Hudba a film

S tvárou anjela je o tom, prečo sme násilím fascinovaní

"Film sa snaží preskúmať, prečo je spoločnosť taká posadnutá násilím a prečo nás toľko fascinujú vraždy."

Webmagazin.sk/TASR, 26. apríla 2015 11:00
S tvárou anjela. Foto: Barracuda Movie
Tento týždeň spestrila program slovenských kín filmová novinka S tvárou anjela režiséra Michaela Winterbottoma. Vychádza z reálneho prípadu, ktorý sa stal v roku 2007 v talianskom meste Perugia, kde bola nájdená zavraždená britská študentka Meredith Kercher. Jednou z obvinených sa stala jej spolubývajúca, Američanka Amanda Knox. Tento prípad a jeho vyšetrovanie dlho ovládali svetové médiá, z ktorých niektoré venovali zločinu a jeho aktérom obrovskú pozornosť.

Titul S tvárou anjela však nie je detektívkou, thrillerom alebo filmovou rekonštrukciou tohto kriminálneho prípadu. Týmto skutočným príbehom je inšpirovaný a jeho hrdinovia skôr ako vrahov a dôkazy hľadajú osobné vyrovnanie s takýmto šokujúcim násilným činom a jeho dozvukmi. Film sa snaží preskúmať, prečo je spoločnosť taká posadnutá násilím a prečo nás toľko fascinujú vraždy.

Hlavnou postavou snímky je režisér Thomas Lang (Daniel Brühl), ktorý dostane príležitosť nakrútiť film podľa pripravovanej knihy americkej novinárky Simone Fordovej (Kate Beckinsale). Tá sa zaoberá kontroverzným súdnym procesom študentky obvinenej z vraždy svojej spolubývajúcej. Simone a Thomas idú do Talianska, aby sa s prípadom bližšie zoznámili. Po tom, čo navštívia miesto činu, začne Thomas pochybovať nielen o ľuďoch okolo seba, na čele s filmovými investormi a ľuďmi z médií, ale aj sám o sebe a svojich motívoch.


Zdroj: youtube.com

Zachráni ho až priateľstvo s Melanie (Cara Delevingne), mladou britskou študentkou. Vďaka nej si uvedomí, že nechce nakrútiť film o násilí a vine, ale o láske a nevinnosti. Chce miesto toho natočiť film, ktorý si bude obeť ctiť a ktorý sa sústredí na lásku, život a šťastie, ktoré jej boli odoprené.

"Náš film nie je o tom, čo kto urobil," hovorí Michael Winterbottom. "Nie je to o samotnom akte zabíjania. Myslím si, že to je o tom, prečo sme násilím fascinovaní - čo je na ňom príťažlivé? Skôr, než sa s tým dá vyrovnať prostredníctvom skutočného alebo fiktívneho prípadu, sme si položili otázku: Aké je to byť rodičom niekoho, kto bol zabitý? Aké je to byť rodičom niekoho, koho obvinili z vraždy?" dodal na margo snímky režisér. Dráma S tvárou anjela priniesla do slovenskej kinodistribúcie od štvrtka 23. apríla Barracuda Movie.

ODPORÚČAME AJ:
Kino novinky týždňa: Známa tvár z Pottera sa objaví v kráľovskom filme
Kristína nakrútila klip k titulnej piesni komédie Život je život
Charizmatického Anthonyho Quinna preslávil Grék Zorba
Anděl 2014: Štyri ocenenia pre Anetu Langerovú
Čarodejnica Hermiona z Harryho Pottera má narodeniny

Komentáre