Hudba a film

Veronika Rabada vydáva debutový album Lúka, stavia na ľudovej hudbe

"Veronika s kapelou intenzívne koncertuje po Slovensku, ale aj v zahraničí a popri tom postupne pripravuje a nahráva Vianočný album."

TASR, 21. septembra 2018 8:00
Z klipu pesničky Husičky od Veroniky Rabady. Foto: Youtube/Veronika Rabada
Speváčka Veronika Rabada vydáva debutový sólový album s názvom Lúka. Priaznivcom slovenskej world music na ňom predstavuje 14 skladieb a úprav tradičnej slovenskej hudby, sú nimi Husičky, Chodzili by do nas, Zabudni, Ach Janíčko, Lúka, Ľúbim cigána Jána, Dym, Kone, Konopa, konopa, Chcela som, Pasia, Čapila, zabila, Škovránok a Mládenci.

Fajn pocit


„Spoločne sme vymysleli projekt Veronika Rabada. Prvým singlom bol Ach, Janíčko, čo bolo v roku 2017, potom Zabudni a Lúka a teraz naposledy Husičky. Keď boli Husičky hotové, mali sme už viac ako polovicu albumu hotového. Tým, že môj manžel má nahrávacie štúdio, som vďaka nemu technicky zdatná, mám veľmi dobrých muzikantov, takže to nahrávanie albumu išlo celkom dobre. Dokončili sme ho v júni a teraz je konečne na svete. Je to fajn pocit," hovorí o novom albume speváčka.



Upravili ľudovky


Autorsky na album spolu s Veronikou prispeli Juraj Haško zo skupiny 100 múch, Peťo Tomi, Michal Brandys a Roman Šoltys. Na albume je okrem autorských skladieb a úprav ľudových piesní aj nová verzia skladby Andreja Jobusa Čapila, zabila. O aranžmány a úpravy sa postarali Matúš Pavlík, Viliam Stanek či Michal Kentoš. Textársky Veroniku doplnil jej brat Peter Rabada, Vlado Krausz a poetka Silvia Kaščáková. Výsledný zvuk a ďalšiu produkciu zastrešil jej manžel Roman Šoltys a živé nástroje nahrala kapela v zložení: L.Krivda (bicie), L. Kolja Kolivoška (basa), M.Šabáková (akordeón), M. Brandys (husle), L. Hirko (gitara) a ďalší hostia.



Sníva o vianočnom albume


Z albumu sa už na koncertoch a v médiách úspešne uchytili skladby Ach, Janíčko, Zabudni, Lúka a Husičky, ktoré majú aj svoje videoklipy. Najnovším klipom je koncertná verzia skladby Ľúbim cigána Jána. Veronika s kapelou intenzívne koncertuje po Slovensku, ale aj v zahraničí a popri tom postupne pripravuje a nahráva Vianočný album, ktorý predstaví už tento rok na sérii koncertov Vianočného turné.

„Vianočné CD je môj životný sen, máme krásne slovenské pesničky, koledy, všetko zaranžované, naskúšané, mám už komplet vianočný program. Bude iný než bežné koncerty. Organizujeme si to celé sami a určite to bude náročné na čas a energiu, ale aj tak sa na to veľmi tešíme. Okrem toho už mám v hlave ďalšie projekty a nápady, ktoré sa nám dúfam podarí zrealizovať v budúcom roku,” dodala na záver speváčka.

Veronika Rabada (*11. mája 1984, Košice) v roku 2002 zmaturovala na Gymnáziu sv. Moniky v Prešove, v roku 2008 ukončila štúdium na Akadémii umení v Banskej Bystrici. V roku 2002 nastúpila na post speváčky do kapely Hrdza, kde pôsobila do novembra 2015. Je interpretkou známej skladby Na horách býva. Jej hlas znie na albumoch Pod božími oknami, Hajnajnanyja a výberovke Hrdzavá osemnástka. Počas pôsobenia v kapele Hrdza participovala na albume Pocta Jarovi Filipovi s piesňou Keď som išiel do lesa na drevo. V roku 2010 sa s kapelou Hrdza zúčastnila súťaže Eurosong 2010 Slovensko s piesňou Taká sa mi páči. Od roku 2008 hosťuje na koncertoch a albumoch kapely Kandráčovci (Dva duby, Koleda, Sokoly). V súčasnosti pôsobí ako pedagóg neoperného spevu na Konzervatóriu Timonova v Košiciach.

Komentáre