Hudba a film

VIDEO: Toto je nový singel skupiny Hex, pozrite si Wilson City

"Pieseň dostala aj unikátnu filmovú podobu. Videoklip nakrúcali chalani v uličkách starej Bratislavy, presne na miestach, kde sa odohráva príbeh filmu."

TASR, 3. októbra 2015 14:00
Foto: screenshot youtube.com
Skupina Hex má nový rockový singel. Obľúbená kapela skomponovala titulnú pieseň k detektívnej komédii inšpirovanej poviedkou spisovateľa Michala Hvoreckého Wilsonov.

Nový song Wilson City znie tvrdšie ako doterajšia tvorba Hexákov. Je jedinečný aj tým, že má špeciálnu časť, v ktorej znejú dialógy z filmu. Pieseň dostala aj unikátnu filmovú podobu. Videoklip nakrúcali chalani v uličkách starej Bratislavy, presne na miestach, kde sa odohráva príbeh filmu. Singel Wilson City je vlastne o Bratislave, ktorá sa po 1. svetovej vojne mohla stať súčasťou USA a mesto v tom čase reálne nazývali podľa vtedajšieho amerického prezidenta Woodrowa Wilsona.

"Koncom leta nás oslovil hudobný skladateľ Michal Novinski, či by sme nechceli spraviť pieseň k tomuto filmu. Film poetikou nadväzuje napríklad na slávnu snímku Adela ešte nevečeřela. Páčilo sa nám to a keďže Fefe mal rozrobenú staršiu pieseň o Bratislave, rozhodli sme sa, že to skúsime," vysvetľuje skladateľ, spevák a gitarista skupiny Hex Peter "Ďuďo" Dudák.

"Základ tej pesničky som mal hotový už pred šiestimi rokmi. Keď prišla ponuka napísať pieseň k filmu, tak sme vedeli, že máme na čom stavať. Bola to náhoda, ktorá prišla vhod. Prerobil som text na reálie Wilson City, Ďuďo dokončil aranžmán, trochu prerobil refrén. Michal Novinski prispel orchestrálnymi partmi a špeciálnou filmovou časťou piesne, kde znejú aj filmové dialógy. Bola to teda taká širšia spolupráca a nová zaujímavá skúsenosť," dopĺňa Martin "Fefe" Žúži.  

Pôvodná verzia piesne bola celkom iná, folková. Teraz znie oveľa tvrdšie. Podľa kapely je to fajn zmena. "Ďuďo to zobral do parády, pridružila sa väčšia gitarovosť a hutnejší zvuk. To sa páčilo tvorcom filmu aj celej kapele. Väčšinou si schvaľujeme pesničky všetci spolu, a tak to bolo aj tentoraz. Sme spokojní a veľmi zvedaví, ako pesničku prijmú poslucháči," hovorí basgitarista Tomáš "Yxo" Dohňanský.  

Klip sa nakrúcal v uličkách Starého Mesta, v reáliách súčasnej Bratislavy. Ale aj na miestach, ktoré tam stáli aj pred sto rokmi, v čase wilsonovského filmového príbehu. Réžiu klipu si zobral na starosť režisér Juraj Krasnohorský, za kamerou stál Lukáš Teren, ktorý spolupracoval na nakrúcaní celého filmu Wilsonov.

"Presúvali sme sa červeným retroautíčkom okolo Dómu sv. Martina, po Klariskej, Uršulínskej a okolo starej budovy Slovenského národného divadla na Hviezdoslavovom námestí. Časť klipu sa nakrúcala na opačnom brehu Dunaja, na Tyršovom nábreží. Je tam aj taký fórik – pohľad na Bratislavu cez filmové plátno a my stojíme pred tým plátnom," približuje bubeník Tibor "Tybyke" Szabados.  

Film Wilsonov je výpravnou detektívnou komédiou, ktorá sa odohráva v starej Bratislave v roku 1919. Nakrútil ho režisér Tomáš Mašín, hrá v ňom množstvo českých a slovenských hviezd, medzi nimi Jiří Macháček, Vojta Dyk, Táňa Pauhofová, Jan Kraus, Richard Stanke, či Ľuboš Kostelný. Scenár napísal Marek Epstein, hudbu skomponoval Michal Novinski. Film si môžu diváci v slovenských kinách pozrieť od 1. októbra.

Pesničku Wilson City zahrá skupina aj na koncertom turné, na ktoré vyrážajú v novembri. Všetko Najlepšie Tour Acoustic 2015 začínajú v Spišskej Novej Vsi 12. novembra, ďalšími mestami budú Bratislava (19.11.), Žilina (23.11.), Trenčín (25.11.) Košice (3.12.) a Banská Bystrica (10.12.).

TASR informovala PR manažérka spoločnosti Propaganda House Nora Krchňáková.



ODPORÚČAME AJ:
Jubilant Kamil Peteraj vydáva zbierku S tebou a bez teba
Miro Žbirka prichádza s novým singlom a klipom piesne Live
Miroslav Táborský: Sme v dobe veľkého zrýchlenia a povrchnosti
Lady Gaga spieva v novej skladbe o znásilnení
Wilsonov je gejzír vizuálnych gagov a spontánnych slovných prestreliek

Komentáre