Štýl

Chcete si zútulniť váš domov? Štyri tipy, ktoré využívajú dizajnéri

"Nech už zariaďovanie svojho domova robíte akokoľvek, možno nezaškodí osvojiť si zopár tipov, ako v byte čarovať s atmosférou a náladou."

Webmagazin.sk/Iva, 27. mája 2017 10:00
Aj malý balkón môže byť útulný. Foto: Boredpanda.com
Prvýkrát otvoriť dvere vlastného bytu je pocit viac ako kráľovský. Čo tam po tom, že ešte rok máte veci v škatuliach a zo stropov stále visia len žiarovky... Zariadenie a predmety budú postupne pribúdať – niekedy veľmi premyslene a inokedy len tak, z náhleho popudu, pretože nás to nadchlo. Nech už zariaďovanie svojho domova robíte akokoľvek, možno nezaškodí osvojiť si zopár tipov, ako v byte čarovať s atmosférou a náladou.

1. Psychológia farieb


Dizajnéri hovoria, že každý priestor štartuje ako čistá biela škatuľa. Asi pri ničom inom to neplatí tak veľmi ako pri uvažovaní o farebnom ladení. Ako hovorí britská bytová dizajnérka Simone Suss, v každom priestore bytu si treba položiť otázku: ako sa práve tu chcem cítiť? V spálni chceme dobre spať – preto je fajn obložiť sa modrou či šedou, ktorá evokuje hladinu oceána alebo oblohu. Veď si len spomeňte, ako je vám spavo pri šedej oblohe a drobnom mrholení... Mimoriadne upokojujúca je zelená, takže obklopiť sa zeleňou vo svojom obľúbenom kútiku je úplne prirodzené. Žltá je skvelá v priestore na hranie a červená sa hodí tam, kde žijeme spoločensky, teda najmä v obývačke.

2. Oddeľte priestory vôňami


Vďaka rôznym vôňam môžete pocitovo deliť predovšetkým otvorený priestor. V kuchyni sa zídu bylinkové vône. Nie každý má miesto na sadu byliniek v črepníku, takže je jednoduchšie vyriešiť to trebárs vonným difúzerom. Z takejto kuchynskej vône je príjemné prejsť do obývacej časti, kam sa hodí napríklad vôňa granátového jablka. A ľudia, ktorí doma aj pracujú, zase vo svojom pracovnom kúte ocenia čistú a jasnú vôňu grapefruitu. Takto sa podľa expertky na interiérové vône Emmy South dajú priam „narysovať“ pocitové steny medzi jednotlivými funkčnými priestormi.

3. Pohrajte sa s textúrami


Dôležité je nielen to, ako to v byte vyzerá, ale aj, aké je to na dotyk. V obývačke napríklad často dominantnú úlohu na seba preberá sedačka, takže si ju pri výbere doslova „ochytajte“. Podľa dizajnérky Simone Suss môžeme náladu v izbe meniť už len pohľadom na určité textílie. Inak na nás pôsobí vankúšik zo zamatu a inak z plátna. Praktické je preto kupovať vankúšiky, ktoré si môžete prezliekať. V zime veľmi dobre pôsobia rôzne huňaté návleky, pripomínajúce kožušinky či teplý pletený sveter, rovnako veľký pléd pohodený na gauči. V lete to všetko preoblečte do ľahkých návlekov s letnými motívmi a pléd schovajte, aby vo vás podvedome nevyvolával pocit prílišného tepla.

4. Čarujte so svetlom


Je to veľmi jednoduché a zároveň efektné. Vôbec netreba pre obľúbený predmet hľadať špeciálne miesto, stačí ho len bodovo nasvietiť. Simone Suss radí uvažovať o svetle ako o predmete: nemusí byť len klasicky na strope či v podobe lampy. Sviečky a rôzne svietivé útvary sú ako stvorené na ovplyvňovanie nálady v priestore. Ak chcete relaxovať, dajte si svetelné zdroje do nižších polôh – je to menej pre vaše oči.

ODPORÚČAME AJ:
Chcete jarnú zmenu? Tieto tipy vám pomôžu štýlovo oživiť byt
Kabelka na leto? Siahnite po slamenom košíku po babičke
OBRAZOM: Od návrhu až na mólo. Takto vzniká haute couture
Dievčatá v krojoch a Čičmany. Slovenský folklór sa dostal do Vogue

Komentáre