Hudba a film

Vychádza nová kompilácia Evy Kostolányiovej

"Napriek tomu, že osud nedoprial Eve Kostolányiovej dlhú kariéru, za šesť rokov stihla nahrať množstvo jedinečných piesní."

TASR, 2. mája 2016 10:00
Na archívnej snímke z 1. júna 1973 slovenská speváčka Eva Kostolányiová spieva na Bratislavskej lýre. Foto: TASR/Magda Borodáčová
Na trh s hudobnými nosičmi prichádza v týchto dňoch nová, doteraz najobsiahlejšia kompilácia piesní speváčky Evy Kostolányiovej. Na troch diskoch z vydavateľstva Opus ponúka 69 piesní.

Napriek tomu, že osud nedoprial Eve Kostolányiovej dlhú kariéru, za šesť rokov stihla nahrať množstvo jedinečných piesní, ktoré mnohí dodnes považujú za to najlepšie, čo v slovenskej populárnej hudbe vzniklo. Tento unikátny trojdisk mapuje nahrávky Evy Kostolányiovej z obdobia rokov 1969 – 1975, pričom vydavateľstvo Opus sa pri jeho zostavovaní neorientovalo len na speváčkine hity. V zozname piesní poslucháči nájdu aj také, o ktorých možno ani netušili alebo už na ne zabudli. Samozrejme, nechýbajú ani obľúbené duetá s Michalom Dočolomanským, Petrom Vašekom, Mariánom Labudom či Karolom Duchoňom.

Prvý disk ponúka skladby Bábika / Poď so mnou / Ten, čo tu včera bol / Tma je nebezpečná / Achilles / Hej, chlapče / Jingle jangle / Na prahu noci / Skloň tvár / Ten môj papá / Ťuk, ťuk / Len ja dúfam / Neplač viac / Už nemám gavaliera / Vravievali mu / Až bude pokosená tráva / Bronzový vláčik / Cítiš, krúti sa zem / Dilema / Hviezdna láska / Halabala / Je môj pán / Farebný sen.

Na druhom sú piesne Smoliar / Keď si sám / Si úžasný / Môj veľký mág / Pár kníh / Piesne s nádychom júna / Súboj / Pieseň o Vietname / Zimné kvety / Zmysel nemých slov / Uspávanka matky z My Lai / Hala, hala / Haló tam / Hviezdny sonet / Chvála humoru / Koľko je o nás ľúbostných básní / Jesenný úsmev / Kade chodieva láska / Leto / Klauni / Nočná pieseň / Kto ti poradí / Keď je zima.

Na tretí disk sú zaradené piesne Čas, čo má milión hier / Čo všetko je láska / Dobré ráno želám / Hádaj hádaj / Luna sype zo zástery / Mávnutím / Ping pong / Povesť o skale / Pozri, mám už svoje roky / Príma panoptikum / Rieka detstva / Ruka s kvetom / Si ako z cigarety dym / Ružová rozprávka / Smiešny pán / To všetko máj / Si dážď / Týždeň po svadbe / Ty a iba ty / Waterloo / Výlety / Zlatý kľúč / Znie smiech tiet.

Eva Kostolányiová (*2.11.1942, Trnava) začínala umeleckú dráhu v súbore SĽUK. Od roku 1961 bola speváčkou Vojenského umeleckého súboru kapitána Nálepku. Prvé spevácke angažmán získala počas roku 1967 v Combe Tatra revue. Sólovú spevácku dráhu začínala v skupine Ľuba Beláka, po nej to bol od roku 1970 orchester Braňa Hronca, kde spievala s Evou Mázikovou. Od roku 1972 vystupovala s vlastnou skupinou HEJ. V začiatku svojej speváckej dráhy mala v repertoári prevzaté skladby, postupne pribudli aj piesne domácich autorov. V roku 1973 získala striebornú Bratislavskú lýru za pieseň Chvála humoru, čo bol duet s Karolom Duchoňom. Ďalšími hitmi v jej podaní boli Keď si sám, Až bude pokosená tráva, Haló tam, Smoliar s Michalom Dočolomanským, Cítiš, krúti sa zem či Ruka s kvetom. Eva Kostolányiová zomrela mladá, 3. októbra 1975 vo veku necelých 33 rokov. V roku 2006 vyšla výberovka Eva Kostolányiová 20 Naj.

Album Eva Kostolányiová: Opus 1969 – 1975 vychádza v rámci edície vydavateľstva Opus Kolekcia 1-2-3 v jednom. V tejto edícii už vyšli albumy skupiny Banket, Vaša Patejdla aj hovoreného slova Krajíček & Hlaváček a Strýco Marcin.

TASR informoval PR manažér vydavateľstva Pavol Božik.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Jim Morrison nosil košeľu s tradičnými rusínskymi výšivkami
R. BAJGAR: Jiří Bartoška sa v Teórii tigra prekonával
Radek Jaroš je pätnástym človekom na svete, čo získal Korunu Himalájí
Prince zomrel, no jeho hudba zostala. Pripomeňte si ho s nami

Komentáre