Hudba a film

VIDEO: Janko Lehotský oslávi 70. narodeniny veľkolepým koncertom

"V bratislavskej Hant Aréne sa 25. apríla zídu desiatky umelcov a hudobných gratulantov."

TASR, 29. marca 2017 10:00
Spevák, skladateľ a hudobník Ján Lehotský si nedávno prebral Mimoriadnu cenu Slovenského ochranného zväzu autorského za významný prínos do rozvoja slovenskej hudobnej kultúry počas 9. ročníka odovzdávania hudobných cien Radio_Head Awards 2016 Foto: TASR/Jakub Kotian
Spevák, skladateľ a hudobník Janko Lehotský oslávi 16. apríla 70. narodeniny. K životnému jubileu jednej z najväčších osobností slovenskej hudobnej scény pripravujú Ľubo Belák a Jozef Dodo Šuhajda v produkcii agentúry Topfest megakoncert pod názvom Janko Lehotský 70. V bratislavskej Hant Aréne sa 25. apríla zídu desiatky umelcov a hudobných gratulantov.

Z pódia zaznejú známe hity Spoluhráčka, Roberta, Keď sa raz oči dohodnú, Letná láska, Lúčenie, Prázdny rám, Mágovo číslo či Ty, ja a môj brat, známu aj pod názvom Sklíčka dotykov. Uvedú ich Pavol Hammel, Marián Greksa, Jožo Paulíny, Peter Lipa, Peter Cmorik, Marián Čekovský, Mária Čírová, Katarína Hasprová, Petr Janda, Lešek Semelka, skupiny IMT Smile, Hex, Polemic. Sprevádzať ich bude štúdiová skupina Štefana Bugalu.



„S týmto nápadom prišiel Kamil Peteraj. Po jeho koncerte a ako sme začali pripravovať koncert Lýra 50, prišiel s tým, že pripravte sa, lebo Lehotský bude mať 70. Potom nás oslovil Janko, či by sme mu nepomohli, tak sme sa do toho pustili. Môže sa niekomu zdať, že pripraviť takýto koncert je ľahké, je to však náročná, ale veľmi zaujímavá robota. Zorganizovať spevákov, vybrať im pesničky, k tomu veľmi veľa technických vecí, od sály až po aranžmány jednotlivých skladieb,“ povedal pre TASR na dnešnom stretnutí s médiami jeden z organizátorov Jozef Dodo Šuhajda.

„Kľúč na takéto koncerty je veľmi zložitý, pretože dramaturgia nevychádza len zo skladačky. Keď si zoberiem, koľko pesničiek Janko zložil, bude ich niekoľko sto, koncert môže mať dve a pol hodiny, v prvom rade išlo o pesničky, ktoré boli známe, hity, a ľudia ich očakávajú. Keď prídeš na koncert, kde sa zväčša spomína, tak očakávaš to, čo je tebe vlastné. Hity sú jednoznačne na prvom mieste. Janko robil pesničky pre chlapov aj pre ženy, celý program je pripravený,“ dodal druhý z dvojice organizátorov Ľubo Belák.



„Janko je veľký muzikant, niekedy, ako keby si nedal na tom záležať, ale keď si sadne za klavír, tak je fantastický. Nemal také tie veľké producentské sklony, čo si dnešná doba vyžaduje. Patrí do kategórie jednotiek. Keďže sme boli jedna krvná skupina, spolupráca s ním bola vždy veľmi prirodzená, radostná. A spolupráca funguje vtedy dobre, keď sa pri každej pesničke tešíte už na tú ďalšiu, že robíte to, čo sa darí, čo má zmysel, čo človeka napĺňa,“ doplnil textár Kamil Peteraj.

V roku 1972 nastúpil Janko Lehotský do skupiny Modus a nahral prvé vlastné skladby Suzi, Starý pán a Keď si to zrátam. Rok nato sa Modus rozpadol, avšak v roku 1974 sa opäť dali dohromady. Úspešné obdobie Modusu začalo príchodom Mariky Gombitovej a návratom Mira Žbirku. S pesničkou Úsmev získali zlatú Bratislavskú lýru v roku 1977, ďalšími úspešnými piesňami boli Dievčatá a Veľký sen mora. Pre Mariku zložil pesničku Vyznanie, ktorá získala striebornú lýru. V roku 1979 vyšla v Opuse aj prvá LP platňa, rok nato druhá Balíček snov a ďalší rok 99 zápaliek.



V roku 1980 odišli Miro Žbirka, Laco Lučenič a Marika Gombitová. Odvtedy sa v Moduse postupne vystriedalo viacero hudobníkov aj spevákov, medzi nimi Ivona Novotná, Jozef Paulíny či Marián Greksa. Z 80. rokov sú hity Ty, ja a môj brat, Roberta, Karty sú už rozdané, Keď sa raz oči dohodnú či Kapely starnú. Na sólovej dráhe vydal Lehotský sedem albumov, prvými boli Janko Lehotský a priatelia (1992) a Čiernobiely svet (1996). Z tých posledných to sú v roku 2005 Nahé dotyky, v roku 2007 2CD Janko Lehotský a priatelia / Čiernobiely svet, čo bola reedícia prvých dvoch sólových albumov, v roku 2007 autorský album Najkrajšie piesne Janka Lehotského, v novembri 2008 vydal album Stalo sa, nestalo. V decembri 2010 vydal album Sám a v januári 2016 album Moje mladšie ja.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Adam Ďurica má už tretiu cenu OTO. Chystá sa na turné
Žbirka pozval na vianočné turné husľového virtuóza Jaroslava Svěceného
Karel Roden kvôli filmu Masaryk pribral a oholil si hlavu
O. KANDRÁČ: Hudba je reč duše, musíte ju robiť s nasadením

Komentáre