Hudba a film

V prípade vyšetrovania smrti speváka Princa nikoho neobvinia

"Spevák zomrel vo veku 57 rokov vo svojom sídle neďaleko Minneapolisu na následky neúmyselného predávkovania liekom na bolesť fentanylom, opiátom niekoľkonásobne silnejším než heroín."

TASR, 20. apríla 2018 12:00
Prince Foto: TASR/AP
V prípade vyšetrovania okolností úmrtia významného amerického hudobníka Princea v apríli 2016 nebudú vznesené žiadne obvinenia. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie ministerstva spravodlivosti.

Spevák zomrel vo veku 57 rokov vo svojom sídle neďaleko Minneapolisu na následky neúmyselného predávkovania liekom na bolesť fentanylom, opiátom niekoľkonásobne silnejším než heroín.

"Jednoducho nemáme dostatok dôkazov, aby sme niekoho obvinili zo zločinu v súvislosti so smrťou Princa," uviedol prokurátor zo štátu Minnesota Mark Metz na tlačovej konferencii, na ktorej oznámili ukončenie vyšetrovania. "Nie sú dôkazy naznačujúce akýkoľvek iný nekalý motív, úmysel alebo spriahnutie s cieľom zavraždiť Princea," dodal.

Lekár podozrivý z toho, že spevákovi krátko pred jeho smrťou nelegálne predpísal iné lieky proti bolesti, sa medzitým dohodol s americkou vládou na vyrovnaní prostredníctvom sumy 30.000 dolárov.

Podľa vyšetrovania Úradu pre kontrolu drog (DEA) Michael Schulenberg predpísal lieky určené pre speváka jeho osobnému strážcovi, čím porušil zákon o kontrolovaných látkach. Schulenberg súhlasil so zaplatením zmienenej sumy do 30 dní.

Metz informoval, že nie sú nijaké dôkazy, odkiaľ pochádzali tabletky, ktoré hudobníka zabili. Prince si podľa prokurátora myslel, že berie liek proti bolesti Vicodin, v skutočnosti však išlo o jeho sfalšovanú verziu obsahujúcu fentanyl.

Fentanyl je v Spojených štátoch dostupný iba na lekársky predpis, často ho však užívajú závislí jedinci a predáva sa na čiernom trhu.

"Lekári sú dôveryhodní odborníci v zdravotníctve," povedal federálny prokurátor z Minnesoty Greg Brooker. "Ako licencovaní odborníci, lekári sú mimoriadne zodpovední pri predpisovaní, najmä pokiaľ ide o vysoko návykové lieky proti bolesti," povedal.

Hudobník bol známy svojím zdravým životným štýlom. Trápili ho však bolesti bokov a kolien, ktoré si zranil v minulosti pri koncertoch.

Komentáre