Hudba a film

Skupina Gladiator vydáva akustický album s najväčšími hitmi

"Akustik Live podľa krstného otca albumu Juraja Čurného potvrdzuje známu pravdu, že základom populárnej hudby je dobrá pesnička."

TASR, 23. februára 2018 11:00
Spevák skupiny Gladiátor Miko Hladký. Foto: TASR/Branislav Račko
Skupina Gladiator vydala v týchto dňoch akustický album, ktorý pomenovali jednoducho Akustik Live. Premiérovo ho predstavili na koncerte v Trenčíne, pokrstil ho hudobný dramaturg a publicista Juraj Čurný.

Album so 16 skladbami je záznamom novembrového koncertu v Nitre a nechýbajú na ňom najväčšie hity kapely v akustickom prevedení. Sú nimi Neviem ťa nájsť, Kúpim si pekný deň, Nemôžem dýchať, Milióny ciest, Divoký dážď, Život pred sebou, Okno z prstov, Pieseň čiernych vrán, Hlavu maj hore, Sweet little mouse, Sám s ňou, Pesnička o Medulienke, Dnes je skvelý deň, Keď sa láska podarí, Bonboniéra a Láska.

Staré hity po novom


„Sme veľmi radi, že pesničky, ktoré sme poskladali, sa ľuďom páčia, že chodia na koncerty a spievajú s nami. Mali sme to šťastie a sme za to vďační,“ hovorí Miko Hladký, ktorý zároveň prezradil, že bolo plánom zaradiť skladby, ktoré fanúšikovia poznajú, no v novom šate. „Chceli sme tam aj svoje srdcovky, ktoré sme dlho nehrávali a chceli sme sa k nim vrátiť. Na normálnom rockovom koncerte sa to celkom nehodí, tak sme zúročili priestor, ktorý nám akustické turné vytvorilo a zahrali sme Okno z prstov, Sweet little mouse či Divoký dážď,“ dodal frontman kapely.



Dospelá kapela


„Gladiator sa týmto albumom stal definitívne dospelou kapelou. Má na svojom konte anglické i slovenské albumy, kompilácie aj live album. Akustik Live pre mňa potvrdzuje známu pravdu, že základom populárnej hudby je dobrá pesnička. A dobrá pesnička zafunguje ako v rockovej, tak aj v akustickej podobe,“ povedal o albume krstný otec Juraj Čurný. „K dokonalosti im chýba už len vianočná pesnička. Nepochybujem, že aj tú čoskoro doplnia do svojej diskografie,“ dodáva.

V závere februára čaká fanúšikov skupiny Gladiator ešte akustický koncert v Žiline 26. februára, potom sa skupina vrhne do ďalšej práce. „Pre fanúšikov pripravujeme ďalšie veci, ktoré ich určite potešia. V pláne máme nový radový album a aj turné k výročiu,“ dodal Miko Hladký.

Skupinu Gladiator založila v roku 1991 trojica bratov Miko, Maroš a Dušan Hladký spolu s Georgeom Babulicom. V januári 1992 vychádza ich anglicky spievaný debutový album Designation. Videoklip s piesňou Profitable Losses odvysielala hudobná stanica MTV, bol to prvý klip kapely zo Slovenska. V roku 1993 vychádza ich druhý anglický štúdiový album Made Of Pain. Videoklip so skladbou My World vysielala stanica MTV aj nemecká Viva. V priebehu ďalších štyroch rokov vydávajú ešte tri štúdiové albumy v angličtine, Third Eye, Dogstime a Legal Drug.

Na piatom Legal Drug, vydanom v roku 1997 bola záverečnou piesňou aj prvá so slovenským textom Slovenská. Tá sa stala skladbou roka 1997. Od tej doby interpretujú skladby v slovenčine. V roku 1998 vydali album Viem, kde boh spí, na ktorom boli hity Divoký dážď a Raz tam v uličkách. V roku 2000 vychádza album Babylon hotel s hitmi Kúpim si pekný deň, Láska, Pesnička o Medulienke a Dnes je skvelý deň. Dnes majú na svojom konte trinásť štúdiových albumov, tri kompilácie a dva live albumy. Informáciu pre TASR poskytla PR manažérka Andrea Čurná.

Komentáre