Štýl

Bývanie pre adrenalínových fajnšmekrov s tučným kontom

"Práve pre nich pripravili austrálski developeri dom snov. Cliff House, tak sa volá, a doslova visí z útesu."

TASR, 14. septembra 2014 6:00
Modulárny dom na útese Foto: Modscape


Predstavte si, že máte absolútne všetko. Nové Porsche v garáži - nuda, vila na Slavíne - nuda, dovolenka na Mauríciu - opäť nuda. Máte peniaze, no neexistuje artikel, ktorý by vás ešte nadchol.

Ak spadáte do tejto skupiny ľudí, tak pre vás máme malú inšpiráciu. Pamätáte si, keď sme písali o najdrahšom byte na svete - Tour Odéone? Super, ale možno gýčové. Nasledujúce riadky sú pre skutočných adrenalínových fajnšmekrov s veľmi tučným bankovým kontom. Práve pre nich pripravili austrálski developeri "dom snov". Cliff House, tak sa volá, a doslova visí z útesu. Celú konštrukciu držia oceľové koly, ktoré sú zapustené v skale a držia celý príbytok vo vzduchu. Dom vyzerá ako prirodzené rozšírenie útesu, je to akýsi doplnok do krajiny a vytvára absolútne spojenie s oceánom. Koncept konštrukcie pozostáva z modulárnych konštrukcií a technologických prefabrikátov. Sú poskladané a zmontované k sebe, čím vytvárajú požadovaný priestor.

Výhľad z obývacej miestnosti Foto: Modscape

"Dizajn sme prispôsobili predstavám klientov, ktorí nás oslovili, aby sme vytvorili projekt, ktorý by "stál" na adrenalínovom pozemku," opisujú tvorcovia projektu. Ten, kto strávi pár chvíľ v tomto dome, bude to preň zážitok do konca života. Päťpodlažná stavba s troma spálňami, obývacou izbou, má neopakovateľný výhľad na celý oceán od podlahy až po strop - celý je presklený. Na samotnom vrchu je open air a garáž pre dve autá. Na dolnom podlaží zase jacuzzi a priestor pre gril. Celý komplex je prepojený schodiskom a výťahom. Vstup doň, ktorý vedie cez garáže, vyzerá ako vchod do jaskyne. Architektom sa však podarilo zachovať ráz. Jednotlivé obytné priestory sú zariadené minimalistickým nábytkom a zariadili tak transcendentálny výhľad na oceán.

Výhľad z obývacej miestnosti Foto: Modscape

Stavba má mnoho kritikov, no bývalý prezident Kráľovského inštitútu britských architektov Maxwell Hutchinson však upokojuje, že stavba je absolútne bezpečná.

Nákres modulárneho domu Foto: Modscape

Popis


5. podlažie - garáže a vstupná hala
Garáže a vstupna hala do domu Foto: Modscape


4. podlažie - foyer a kuchyňa
Recepcia, kuchyňa Foto: Modscape


3. podlaže - dve spálne a kúpeľňa
Dve spálne a kúpeľňa Foto: Modscape


2. podlažie - spálňa a kúpeľňa
Spálňa a prízemie Foto: Modscape


1. podlažie - gril a wellness
Gril a wellness Foto: Modscape



ĎALŠIE ČLÁNKY:


Toto je najdrahší byt na svete. Máte záujem?
Vyšli by ste po takýchto schodoch?
Deväť vecí, ktoré si za peniaze v žiadnom prípade nekúpite
Nahý škandál Hollywoodu
Dokonalosť neexistuje a všetci máme právo na intímne fantázie

Komentáre