiny tak fanúšikovia horolezectva uvidia na plátne kín aj v opatere lekárov a na operačnom stole, pretože dokument rozpráva nielen o zdolávaní vrcholov Zeme, ale tiež vrcholov života slávneho horolezca. "Nemocnica tam hrá veľa. Bohužiaľ, pri zostupe z Annapurny v roku 2012, čo bola moja trinásta osemtisícovka, som omrzol a potom sa riešili následky. Hory majú svoje prívetivé i odvrátené stránky," prízvukuje borec, ktorý nemal problém ukázať všetky strany svojej "cesty hore".

Diváci budú mať rovnako možnosť spoznať Radka v kontakte s jeho rodinnými príslušníkmi, ktorí sa snažia vyrovnať s vlastným strachom o blízkeho, pochopiť ho alebo sa aspoň s nepochopením jeho nebezpečnej záľuby pokúšajú vyrovnať. "Zvládli to celkom v pohode, ale hovorím to aj v závere filmu - tie najdôležitejšie veci si strážim, nechal som si ich sám pre seba," dodal Jaroš k nakrúcaniu filmu. Ten vznikol aj na základe knihy Hory, má panenko, ktorú vydal v spolupráci s dcérou Andreou.

V celovečernom dokumente Cesta hore okrem Radka Jaroša účinkujú Honza "Tráva" Trávníček, Petr "Miska" Mašek, Martin Havlena, Lucia Výborná, Andrea Jarošová a ďalší. Režisérom, scenáristom a kameramanom snímky je David Čálek. Film mal v ČR premiéru vlani v auguste. Slovenským koproducentom snímky je spoločnosť Punkchart.

Cestu hore priniesol do slovenskej kinodistribúcie Magic Box Slovakia od 21. apríla.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Čech, ktorý zdolal 14 osemtisícoviek, horolezecky vyrástol v Tatrách
Kino novinky týždňa: Zázraky z neba nevysvetlí ani moderná medicína
Axl Rose ide s AC/DC na turné
Vodný mlyn na rieke Rimava je najstarším v regióne

Komentáre