Hudba a film

Skupiny Vidiek a Čechomor ohlásili spoločné jesenné turné

"Turné začínajú 14. októbra v Košiciach, deň nato sa predstavia v Banskej Bystrici, 21. októbra v Trenčíne a 22. októbra Bratislave."

TASR, 2. júla 2015 10:00
Skupina Vidiek, ilustračné foto. Foto: TASR - František Iván
Známe skupiny z dvoch strán rieky Morava, česká formácia Čechomor a slovenská kapela Vidiek odštartujú na jeseň v štyroch slovenských mestách spoločné Načo pôjdem domov Tour 2015. Tretím do partie na tomto turné bude zoskupenie Pacora Trio.

Turné začínajú 14. októbra v Košiciach (Diamond People Club), deň nato sa predstavia v Banskej Bystrici (Ministry Of Fun), 21. októbra v Trenčíne (piano Club) a 22. októbra Bratislave (Babylon).

Čechomor je svitavsko-pražská hudobná skupina, ktorá hrá české, moravské, sliezske a slovenské ľudové piesne vo folkrockovom šate a Slovensku sa predstaví v tradične výbornej kondícii. Vidiek je rovinsko-bratislavská popová skupina spájajúca mestskú hudobnú profesionalitu s dedinským hudobným naivizmom v pestrom mixe hudobných štýlov a vplyvov a na turné sa predstaví v jedinečnom koncertnom programe spolu so slovensko-moldavským Pacora Triom, ktoré do najväčších hitov skupiny Vidiek prinesie aj prvky folklóru, jazzu a vážnej hudby.

Skupina Čechomor vznikla v roku 1988 pod názvom I. Českomoravská nezávislá hudební společnost. Jej repertoár tvoria upravené ľudové piesne z Čiech, Moravy a Slovenska. Na konci roku 1990 vydali debutový album Dověcnosti, druhým bol album Mezi horami (1996). V roku 2000 si skrátili názov na Čechomor a pod týmto názvom aj vydali tretí album.

Ďalším bol v roku 2005 album Co sa stalo nové. Za platňu Sváteční Čechomor získali ocenenie Platňa roka 2007 aj Anděl 2007 ako najlepšia zvuková nahrávka. V rokoch 2008 a 2009 vyšla trilógia Pověsti moravských, slezských a českých hradů a zámků. V máji 2011 vydali štúdiový album Místečko, v novembri 2011 DVD s názvom Čechomor v Národním a v decembri 2013 CD+DVD Čechomor 25 / Český Krumlov Live.

Od roku 1981 sa datuje založenie skupiny Ventil RG, pričom skratka RG znamenala rovinskí gentlemani. Pôvodne sa volali Krach a hrali punk-rock. Z tohto obdobia boli hity Fajčenie škodí zdraviu a Radšej budem dnes aktívny, ako zajtra rádioaktívny, ktorých texty napísal Daniel Mikletič. Rozišli sa v polovici 80. rokov. Na jej báze vznikla v roku 1987 skupina Vidiek. V roku 1988 vydali prvý album Nechajte si ju, potom Vidiek v roku 1994, Tri štyry (1997), Výber live (2000), Nové časy (2003). Skupina Ventil RG sa vrátila na pódium v roku 2007 a vydala live album Randal 2007. V závere roka 2009 vydala skupina Vidiek pod názvom Best Of kompiláciu hitov z ich doterajšej viac ako 20-ročnej dráhy.

Zoskupenie troch skúsených muzikantov Pacora Trio vzniklo v roku 2004. Hudba tria je postavená na prelínaní jazzu a folklóru, podfarbená prvkami vážnej hudby. Ich repertoár tvoria vlastné kompozície a prearanžované jazzové štandardy. V roku 2005 triu vyšlo prvé CD. Za sebou majú početné vystúpenia doma aj v zahraničí. Trojicu tvoria Stanislav Palúch, Marcel Comendant a Róbert Ragan.

Lístky na koncerty je možné kúpiť online v sieti predpredaj.sk v miestach jednotlivých koncertov.

ODPORÚČAME AJ:
Kino novinky týždňa: Macík 2 a Coelhov príbeh Pútnik
M. MALÁTNÝ: Vidieť Jiřího Suchého pri práci ma nabíja
Anna Šišková patrí k najvýraznejším herečkám strednej generácie
Vzniká nový tanečný veľkofilm, na konkurzy dohliadajú The Pastels

Komentáre